Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen Wilgenhof ontdekken eigen passies

Leerlingen Wilgenhof ontdekken eigen passies

MIDDELBURG – Hoe vet is het om wethouder te zijn of journalist? Op basisschool Wilgenhof in Middelburg was donderdag de aftrap van het onderwijsproject IMC Basis van Stichting IMC Weekendschool. Daarbij komen gastdocenten in de klas vertellen over hun werk om zo de kinderen te inspireren en na te laten denken over hun toekomst. Het project loopt twee jaar.    

DOOR ELLEN DE VRIEND 

Het was vier graden en over het schoolplein waaide een gure wind. Dat maakte het bijtend koud en de leerlingen van groep 7 en 8 zaten op hun stoelen te kleumen. IMC Basis coördinator Priscilla Vrolijk was blij met de startdag. “Buiten in de kou is beter dan niets.” IMC Basis is één van de programma’s van Stichting IMC Weekendschool. Deze stichting bestaat sinds 1998 en haar onderwijsmethode wordt op ruim zestig basisscholen in Nederland toegepast. Via het project krijgen leerlingen elke week onder schooltijd een gastdocent in de klas. Zo kunnen ze de wereld op een positieve manier ontdekken. Een wereld waarmee ze anders niet snel in aanraking komen. Zo gaan ze nadenken over hun toekomst en over wat ze interessant vinden, waar ze zelf goed in zijn en wat bij hun past. Het programma wordt op Walcheren al een paar jaar aangeboden op basisschool De Ravenstein en Sint Jozef in Vlissingen is er eerder deze maand mee begonnen.

Uitdagend
In groep 7 en 8 van Wilgenhof gaan ze op donderdagochtend twee uur aan de slag met het uitdagende programma. En ze gaan een paar keer op excursie naar onder meer de sterrenwacht, rechtbank, ziekenhuis en brandweerkazerne zodat ze kunnen zien hoe het er in dat beroep aan toegaat. Priscilla kiest samen met de juffen welke gastdocenten ze uitnodigen. Tijdens de start was dat journalistiek en politiek.

Van electricien tot journalist
Klaas van de Ketterij van Origin Media is een van de sponsors. Hij stelde zich voor als de enge man die soms filmpjes maakt op school. “Je moet veertig of vijftig jaar van je leven werken. Het is fijn dat het dan ook een beetje leuk is om te doen.” Hij bekent destijds zelf ook een verkeerde keus te hebben gemaakt: “Ik wilde elektricien worden. Dat werd ik ook, maar ik vond het niets. Toen ben ik hbo-journalistiek gaan doen.” Een paar leerlingen draaien aan een virtueel rad met vragen. Of Klaas wel eens een blunder maakt? Hij knikt en bekent soms te vergeten om een kaartje in zijn camera te stoppen en ook dat hij wel eens een interview heeft gehouden op de boulevard tijdens een storm. “Dat gesprek was onverstaanbaar.”

Wethouder zijn
Wethouder Johan Aalberts gaf het startschot voor de lessenreeks. Hij werd eveneens onderworpen aan een vragenvuur. Jaden wilde weten hoe oud hij was. Na het antwoord 1977 moest nog wel gerekend worden. En hoe wordt je wethouder? “Je moet beginnen om politiek actief te zijn. De 29 raadsleden bepalen wat in de gemeente moet gebeuren en als wethouder moet je ervoor zorgen dat dat wordt uitgevoerd,” legde Aalberts beknopt uit.

Meer uit Middelburg

Long stories, short films terug op ruiten van de Lange Noordstraat

MIDDELBURG - Jarenlang toonde RuimteCAESUUR in de Lange Noordstraat in Middelburg, in de donkere maanden rondom de jaarwisseling, door videoprojecties het programma 'dichters op de ruit', gecureerd door de dichter F. van Dixhoorn. Vanaf december 2021 is de traditie weer opgepakt. Ook dit jaar is er weer een programma, met videos op ruiten in de Lange Noordstraat.

10 minuten geleden
Zeeuws schrijversduo in de prijzen bij landelijke schrijfwedstrijd

RIJEN - Op zaterdag 3 december werd in Rijen de uitslag van de Waterloper bekendgemaakt. De Waterloper is een themaverhalenwedstrijd in de genres fantasy, horror en sciencefiction voor maximaal 10.000 woorden. Dit was de vijfde editie, met zeventig inzendingen: een record, nooit eerder deden er zoveel verhalen mee. Heleen van den Hooven uit Vlissingen werd tweede, met het verhaal 'Schaduwwerker'. Zij veroverde, samen met Marielja de Geus uit Middelburg, ook de derde podiumplaats, met wie ze het verhaal 'Tess' zeewier' schreef.

43 minuten geleden
Domburgse ondernemers stemmen ruim voor oprichting BIZ

DOMBURG - De afgelopen twee weken konden de ondernemers uit Domburg hun stem uitbrengen met betrekking tot de Bedrijven Investering Zone (BIZ). Onder toezicht van de gemeente vond de stemming plaats om het formele draagvlak te peilen. Op vrijdag 1 december heeft wethouder de Visser bekend gemaakt dat een ruime meerderheid van de ondernemers vóór de oprichting van de BIZ Domburg heeft gestemd.

3 uur geleden
Stichting Petra organiseert weer een Kerstbenefietconcert

MIDDELBURG - Op zondagmiddag 17 december 2023 organiseert Stichting Petra organiseert weer een Kerstbenefietconcert in de Hoeksteen, aan de Roozenburglaan in Middelburg.

3 uur geleden
Auto belandt in sloot bij botsing op de Prelaatweg in Aagtekerke

AAGTEKERKE- Bij een botsing tussen twee personenauto's op de Prelaatweg is zondagmiddag een auto in de sloot beland. Eén bestuurder is gewond naar het ziekenhuis overgebracht.  De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.

4 uur geleden
Aftellen tot Kerstmis: adventstoer gelanceerd in Middelburg Winterstad

MIDDELBURG - In Middelburg is vrijdag de zogenoemde Advent Visual Art Tour gelanceerd. De toer, waarbij in de maand december iedere dag een nieuw scherm met videokunst wordt geopend, maakt deel uit van Middelburg Winterstad.

11 uur geleden
Kerst in De Oostkerk

MIDDELBURG - Oost, west… Kerst op zijn best in de Oostkerk! Ook in de decembermaand is er genoeg te beleven in de Cultuurkoepel van Middelburg. In het weekend van 16 & 17 december staan Wibi Soerjadi en Cor Bakker met een kerstconcert in de kerk. De vrijdag daarop is er een X-MAS SING ALONG onder leiding van The Kickz. Op 15 december staat Dutch Baroque in de Oostkerk met het programma Magnificat anima mea Dominum. 

1 dag geleden