Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

Leerlingen De Welle exposeren kunst in de bieb

KRUININGEN - In de bibliotheek van Kruiningen is de expositie ‘Verwondering’ geopend. De kunst die er hangt is gemaakt door leerlingen van basisschool De Welle in Kruiningen. Samen met voormalig leraar op de school, Wim Wouterse, en kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ maakten ze cyanotypie en lino afdrukken. Maar in plaats van de kunstwerken in het klaslokaal te hangen, zijn ze nu voor iedereen te zien.  

Ruim veertig jaar werkte Wouterse op basisschool De Welle. Nadat hij met pensioen ging, moedigde zijn vrouw hem aan om samen naar de kunstacademie in België te gaan. Dat beviel hen goed en hij en zijn vrouw leerden veel over grafische technieken. Nog vrij regelmatig kwam hij bij De Welle langs en zo werd hij gevraagd om nog eens creatief met de leerlingen aan de slag te gaan. ‘’Ik vind het super leuk om met de kinderen creatief bezig te zijn’’, zegt hij. ‘’We zijn aan de slag gegaan met linodruk.’’ Bij linodruk worden figuren uit linoleum gesneden waarna het linoleum met inkt wordt ingesmeerd en met een drukpers op papier wordt gedrukt. ‘’Alle leerlingen kregen de opdracht om eerst een aantal ontwerpen te maken en daarvan het beste ontwerp te kiezen’’, vertelt de oud-leraar. ‘’Omdat je tijdens het snijden en gutsen van het linoleum rekening moet houden met het feit dat het eindresultaat in spiegelbeeld is hebben we geen gebruik gemaakt van letters en cijfers.’’ De ene leerling maakte een lino met een figuratieve tekening en de ander met een abstracte tekening. Dewi uit groep 7 maakte met abstracte lijnen en vlakken een bijna 3D-achtige afdruk en Megan maakte juist een afdruk van een gedetailleerd hondje. ‘’Je moest tijdens het gutsen goed nadenken wat je wel en niet weg moest halen’’, zegt Megan. ‘’Maar dat maakte het wel extra leuk om het eindresultaat te zien bij het drukken!’’, vult Dewi aan. 

Ook gingen de leerlingen van groep vier tot acht samen met drie meiden van het kunstcollectief ‘De Nieuwkomers’ aan de slag met cyanotypie. Daarbij wordt papier ingesmeerd met een lichtgevoelige emulsie. Zodra deze emulsie in contact komt met licht wordt het papier blauw en kunnen, door het tegenhouden en toelaten van licht, vormen ontstaan. ‘’Doordat de leerlingen aan de slag zijn gegaan met zoveel van deze wonderlijke creatieve processen ontstond de naam ‘verwondering’’, zegt Wouterse. ‘’Bovendien vindt verwondering ook op school en in de bibliotheek plaats, bijvoorbeeld als je een goed boek leest of als je bij biologie leert dat een walvis geen vis is.’’ 

Meer uit Reimerswaal

Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

3 uur geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

20 uur geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

22 uur geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

1 dag geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

1 dag geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

2 dagen geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

2 dagen geleden