Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslicht herdenkt Joodse Vlissingers

Levenslicht herdenkt Joodse Vlissingers

VLISSINGEN - Om stil te staan bij de Vlissingse slachtoffers van de Holocaust is van zaterdag (25 januari) tot en met zondag 2 februari het herdenkingsmonument 'Levenslicht' te zien op de kruising van de Oude Markt met de Lepelstraat en Sint Jacobsstraat in Vlissingen.

Maandag (27 januari) is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz in Polen, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Voor de herdenking van de slachtoffers ontwierp Daan Roosegaarde op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het lichtmonument Levenslicht. Dat bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen. Die symboliseren het aantal Nederlandse slachtoffers. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. 'Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer doven, als een ademhaling in licht', laat het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten. 'Daarmee symboliseren ze het leven dat nu gemist wordt. Hiermee blijft de herinnering levend.' 

Traditie

In elke Nederlandse gemeente waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners zijn weggevoerd, wordt een deel van de stenen tentoongesteld. In Zeeland zijn dat naast Vlissingen ook onder meer Middelburg en Goes. In de Joodse herdenkingstraditie zijn stenen belangrijk, net als ook in de Roma- en Sinti-cultuur. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt.

Na zondag 2 februari plaatst de gemeente Vlissingen enkele stenen van Levenslicht bij het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse inwoners op de Oranjedijk.

Meer uit Vlissingen

Studenten HZ opnieuw meer dan gemiddeld tevreden

VLISSINGEN - Uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 blijkt dat HZ-studenten opnieuw tevreden zijn over hun opleiding en hogeschool. Op alle vijftig onderdelen van zeven landelijk getoetste thema’s geven de studenten de HZ een score die significant hoger ligt ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De kwaliteit is hiermee zeer constant.Van januari tot en met maart 2023 gaven studenten hun oordeel over hun studie. Dit jaar was de HZ-respons 46%, ten opzichte van een landelijke respons van 34%. De NSE-resultaten laten een heel positief en constant beeld zien, met scores die significant boven het landelijk hbo-gemiddelde liggen. Punten waarop de HZ goed scoort zijn onder meer de studiebegeleiding, de aansluiting op de beroepspraktijk, de sfeer op de opleiding, studiefaciliteiten en docenten.“We waarderen de hoge betrokkenheid van onze studenten en dat ze hun ervaringen hebben gedeeld via de Nationale Studenten Enquête,“ vertelt Barbara Oomen, voorzitter van het College van Bestuur van de HZ. “De resultaten passen precies bij wat we nastreven: het zijn van een persoonlijke hogeschool, waar studenten in een prettige en bruisende omgeving worden opgeleid en begeleid tot de professionals van de toekomst. We zijn ook trots dat we met de resultaten op hetzelfde hoge niveau blijven als dat van vorig jaar. Dat is een groot compliment waard aan alle HZ-medewerkers die dit mogelijk maken.” De Nationale Studenten Enquête vormt een bron van informatie voor de HZ en toekomstige HZ-studenten. De resultaten worden gebruikt om de kwaliteit van het onderwijs en de organisatie te blijven verbeteren en om te innoveren. Studiekiezers zien de kwaliteit van de school door de ogen van de huidige student wat kan helpen bij het maken van de studiekeuze.

6 uur geleden
Geslaagde moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

VLISSINGEN - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdag-actie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

12 uur geleden
Wederom cocaïne aangetroffen tussen de bananen

VLISSINGEN - Tijdens een reguliere douanecontrole in de haven van Vlissingen is op dinsdagmiddag 30 mei 600 kilogram cocaïne aangetroffen in een lading bananen.

1 dag geleden
Auto te water bij rotonde Sloeweg

VLISSINGEN - Een automobiliste is dinsdagmiddag met haar auto te water geraakt bij de rotonde op de kruising van de Sloeweg en de Hercules Segherslaan in Vlissingen.

1 dag geleden
Tweemaal zilver voor acro VTV

VLISSINGEN - De acrogroep van de Vlissingse Turn Vereniging sluit het seizoen af twee zilveren medailles.

1 dag geleden
Op bunkerdag kunnen in Vlissingen twee bunkers worden bezichtigd

VLISSINGEN - Tijdens de landelijke bunkerdag op zaterdag 3 juni kan in Vlissingen de observatiebunker bij de Oranjemolen worden bezichtigd. De bunker is in beheer bij de Stichting Bunkerbehoud en enkele jaren geleden door de vrijwilligers van de stichting helemaal in oude luister hersteld. Zo kan er zelfs door een originele periscoop over de Westerschelde worden gekeken.

1 dag geleden
Ferry brengt bezoekers Festival aan Zee thuis

VLISSINGEN - Op 27 mei vaart de Westerschelde Ferry tot extra laat vanuit Vlissingen naar Breskens om bezoekers van Festival aan Zee gemakkelijk en veilig naar huis te laten gaan. 

5 dagen geleden