Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

KRUININGEN - In de bibliotheek van Kruiningen is de expositie ‘Verwondering’ geopend. De kunst die er hangt is gemaakt door leerlingen van basisschool De Welle in Kruiningen. Samen met voormalig leraar op de school, Wim Wouterse, en kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ maakten ze cyanotypie en lino afdrukken. Maar in plaats van de kunstwerken in het klaslokaal te hangen, zijn ze nu voor iedereen te zien.  

Ruim veertig jaar werkte Wouterse op basisschool De Welle. Nadat hij met pensioen ging, moedigde zijn vrouw hem aan om samen naar de kunstacademie in België te gaan. Dat beviel hen goed en hij en zijn vrouw leerden veel over grafische technieken. Nog vrij regelmatig kwam hij bij De Welle langs en zo werd hij gevraagd om nog eens creatief met de leerlingen aan de slag te gaan. ‘’Ik vind het super leuk om met de kinderen creatief bezig te zijn’’, zegt hij. ‘’We zijn aan de slag gegaan met linodruk.’’ Bij linodruk worden figuren uit linoleum gesneden waarna het linoleum met inkt wordt ingesmeerd en met een drukpers op papier wordt gedrukt. ‘’Alle leerlingen kregen de opdracht om eerst een aantal ontwerpen te maken en daarvan het beste ontwerp te kiezen’’, vertelt de oud-leraar. ‘’Omdat je tijdens het snijden en gutsen van het linoleum rekening moet houden met het feit dat het eindresultaat in spiegelbeeld is hebben we geen gebruik gemaakt van letters en cijfers.’’ De ene leerling maakte een lino met een figuratieve tekening en de ander met een abstracte tekening. Dewi uit groep 7 maakte met abstracte lijnen en vlakken een bijna 3D-achtige afdruk en Megan maakte juist een afdruk van een gedetailleerd hondje. ‘’Je moest tijdens het gutsen goed nadenken wat je wel en niet weg moest halen’’, zegt Megan. ‘’Maar dat maakte het wel extra leuk om het eindresultaat te zien bij het drukken!’’, vult Dewi aan. 

Ook gingen de leerlingen van groep vier tot acht samen met drie meiden van het kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ aan de slag met cyanotypie. Daarbij wordt papier ingesmeerd met een lichtgevoelige emulsie. Zodra deze emulsie in contact komt met licht wordt het papier blauw en kunnen, door het tegenhouden en toelaten van licht, vormen ontstaan. ‘’Doordat de leerlingen aan de slag zijn gegaan met zoveel van deze wonderlijke creatieve processen ontstond de naam ‘verwondering’’, zegt Wouterse. ‘’Bovendien vindt verwondering ook op school en in de bibliotheek plaats, bijvoorbeeld als je een goed boek leest of als je bij biologie leert dat een walvis geen vis is.’’ 

Meer uit Reimerswaal

Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

1 dag geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

1 dag geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

1 dag geleden
Ravage na botsing tussen vrachtwagens op A58 bij Kapelle

KAPELLE - Op de snelweg A58 nabij Kapelle heeft donderdag rond 9.50 uur in de mist een ongeval tussen twee vrachtwagens plaatsgevonden. Daardoor is er grote ravage ontstaan op de A58. De snelweg is vanwege het ongeval afgesloten tussen Kruiningen en 's-Gravenpolder in de richting van Vlissingen. Of er iemand gewond is geraakt is nog niet bekend. 

2 dagen geleden
Tweedaagse vogeltentoonstelling in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 1 december en zaterdag 2 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke.

2 dagen geleden
Hennepkwekerij gevonden in woning Waardekensstraat Kapelle

KAPELLE - De politie heeft dinsdagmorgen een hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Waardekenstraat in Kapelle. De 45-jarige bewoner is aangehouden.

3 dagen geleden
Kapelse en Reimerswaalse verenigingen zetten zich massaal in voor Grote Clubactie

KRUININGEN/KAPELLE - Verenigingen hebben een miljoenenrecord verbroken met de Grote Clubactie. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zetten leden zich massaal in voor hun vereniging. 

3 dagen geleden