Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

KRUININGEN - In de bibliotheek van Kruiningen is de expositie ‘Verwondering’ geopend. De kunst die er hangt is gemaakt door leerlingen van basisschool De Welle in Kruiningen. Samen met voormalig leraar op de school, Wim Wouterse, en kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ maakten ze cyanotypie en lino afdrukken. Maar in plaats van de kunstwerken in het klaslokaal te hangen, zijn ze nu voor iedereen te zien.  

Ruim veertig jaar werkte Wouterse op basisschool De Welle. Nadat hij met pensioen ging, moedigde zijn vrouw hem aan om samen naar de kunstacademie in België te gaan. Dat beviel hen goed en hij en zijn vrouw leerden veel over grafische technieken. Nog vrij regelmatig kwam hij bij De Welle langs en zo werd hij gevraagd om nog eens creatief met de leerlingen aan de slag te gaan. ‘’Ik vind het super leuk om met de kinderen creatief bezig te zijn’’, zegt hij. ‘’We zijn aan de slag gegaan met linodruk.’’ Bij linodruk worden figuren uit linoleum gesneden waarna het linoleum met inkt wordt ingesmeerd en met een drukpers op papier wordt gedrukt. ‘’Alle leerlingen kregen de opdracht om eerst een aantal ontwerpen te maken en daarvan het beste ontwerp te kiezen’’, vertelt de oud-leraar. ‘’Omdat je tijdens het snijden en gutsen van het linoleum rekening moet houden met het feit dat het eindresultaat in spiegelbeeld is hebben we geen gebruik gemaakt van letters en cijfers.’’ De ene leerling maakte een lino met een figuratieve tekening en de ander met een abstracte tekening. Dewi uit groep 7 maakte met abstracte lijnen en vlakken een bijna 3D-achtige afdruk en Megan maakte juist een afdruk van een gedetailleerd hondje. ‘’Je moest tijdens het gutsen goed nadenken wat je wel en niet weg moest halen’’, zegt Megan. ‘’Maar dat maakte het wel extra leuk om het eindresultaat te zien bij het drukken!’’, vult Dewi aan. 

Ook gingen de leerlingen van groep vier tot acht samen met drie meiden van het kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ aan de slag met cyanotypie. Daarbij wordt papier ingesmeerd met een lichtgevoelige emulsie. Zodra deze emulsie in contact komt met licht wordt het papier blauw en kunnen, door het tegenhouden en toelaten van licht, vormen ontstaan. ‘’Doordat de leerlingen aan de slag zijn gegaan met zoveel van deze wonderlijke creatieve processen ontstond de naam ‘verwondering’’, zegt Wouterse. ‘’Bovendien vindt verwondering ook op school en in de bibliotheek plaats, bijvoorbeeld als je een goed boek leest of als je bij biologie leert dat een walvis geen vis is.’’ 

Meer uit Reimerswaal

Jaarmarkt in Wemeldinge met oude ambachten en ringrijden

WEMELDINGE - Zaterdag 2 juli wordt in Wemeldinge de jaarmarkt georganiseerd. De hele dag kunnen bezoekers genieten van ringsteken, oude ambachten, muziek en kinderentertainment. 

10 uur geleden
Annelize en Corlinde van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen weten al het een en ander over zonnepanelen

KRUININGEN - De nieuwe zonnepanelen op het dak van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen zijn een mooie aanleiding om het in de klas over duurzaamheid te hebben. Via het project Zowiezon, waarbij onder meer energiebedrijf Eneco betrokken is, zijn er lespakketten voor de scholen beschikbaar. Ook krijgt de Comrieschool gastlessen aangeboden. 

1 dag geleden
Jaarrekening Kapelle valt positief uit

KAPELLE - De gemeente Kapelle sluit de jaarrekening 2021 met een positief resultaat van 505.000 euro. ‘Ondanks een aantal financiële tegenvallers, met name binnen het sociaal domein, zijn we blij met dit positieve resultaat’, laat de gemeente in een persbericht weten.

1 dag geleden
Zonnedak voor Dr. A. Comrieschool in Kruiningen

KRUININGEN - Nog niet veel scholen in Zeeland hebben zonnepanelen op het dak, maar de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen wel. 

2 dagen geleden
Zomeravondwandelingen in Reimerswaal

KRUININGEN - In de maanden juli en augustus zijn er bij voldoende belangstelling op de woensdagavonden zomeravondwandelingen door de gemeente Reimerswaal.

6 dagen geleden
Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

EVERSDIJK - In de Willem-Annapolder, achter de Westerscheldedijk bij Eversdijk, is de proef met het maken van zetstenen uit bagger gedemonstreerd. De komende maanden experimenteert waterschap Scheldestromen of deze stenen de dijk bij Hansweert kunnen versterken, omdat dit allerlei voordelen kan opleveren. Aan de wieg van deze proef staat waterschapper Jelle-Jan Pieterse, die samen met Hugo Ekkelenkamp op dit idee kwam.

1 week geleden
20e Open Wemeldinge dubbeltoernooi begint op 9 juli

WEMELDINGE - Van 9 tot en met 17 juli houdt tennisclub ‘t Swaecke in Wemeldinge voor de twintigste keer het Open Wemeldinge dubbeltoernooi. 

1 week geleden