Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

GOES - Jan van der Male geeft een lezing over ‘de Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni om 19.30 uur in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. 

Van der Male is de schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn. De spoorweg tussen Roosendaal en Vlissingen en de daarop aansluitende lijnen’. Deze lezing is een gezamenlijke activiteit van de Vrienden van het HMDB en de Heemkundige Kring de Bevelanden. Thema van deze lezing is ‘De Zeeuwse Lijn als verbindende schakel’. Jan zal dit thema vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Door de komst van de spoorlijn werden diverse eilanden met elkaar en met de vaste wal verbonden. De spoorlijn betekende een verbinding tussen water en land. Daarvan getuigen de spoor-en havenactiviteiten in Vlissingen en de Sloehaven. De spoorlijn was ook een verbinding tussen het land en de stad en in dat verband staan we onder meer stil bij het suikerbietenvervoer op Zuid-Beveland. Maar niet in de laatste plaats was de Zeeuwse Lijn tot de Tweede Wereldoorlog een schakel tussen Engeland en onze oostelijke buurlanden. In de lezing is er dan ook uitgebreid aandacht voor het internationale treinverkeer. Door middel van (unieke) foto’s en bijbehorende verhalen zal op deze avond de boeiende geschiedenis van de spoorwegen in Zeeland tot leven worden gewekt.

Jan van der Male groeide op in Middelburg. Als 13-jarige jongen zag hij een foto van het Middelburgse station, zo’n vijftig jaar eerder. Een aantal gebouwen was herkenbaar maar er was ook veel veranderd. De foto intrigeerde hem en betekende het begin van een onderzoek naar de geschiedenis van de Zeeuwse lijn. Het resulteerde in 2021 in het boek ‘De Zeeuwse lijn’. In het dagelijks leven is Jan werkzaam als archivaris bij het Gemeentearchief Zaanstad. In 2019 publiceerde hij het boek ‘150 jaar railvervoer in de Zaanstreek’, dat ingaat op de het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in de Zaanstreek. Incidenteel verschijnen van zijn hand artikelen over spoorweghistorie in de tijdschriften ‘Rail Magazine’ en ‘Op de rails’. Daarnaast verricht hij regelmatig lokaal historisch onderzoek en schrijft hierover voor het tijdschrift ‘Zaans Erfgoed’.

De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Meer uit Beveland

Gemeente Goes betaalt mee aan groen dak voor inwoners

GOES - Inwoners van de gemeente Goes kunnen sinds vorige week subsidie aanvragen voor een groen dak. Hiermee wil de gemeente inwoners helpen bij het klimaatbestendig maken van hun huis en tuin.

2 uur geleden
Een op acht Zeeuwen had een ernstig juridisch geschil

MIDDELBURG - Een op de acht Zeeuwen heeft de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ernstig juridisch geschil. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Juridische problemen en geschillen in de regio’ van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het kenniscentrum heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de stichting Samen Recht Vinden (SRV), die met een bus door de provincie rijdt en mensen daarin juridisch advies geeft. Ze wil hiermee het recht zo toegankelijk maken.  

3 uur geleden
Zonne-energie voor duizend adressen Beveland Wonen

GOES - Woningcorporatie Beveland Wonen gaat de komende maanden 1.000 woningen voorzien van zes zonnepanelen. ‘Huurders besparen hierdoor tot 49 euro per maand op hun energierekening’, aldus de corporatie. 

5 uur geleden
Vijftig kinderopvanglocaties in Zeeland doen mee aan 10e editie ModderDag

MIDDELBURG - Woensdag 29 juni is de tiende editie van ModderDag. In de provincie Zeeland zullen op zo’n vijftig locaties ongeveer 1800 kinderen naar hartenlust met modder spelen en lekker vies worden dus! En dat is hard nodig in een tijd dat kinderen steeds minder buiten spelen en het schermgebruik alleen maar toeneemt. ‘Heerlijk buitenspelen in de natuur is zo belangrijk voor kinderen,’ stelt projectleider Marc Veekamp van IVN Natuureducatie. ‘Het is goed voor de motoriek, tegen overgewicht, maar ook in sociaal-emotioneel opzicht. Kinderen worden er echt gelukkiger van.’

1 dag geleden
Eerste Inge Memorial vindt donderdag plaats in Goes

GOES - Het Inge Sportfonds en de Sportclub Gehandicapten Bevelanden (SGB) houden donderdag (30 juni) in Goes de eerste editie van de Inge Memorial. 

1 dag geleden
Nieuwe kinderburgemeester van Goes is Jens van de Leur

GOES - Jens van de Leur is de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Goes.

1 dag geleden
Appartement Grote Kade Goes gesloten na vondst harddrugs

GOES - Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes heeft maandagmorgen een appartement in een pand aan de Grote Kade in Goes laten sluiten na de vondst van cocaïne en heroïne. 

1 dag geleden