Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lenie en Hans emigreerden naar Noorwegen: ‘We moeten nog wel aan dingen wennen’

Lenie en Hans emigreerden naar Noorwegen: ‘We moeten nog wel aan dingen wennen’

Hans en Lenie Hoogerbrugge- de Groen, afkomstig uit Poortvliet, gingen afgelopen jaar hun droom achterna. Ze pakten hun spullen en verhuisden naar Noorwegen en delen nu hun ervaringen met de Thoolse Bode.

Hoe lang wonen jullie in Noorwegen?
Het is nu ruim een jaar geleden dat we naar Noorwegen emigreerden. We wonen in Tørvikbygd, aan de Hardanger Fjord. Een prachtig gebied, op ongeveer 100 km van de stad Bergen. We zijn opgegroeid in Poortvliet; voor de emigratie woonden we in Bergschenhoek. We hebben nog steeds familie op het eiland Tholen wonen.”

Waarom zijn jullie naar Noorwegen verhuisd?
“We zijn een paar jaar geleden verliefd geworden op het land toen we er op vakantie waren. De natuur, de rust en ruimte van het land spraken ons aan. De steeds drukker wordende omgeving waar wij woonden, maakte dat we verlangden naar wat meer rust. Toen mijn man met pensioen ging, dachten we ‘het is nu of nooit’.”

Hoe pak je zo’n emigratie aan?            
“Via internet hebben we het aanbod van huizen bekeken in Noorwegen. Ook hebben we een aantal informatiedagen over emigreren bijgewoond. Vanwege een lockdown was het destijds neit mogelijk om het huis dat we op het oog hadden te bezichtigen. Uiteindelijk hebben we met video-rondleiding ons huis kunnen ‘bezichtigen’. Toen we eenmaal in Noorwegen woonden moest er van alles geregeld worden. Belangrijk is het verkrijgen van een identiteitsnummer. Als dat niet in orde is, dan kun je hier heel veel niet. Het is noodzakelijk dat je mensen leert kennen en de omgeving, winkels ect. weet.”

Hoe ziet jullie leven in Noorwegen er uit?
“We volgen momenteel taalcursussen; hier worstelen we wel mee. Er wordt hier Nynorsk gesproken. Engels wordt als de tweede taal gebruikt. Bijna iedere dag oefenen we de Noorse taal. Ook heeft hier ieder dorp weer zijn eigen dialect. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. In de wintermaanden zijn we druk bezig geweest met allerlei kluswerkzaamheden binnenshuis. De afgelopen zomer hebben we het huis aan de buitenkant geschilderd. Ook in de tuin zijn we flink bezig geweest. We hebben een B&B weten te realiseren. Daarin hebben we al veel leuke gasten mogen verwelkomen. Mijn andere droom is om nog een leuk winkeltje te gaan starten. Via de kerk hier hebben we wat mensen leren kennen, die ons in het begin hier ook hebben ondersteund. Daarnaast nemen we nu ook deel aan verschillende culturele activiteiten, wat maakt dat je de cultuur van dit land wat beter leert kennen.”

Hoe is het om in een ander land te wonen?   
“We moeten aan veel dingen nog wennen; het afgelopen jaar was zwaar. Maar we hebben een basis gelegd. We wonen in een buitengebied en genieten van ons huis en de omgeving. Je kunt hier mooie wandelingen maken. In het gebied om ons heen leven veel edelherten, we hebben ze al met regelmaat kunnen spotten. Inmiddels weten we een beetje hoe het Noorse systeem werkt, en veel geduld hebben!”

Jullie zijn nu even terug in Nederland. Wat gaan jullie allemaal doen?
“We zijn nu net een week hier, we willen de kinderen en familie bezoeken. Onze oude buren en vrienden uit het dorp waar we zo lang hebben gewoond, zien we ook weer terug; en natuurlijk ook de plekjes waaraan we goede herinneringen hebben!”

Meer uit Tholen

Mogelijk nieuwe Avondvierdaagse in Flupland: 'De dames zijn erg enthousiast'

SINT-MAARTENSDIJK/SINT PHILIPSLAND - In Flupland wordt al sinds 2019 geen Avondvierdaagse meer gehouden. Een gemis voor het dorp, vindt Sportdorp Sint Philipsland. Daarom zijn een aantal vrijwilligers actief bezig om het wandelfeest weer terug te brengen.

11 uur geleden
Van der Jagt scoort 50e doelpunt en helpt SC Stavenisse aan eerste punten [SPEELRONDE 10]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 2 december allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 10.

13 uur geleden
Storing bij Rabobank: Klanten zien '0 euro' op hun rekeningen

Door een landelijke storing kunnen klanten van de Rabobank problemen ondervinden bij betalen via Ideal. Ook op de app van de Rabobank zijn de problemen zichtbaar. Vele gebruikers kunnen momenteel niet zien wat voor saldo er op de rekeningen staat. 

16 uur geleden
Zorgboerderij uit Oud-Vossemeer zamelt met escaperoom geld in voor ALS

OUD-VOSSEMEER - In Oud-Vossemeer hebben ze iets bijzonders bedacht om geld op te halen voor onderzoek naar ALS. Zorgboerderij Praktijk Intzadel opent op zaterdag een escaperoom, waar je als groep 15 minuten de tijd krijgt om te ontsnappen. Het geld dat wordt opgehaald met deze escaperoom gaat volledig naar 3FM Serious Request.

18 uur geleden
Ruim 650 vogels en veel bezoekers bij tentoonstelling Vogelvreugd [FOTOALBUM]

SINT-ANNALAND - Vogelvereniging Vogelvreugd heeft op 24 en 25 november haar bijzondere tentoonstelling gehouden in de Wellevaete te Sint-Annaland. Bijna vijftig vogelliefhebbers uit Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland hadden gezamenlijk 651 vogels ingeschreven.

21 uur geleden
Automobilist ziet fietser over het hoofd op oversteekplaats Grindweg

THOLEN - Een fietser is maandagmiddag aangereden door een auto op de Grindweg. Het ongeval gebeurde op de oversteekplaats ter hoogte van het Terreplein. De fietser wilde oversteken en werd over het hoofd gezien door de automobilist, die vervolgens de persoon aanreed.

1 dag geleden
Stavoord6 sluit culinaire avond af met gulle opbrengst van 7290 euro

SINT-ANNALAND - Afgelopen vrijdagavond 1 december schitterde restaurant Buutengaets in Sint-Annaland als het toneel van een onvergetelijke culinaire avond, georganiseerd door Stichting Stavoord6. Het restaurant, tot de nok toe gevuld, bruiste van positieve energie en gezelligheid.

1 dag geleden