Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Levenslang geëist voor vier moorden in gezin Etten-Leur

Levenslang geëist voor vier moorden in gezin Etten-Leur

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank in Breda een levenslange celstraf geëist tegen Onur K. Hij zou op 27 maart vorig jaar in Etten-Leur zijn vrouw (31), moeder (65), zoon (6) en dochter (2) hebben vermoord.

Onur K. (34) heeft alleen de moord op zijn moeder bekend. De andere drie moorden zijn door onbekende anderen gepleegd, verklaarde K. Volgens de officier van justitie echter heeft hij de vier eerst zware pijnstillers toegediend. Daarna zou hij ze "één voor één" met handen en snoeren hebben gewurgd.

Het komt in Nederland zeer weinig voor dat levenslang wordt geëist in zaken zonder crimineel of terroristisch oogmerk.

Toerekeningsvatbaar

K. is door gedragsdeskundigen onderzocht, maar die konden geen stoornis vinden die van invloed kan zijn geweest bij het misdrijf. Volgens justitie moet hij daarom volledig toerekeningsvatbaar worden gehouden voor de moorden. "Na de moorden doet hij alsof er niets gebeurd is. Terwijl de lichamen boven liggen appt hij kennissen dat ze ziek zijn. Hij stuurt naar familie zelfs een foto van de lichamen, alsof ze liggen te slapen."

De man had in de tijd van de moorden zware gokschulden. Daardoor kwam hij ook privé in de penarie en moest hij zijn huis verkopen. Volgens K. was hij in contact gekomen met buitenlanders, van wie hij tegen een torenhoge rente geld kon lenen, 620.000 euro. Mogelijk zouden zij achter de moord op zijn vrouw en kinderen zitten, verklaarde hij bij de politie. Woensdag bij de rechtbank beriep hij zich telkens op zijn zwijgrecht.

Verklaring

K. verklaarde verder dat hij na het aantreffen van de lichamen z’n moeder had gebeld. Die was gekomen en reageerde hysterisch. Daarop bracht K. haar om het leven. Bij de politie: "Na de dood van mijn vader rouwde ze twee jaar lang. Met de gedachte om haar die pijn nu te besparen, heb ik haar om het leven gebracht."

Justitie deed de verklaring van K. af als ongeloofwaardig. Er zijn door de politie ook geen aanwijzingen gevonden voor de betrokkenheid van andere personen bij de moorden. De woning zat gewoon op slot en er is alleen DNA van de verdachte en de slachtoffers gevonden. Wat er wel precies is gebeurd en wat het motief was, blijft onduidelijk. "Ogenschijnlijk omdat hij geen uitweg zag uit z’n financiële situatie en geen gezichtsverlies wilde lijden."

De oma van de kinderen en moeder van de vrouw reageerde via een videoverbinding vanuit Turkije zeer emotioneel. "Geef hem de hoogste straf." K. reageerde niet. De advocaat van de verdachte pleit later woensdagmiddag. Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

19 minuten geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

4 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

5 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

7 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

9 uur geleden