Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leeuwarden viert Roze Zaterdag met polsbandje

Leeuwarden viert Roze Zaterdag met polsbandje

LEEUWARDEN (ANP) - Leeuwarden is zaterdag het toneel van de landelijke viering van Roze Zaterdag. Voor de centrale feestlocatie op het Wilhelminaplein werkt de organisatie met een polsbandje. Na een coronatoegangscheck bij de ingang kunnen de feestvierders tot middernacht vrij rondlopen. Op het Wilhelminaplein is plaats voor maximaal 8000 mensen. Op andere plekken waar evenementen zijn wordt aan de deur apart gecontroleerd.

Roze Zaterdag in Leeuwarden is door de coronamaatregelen tweemaal uitgesteld. Het zou eerst in 2020 plaatshebben en toen in het afgelopen voorjaar. Roze Zaterdag is altijd rond eind juni. Maar omdat er toen nog steeds strenge beperkingen waren, is de feestdag voor iedereen van alle geaardheden doorgeschoven naar het najaar. Het is de bedoeling dat de volgende Roze Zaterdag in Rotterdam weer in het voorjaar is.

Roze Zaterdag wordt sinds 1978 georganiseerd en sinds 1981 elk jaar aan een andere stad toegekend. Steden moeten daarvoor een bidbook indienen. In 2019 won Leeuwarden die strijd. De stad kwam met een "kleurrijk en omvangrijk" programma, aldus de jury.

Het feest begint om 11.00 uur met een Regenboogviering in de Grote Kerk van Leeuwarden. Op dezelfde tijd start een hoogtepunt van het programma: de Pride Parade door de grachten van Leeuwarden. Aan de parade doen zeker zestien pramen mee, aldus de organisatie. Kerkgangers hebben na de Regenboogviering nog voldoende tijd om de parade te zien. De rest van de dag is er veel muziek op diverse plekken in de stad. Op het Wilhelminaplein heeft de sleuteloverdracht plaats van Leeuwarden aan Rotterdam.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Ik betwijfel ten zzerste of er ook toezicht zal zijn op het handhaven van de QR controle met paspoort/ID kaart. De wappies kunnen zich veilig voelen misschien maar het gaat erom dat vooral de mensen die gevaccineerd zijn zich veilig voelen. Controle is tot heden een grote farce omdat burgemeesters van vooral de "kerkgangers" het gewoon niet andurven. Dir moeten per direct ontheven worden uit hun functie en er nooit nog een mogen krijgen. Waar zijn we verdomme mee bezig in dit kleine landje
Farmer. 1 maand geleden
Het is een kwestie van tijd dat dergelijke evenementen tot het verleden behoren. Over 20 jaar bestaat de helft van de Nederlandse bevolking uit niet-westerlingen waarvan het grootste deel met islamitische opvattingen. Met dank aan de jarenlange ongebreidelde immigratie gevoed door misplaatste barmhartigheid.

Meer uit Binnenland

'Quarantaine-stel' niet langer in isolatie in Haren

GRONINGEN (ANP) - Het Spaans/Portugese 'quarantaine-stel' hoeft niet langer in isolatie te blijven in Haren. Dat heeft het OM Noord-Nederland dinsdag laten weten. Het OM heeft hiertoe besloten omdat de twee negatief hebben getest op corona. Eerder liet de advocaat van het stel al weten dat ze vrijgelaten werden.

1 uur geleden
Milieuorganisaties blij met sluiting kolencentrale Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het is goed nieuws dat de Onyx-kolencentrale in Rotterdam op korte termijn dichtgaat om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Dat zeggen milieuorganisaties Greenpeace Nederland, Urgenda en Milieudefensie in een reactie.

1 uur geleden
KLM biedt excuses aan voor afhandeling 'coronavluchten'

AMSTELVEEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM biedt zijn excuses aan voor het rommelige verloop van de afhandeling van twee vluchten uit Zuid-Afrika afgelopen vrijdag. Verschillende passagiers klaagden over de wijze waarop ze in isolatie werden geplaatst vanwege de nieuwe Omikron-variant die is ontdekt in het zuiden van Afrika. Klanten die daar behoefte aan hebben, kunnen nog met KLM in gesprek. Volgens een woordvoerder van de maatschappij is van een eventuele schadevergoeding nog geen sprake.

3 uur geleden
Onderzoek: financiële gezondheid umc's hobbelt achteruit

DEN HAAG (ANP) - De acht Nederlandse academische ziekenhuizen zijn er in financieel opzicht opnieuw slechter voor komen te staan in het afgelopen jaar. Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Accountants & Adviseurs scoren ze gemiddeld een 6,8 voor hun 'financiële gezondheid', vergeleken met een 7,3 een jaar eerder. In 2018 scoorden ze nog een 7,8 en het jaar daarvoor een 9,2.

4 uur geleden
Marine gaat twee nieuwe fregatten naar vrouwen vernoemen

DEN HAAG (ANP) - De marine gaat twee nieuwe fregatten vernoemen naar vrouwen, schrijft demissionair minister Henk Kamp van Defensie aan de Tweede Kamer. Eind vorig jaar nam de Kamer een motie van GroenLinks aan waarin hierop werd aangedrongen.

5 uur geleden
Politie stopt met preventief fouilleren rond Hedel

MAASDRIEL (ANP) - De politie stopt woensdag voorlopig met preventief fouilleren in en rond het Gelderse Hedel. De omgeving van het dorp geldt vanaf woensdag niet meer als veiligheidsrisicogebied en dan is zomaar fouilleren niet meer toegestaan. De politie heeft sinds mei van dit jaar grote controles in Hedel gehouden en daarbij geregeld automobilisten betrapt die wapens, zwaar vuurwerk of andere verboden waar bij zich hadden.

5 uur geleden
Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

6 uur geleden