Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leo Hannewijk wil elk hoekje van Oostkerk leren kennen

Leo Hannewijk wil elk hoekje van Oostkerk leren kennen

MIDDELBURG - Leo Hannewijk timmert hard aan de weg met de Oostkerk in Middelburg. De kalender met evenementen is goed gevuld, tientallen vrijwilligers hebben zich aangemeld, de stichting heeft een ANBI-status, er staan 150 nieuwe stoelen in de kerk en er zijn meer dan voldoende plannen om van het monument een mooi, nieuw cultuurpodium te maken.

In de kerkbanken blijkt dat Leo Hannewijk zich goed heeft ingelezen. “Hier zaten vroeger de notabelen, apart van de rest van het volk in het midden van de kerk. Ze hadden ook een aparte ingang, hierachter”, wijst hij naar de muur waar ooit een aparte deur voor de mensen met aanzien heeft gezeten. “Ze kwamen aanrijden met paard en wagen, liepen een trapje op en namen plaats. Zo hoefden ze zich niet te bemoeien met de anderen.”

Benefiet

Op de banken waar de notabelen vroeger zaten, kan cultuurminnend Middelburg plaatsnemen tijdens de concerten, lezingen en andere evenementen. Ze kunnen ook zitten op één van de 150 nieuwe stoelen, die stichting De Oostkerk heeft gekocht. Voor de overige 125 gaat ze sparen. De kerk kon de stoelen én een nieuwe geluidsinstallatie aanschaffen dankzij sponsoren, donaties van Middelburgers en de opbrengst van benefietconcerten van Bløf en Racoon, die in april en mei plaatsvinden.

Boegbeeld

Hannewijk merkt dat de steun voor en betrokkenheid bij de Oostkerk groot is. “Als ik naar de kerk fiets ben ik soms een uur onderweg. Heel veel mensen spreken me aan en zeggen dat ze het geweldig vinden wat we doen. Dat is enorm leuk.”

Zelf geniet het voormalige boegbeeld van Film by the Sea ook met volle teugen van zijn nieuwe baan. “Het gebouw is grandioos. Fantastisch hoe ze het in die tijd zo hebben kunnen maken. Ik heb het te druk om te mijmeren, maar elke keer als ik binnen stap, geniet ik met volle teugen. De ochtend na een concert sta ik hier fluitend te stofzuigen. Dat wil ik voorlopig blijven doen, want ik wil elk hoekje van de kerk leren kennen.”

Ligconcert

Het gebouw heeft als rijksmonument tal van beperkingen, maar ook zijn voordelen. Het maakt indruk op artiesten, merkt Hannewijk. Zo waren Bløf en Racoon in voor een benefietconcert en was het voor zangeres Trijntje Oosterhuis de reden om, samen met haar vader Huub Oosterhuis, te komen op 12 mei.

Eunaudi

Andere grote namen die binnenkort optreden in de kerk zijn Dutch Baroque, die vrijdag 29 maart de Matthäus Passion uitvoert, schrijfster Franca Treur, harpiste Lavinia Meijer, gitarist Eric Vaarzon Morel en pianist Jeroen van Veen, die op 4 en 5 mei twee ligconcerten geeft met muziek van de populaire Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Bezoekers kunnen liggend op een matje, in het midden van de kerk, genieten van de muziek. Deze ligplaatsen zijn op 4 mei uitverkocht. Op 5 mei is er om 15.30 uur een tweede concert en op 25 mei speelt pianiste Iris Hond werken van dezelfde componist. “Dat is bijzonder, want ze geeft maar enkele concerten.”

Baken

Eeuwen geleden was de Oostkerk een iconisch baken in Middelburg. “Over vijf jaar hoop ik dat dit een cultureel baken is voor de stad en Zeeland. De omgeving leent zich daar ook goed voor met de Zeeuwse Concertzaal, het minitheater en de stadsschouwburg in de directe omgeving.”

Met de Zeeuwse Concertzaal, waar Hannewijk ook deel uitmaakt van het team, wordt al samengewerkt. Naast alle culturele evenementen komen er ook rondleidingen in de Oostkerk, mede dankzij de hulp van vijftig vrijwilligers. In de meivakantie en in de zomermaanden is de kerk ruim geopend voor rondleidingen. “Weinig mensen zijn boven geweest waar je de prachtige dakconstructie kunt zien en een prachtig uitzicht hebt over Middelburg.”

Het programma staat op https://deoostkerk.nl.

Meer uit Middelburg

Speelhof Hoogerzael in Middelburg zoekt twee nieuwe bestuursleden

MIDDELBURG - De groenste speelplaats van Middelburg is op zoek naar een handige regelaar. Iemand die ouders en kinderen wil laten ervarenhoe heerlijk ravotten in de modder en struinen door de struiken is. Een bestuurslid die zich wil inzetten voor de groei en bloei van Hoogerzael.

9 uur geleden
De derde editie van Swim to Fight Cancer in Middelburg

MIDDELBURG- Op 7 september is het weer zover. Dan duiken meer dan 100 deelnemers de binnenhaven van Middelburg in met als doel een indrukwekkend bedrag aan donaties op te halen voor baanbrekend kankeronderzoek (KWF). Samen met de zwemmers, sponsoren, donateurs en (bedrijfs)teams wil de organisatie er een spetterend evenement van maken. Want wie wil er nu niet bijdragen aan een wereld waarin kanker hopelijk geen dodelijke ziekte meer hoeft te zijn?

11 uur geleden
Weekverwachting: vaak aangenaam zomerweer

De nieuwe week kent een zomerse start met 22 tot 27 graden en veel zon. 's Avonds stijgt wel de kans op (onweers)buien. Dinsdag is tijdelijk een mindere dag met flink wat buien bij maxima rond 22 graden. Vanaf woensdag is het een aantal dagen vrij aangenaam Hollands zomerweer met zon en oplopende temperaturen. Woensdag is het 22 tot 24 graden en donderdag 24 tot 27 graden.

15 uur geleden
Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

1 dag geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

1 dag geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

3 dagen geleden