Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leuven haalt beeld Leopold II weg bij stadhuis

Leuven haalt beeld Leopold II weg bij stadhuis

LEUVEN (ANP/BELGA) - De Belgische gemeente Leuven haalt een beeld van de voormalige, omstreden koning Leopold II weg bij het stadhuis. Dat heeft het gemeentebestuur besloten om "de geschiedenis van de kolonisatie voor de huidige en toekomstige generaties te duiden en recht te zetten", aldus het bestuur. De beslissing "past in een breder traject van dekolonisatie". Het beeld wordt binnen opgeborgen

De tweede koning der Belgen wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen in de toenmalige Kongo-Vrijstaat die in de negentiende eeuw zijn privébezit was. De Black Lives Matter-demonstraties die uit de Verenigde Staten ook naar België zijn overgewaaid, hebben oude wonden van de geschiedenis weer opengereten. In verschillende plaatsen werden standbeelden van Leopold II besmeurd en beschadigd. Een aantal gemeentes heeft beelden al weggehaald.

Vorige week heeft het Belgisch parlement de commissie Buitenlandse Zaken opdracht gegeven te kijken hoe vorm kan worden gegeven aan de verwerking van en verzoening met het koloniaal verleden, en welke wetenschappers, gemeenschappen en andere expertgroepen daarbij betrokken kunnen worden.

Op 30 juni is het zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Ook het gebied Ruanda-Urundi stond bijna vijftig jaar onder Belgisch bestuur. Dat werd op 1 juli 1962 onafhankelijk als de staten Rwanda en Burundi.

Meer uit Buitenland

Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

19 minuten geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

25 minuten geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

2 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

3 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

5 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

9 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

15 uur geleden