Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

Lezing over ‘De Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni

GOES - Jan van der Male geeft een lezing over ‘de Zeeuwse Lijn’ op vrijdag 10 juni om 19.30 uur in buurthuis De Pit in Goes-Zuid. 

Van der Male is de schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn. De spoorweg tussen Roosendaal en Vlissingen en de daarop aansluitende lijnen’. Deze lezing is een gezamenlijke activiteit van de Vrienden van het HMDB en de Heemkundige Kring de Bevelanden. Thema van deze lezing is ‘De Zeeuwse Lijn als verbindende schakel’. Jan zal dit thema vanuit verschillende invalshoeken benaderen. Door de komst van de spoorlijn werden diverse eilanden met elkaar en met de vaste wal verbonden. De spoorlijn betekende een verbinding tussen water en land. Daarvan getuigen de spoor-en havenactiviteiten in Vlissingen en de Sloehaven. De spoorlijn was ook een verbinding tussen het land en de stad en in dat verband staan we onder meer stil bij het suikerbietenvervoer op Zuid-Beveland. Maar niet in de laatste plaats was de Zeeuwse Lijn tot de Tweede Wereldoorlog een schakel tussen Engeland en onze oostelijke buurlanden. In de lezing is er dan ook uitgebreid aandacht voor het internationale treinverkeer. Door middel van (unieke) foto’s en bijbehorende verhalen zal op deze avond de boeiende geschiedenis van de spoorwegen in Zeeland tot leven worden gewekt.

Jan van der Male groeide op in Middelburg. Als 13-jarige jongen zag hij een foto van het Middelburgse station, zo’n vijftig jaar eerder. Een aantal gebouwen was herkenbaar maar er was ook veel veranderd. De foto intrigeerde hem en betekende het begin van een onderzoek naar de geschiedenis van de Zeeuwse lijn. Het resulteerde in 2021 in het boek ‘De Zeeuwse lijn’. In het dagelijks leven is Jan werkzaam als archivaris bij het Gemeentearchief Zaanstad. In 2019 publiceerde hij het boek ‘150 jaar railvervoer in de Zaanstreek’, dat ingaat op de het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in de Zaanstreek. Incidenteel verschijnen van zijn hand artikelen over spoorweghistorie in de tijdschriften ‘Rail Magazine’ en ‘Op de rails’. Daarnaast verricht hij regelmatig lokaal historisch onderzoek en schrijft hierover voor het tijdschrift ‘Zaans Erfgoed’.

De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Meer uit Beveland

Aan de keukentafel bij Hendriek Flikweert: 'We hebben een papierfetisj bij Lectori'

KAPELLE - Hendriek Flikweert-Herselman zou in de zorg gaan werken, dat wilde ze als jong meisje al doen. Toen ze achttien was veranderden de plannen. De vader van Hendriek had een bijzonder voorstel. Wilde ze niet samen met haar moeder een boekhandel beginnen in Kapelle? Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar bestaat Boekhandel Lectori ('De lezer zijt gegroet') 34 jaar. “Wij gaan gewoon door."

54 minuten geleden
Ovezande glinstert tijdens advent-ramenroute

OVEZANDE - In aanloop naar Kerstmis én het feestjaar 700 jaar Ovezande - in 2024 - is de advent-ramenroute geopend. Iedere dag om 16.30 uur wordt er een nieuw raam onthuld, tot er op 24 december 26 ramen te bewonderen zijn. Samen vormen die een sfeervolle wandelroute door Ovezande. Het raam van Rinske en Chris, aan de Hoofdstraat 27, is als eerste onthuld. In een soort poppenkast zien voorbijgangers allerlei tafereeltjes, veelal zelf geknutseld door Rinske. De bekisting die Chris heeft getimmerd, maakt het helemaal af.

22 uur geleden
'Mens' in museum Goes

GOES - In Historisch Museum De Bevelanden in Goes is tot het einde van dit jaar de wisseltentoonstelling 'Mens' te bekijken.

23 uur geleden
Bedrijventerrein Eindewege krijgt glasvezel

EINDEWEGE - Begin volgend jaar start de aanleg van glasvezel bij bedrijventerrein Eindewege.

2 dagen geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

HEINKENSZAND - Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente één. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

2 dagen geleden
Kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand

HEINKENSZAND - Voor de elfde keer organiseren de gezamenlijke kerken van Heinkenszand hun jaarlijkse kerstdiner voor alleenstaande ouderen in Heinkenszand. Een initiatief dat 12 jaar geleden is geboren, elk jaar is georganiseerd en slechts werd onderbroken door de coronabeperkingen. 

2 dagen geleden
Kom Us Kieke in Goes vernieuwt tot duurzame en aantrekkelijke dagbesteding en leerwerklocatie

GOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.

3 dagen geleden