Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen Wilgenhof ontdekken eigen passies

Leerlingen Wilgenhof ontdekken eigen passies

MIDDELBURG – Hoe vet is het om wethouder te zijn of journalist? Op basisschool Wilgenhof in Middelburg was donderdag de aftrap van het onderwijsproject IMC Basis van Stichting IMC Weekendschool. Daarbij komen gastdocenten in de klas vertellen over hun werk om zo de kinderen te inspireren en na te laten denken over hun toekomst. Het project loopt twee jaar.    

DOOR ELLEN DE VRIEND 

Het was vier graden en over het schoolplein waaide een gure wind. Dat maakte het bijtend koud en de leerlingen van groep 7 en 8 zaten op hun stoelen te kleumen. IMC Basis coördinator Priscilla Vrolijk was blij met de startdag. “Buiten in de kou is beter dan niets.” IMC Basis is één van de programma’s van Stichting IMC Weekendschool. Deze stichting bestaat sinds 1998 en haar onderwijsmethode wordt op ruim zestig basisscholen in Nederland toegepast. Via het project krijgen leerlingen elke week onder schooltijd een gastdocent in de klas. Zo kunnen ze de wereld op een positieve manier ontdekken. Een wereld waarmee ze anders niet snel in aanraking komen. Zo gaan ze nadenken over hun toekomst en over wat ze interessant vinden, waar ze zelf goed in zijn en wat bij hun past. Het programma wordt op Walcheren al een paar jaar aangeboden op basisschool De Ravenstein en Sint Jozef in Vlissingen is er eerder deze maand mee begonnen.

Uitdagend
In groep 7 en 8 van Wilgenhof gaan ze op donderdagochtend twee uur aan de slag met het uitdagende programma. En ze gaan een paar keer op excursie naar onder meer de sterrenwacht, rechtbank, ziekenhuis en brandweerkazerne zodat ze kunnen zien hoe het er in dat beroep aan toegaat. Priscilla kiest samen met de juffen welke gastdocenten ze uitnodigen. Tijdens de start was dat journalistiek en politiek.

Van electricien tot journalist
Klaas van de Ketterij van Origin Media is een van de sponsors. Hij stelde zich voor als de enge man die soms filmpjes maakt op school. “Je moet veertig of vijftig jaar van je leven werken. Het is fijn dat het dan ook een beetje leuk is om te doen.” Hij bekent destijds zelf ook een verkeerde keus te hebben gemaakt: “Ik wilde elektricien worden. Dat werd ik ook, maar ik vond het niets. Toen ben ik hbo-journalistiek gaan doen.” Een paar leerlingen draaien aan een virtueel rad met vragen. Of Klaas wel eens een blunder maakt? Hij knikt en bekent soms te vergeten om een kaartje in zijn camera te stoppen en ook dat hij wel eens een interview heeft gehouden op de boulevard tijdens een storm. “Dat gesprek was onverstaanbaar.”

Wethouder zijn
Wethouder Johan Aalberts gaf het startschot voor de lessenreeks. Hij werd eveneens onderworpen aan een vragenvuur. Jaden wilde weten hoe oud hij was. Na het antwoord 1977 moest nog wel gerekend worden. En hoe wordt je wethouder? “Je moet beginnen om politiek actief te zijn. De 29 raadsleden bepalen wat in de gemeente moet gebeuren en als wethouder moet je ervoor zorgen dat dat wordt uitgevoerd,” legde Aalberts beknopt uit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

De Hoogaarzen in Veere varen weer

VEERE - Van juni tot en met september is historisch Veere van binnen en buiten te ontdekken. Museum Veere organiseert, in samenwerking met de Stichting Behoud Hoogaars, vaartochten op het Veerse Meer. Aan boord van een authentiek Zeeuws zeilschip hoor je de wind, het ruisen van het water om de boeg en is het schilderachtige silhouet van de stad te bewonderen

2 uur geleden
Hakuna Matata: grillen en chillen voor beter onderwijs in Kenia

MIDDELBURG - Vijf studenten van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen zetten zich, namens het goede doel Edukans, in voor studenten in Kenia. 53% van de kinderen in lage- en middeninkomenslanden heeft moeite met lezen en schrijven. Met het Hakuna Matata evenement, volledig in Lion King thematisering, proberen zij ouders en kinderen bewust te maken van de situatie in Kenia. Terwijl ouders en kinderen genieten van diverse activiteiten tijdens dit evenement, gaan de opbrengsten van het evenement naar het goede doel.

2 uur geleden
Korenfestival Middelburg VÓLkoren is terug!

MIDDELBURG - Het is bijna zover: Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2022 gaat Middelburg VÓLkoren weer van start. Na twee jaar het Middelburg VÓLkoren festival wegens corona gemist te moeten hebben is er in het Pinksterweekend weer een echt live korenfestival in het centrum van Middelburg.

1 dag geleden
Miniatuurpaardjes bezoeken zieke ouderen en kinderen op Walcheren

WESTKAPELLE - Op vrijdag 20  en maandag 23 mei zijn twee miniatuurpaardjes naar Zeeland gekomen om op bezoek te gaan bij zieke en dementerende ouderen in verzorgingshuizen op Walcheren. De dieren gingen ook op bezoek bij kinderen op een basisschool. 

1 dag geleden
‘Happening’ de kunstexpositie van Peter Christ

MIDDELBURG – In de serre achter zijn huis heeft hij een schildersatelier ingericht. Hoge ezels met grote doeken staan naast elkaar met daar tegenover een lekkere banken om het werk eens goed van een afstandje te kunnen bekijken. Aan deze doeken wordt nog gewerkt, of niet meer, dat is afhankelijk van de dag. “Ik werk in het moment en verbeeld mijn emotie en gevoel. Dit kan per dag verschillen, waardoor de schilderijen mee veranderen.” 

1 dag geleden
Automobilist ongeluk Biggekerke viel in slaap

BIGGEKERKE - Op de Rondweg Biggekerke (N288) is gisteravond laat een man gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. Hij is mogelijk achter het stuur in slaap gevallen volgens de politie. Hij is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. 

2 dagen geleden
Handen op elkaar voor klimaatbestendig Zeeland

MIDDELBURG Op woensdag 25 mei 2022 lieten bestuurders van ruim 25 Zeeuwse organisaties zien dat ze actief aan de slag gaan om Zeeland klimaatbestendiger te maken. Dat deden zij door het ondertekenen van een intentieverklaring, waarin ze aangeven welke rol ze voor zichzelf zien vastgelegd. Op hetzelfde moment ondertekenden Zeeuwse overheden een convenant, waarin ze vastlegden hoe ze de komende jaren gaan samenwerken. Met de ondertekening van het convenant doen alle overheden ook letterlijk een duit in het zakje voor een toekomst waarin Zeeland is voorbereid op weersextremen.

2 dagen geleden