Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen aan de slag met project ‘Gek Geluid’

Leerlingen aan de slag met project ‘Gek Geluid’

Op het leerplein van basisschool De Welle in Kruiningen is het educatieproject ‘Gek Geluid’ afgetrapt. Dit initiatief van KCE Oosterschelderegio, in samenwerking met Muziekschool Zeeland is vormgegeven door muziekdocent Remy Alexander en geluidskunstenaar Yuri Landman. Landman verbleef de afgelopen weken in Zeeland om dertig elektronische instrumenten te maken. 

In het nieuwe atelier van ‘Gek Geluid’ kruipen kinderen in de rol van uitvinder en worden in acht lessen uitgedaagd na te denken over wat geluid is en wat je er allemaal mee kunt doen. Naast het openstellen voor klanken in zijn algemeenheid, speelt het stimuleren van creatief denken een grote rol. 

Naast De Welle wordt er dit en volgend jaar op nog twee andere Alberoscholen een atelier opgericht waar ‘Gek Geluid’ zal plaatsvinden. Cora van der Peijl, directeur van De Welle, is erg enthousiast. “We werken met leer- en cultuurateliers en dit past hier heel goed bij. Kinderen hebben op cultureel gebied al zo veel moeten missen de afgelopen tijd dat we heel blij zijn dat ze nu weer samen iets kunnen creëren.”

Van der Peijl wil graag met ‘Gek Geluid’ een inhaalslag maken. “Door middel van NPO-gelden kunnen we hier samen met KCE Oosterschelderegio invulling aan geven. Het project bedient veel kinderen; het is muziek, beweging en techniek bij elkaar. Het kan veel bij kinderen losmaken en laat je buiten de kaders denken. Dat vind ik ook belangrijk. Wanneer is iets muziek? Het project laat zien hoe je door creatief te denken gewone gebruiksvoorwerpen op een andere manier kunt gebruiken. Met z’n allen kunnen ze ergens naar toe werken. Alle delen vormen één geheel. Dit is passend bij het onderwijs dat wij bieden, want naast talentontwikkeling is samenwerking een belangrijk aspect binnen onze visie.”

Wetenschap

Niet alleen de schooldirecteur is enthousiast over ‘Gek Geluid’, volgens Landman reageerden ook de kinderen heel goed op het project. “Het is de eerste keer dat ik les geef aan kinderen, want meestal geef ik masterclasses geluidskunst aan studenten, op festivals en culturele centra. Ik merkte dat hun ogen en oren opengingen. Iedereen was stil en ze hadden echt zin om mee te doen. Ik heb een bèta-achtergrond en ik vermeng wetenschap en onderzoek met geluid. Hoe uit geluid zich in de natuur en hoe verhoudt zich dit tot muziek? Ook ben ik veel bezig met gevonden voorwerpen. Ik vind uit hoe ze klinken en dat past weer heel goed in de cultuur van het spelende kind. Ik was al lang bezig met dit concept en ben heel blij dat het nu in Zeeland wordt opgepakt.”

Meer uit Beveland

Prominente vrouwen in Platepolder Heinkenszand

HEINKENSZAND - De straatnamen van de nieuwe wijk in Platepolder in Heinkenszand zijn bekend. De dertien straten worden vernoemd naar prominente vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, zoals de Irene Vorrinkstraat en Marga Klompélaan.

45 minuten geleden
Getuigen helpen politie in Goes fietsendief grijpen

GOES - De politie heeft woensdagmiddag een fietsendief kunnen aanhouden met hulp van getuigen. Dat gebeurde in het centrum van Goes. 

22 uur geleden
Derde editie Lewedorp Lady’s Tournament op 9 september

LEWEDORP - Liefhebbers van vrouwenvoetbal 7 tegen 7 komen vrijdag 9 september volop aan hun trekken tijdens het 7 tegen 7 vrouwentoernooi, dat wordt georganiseerd door de Lewedorpse Boys.

1 dag geleden
Blauwalg steekt kop op in stilstaand water, onder meer in Goese Polder

GOES – Door de hoge temperaturen duiken blauwalgen op in stilstaand water in Zeeland, zoals in de wijk Goese Polder in Goes. Het wordt mens en dier afgeraden om met dit water in contact te komen. Waterschap Scheldestromen verwacht dat de aanwezigheid van blauwalg de komende dagen toeneemt door de warmte.

1 dag geleden
Treinverkeer tussen Vlissingen en Arnemuiden gestremd door aanrijding

ARNEMUIDEN – Door een aanrijding op de Doeleweg met een trein is het treinverkeer tussen Vlissingen en Arnemuiden voor onbepaalde tijd gestremd.

1 dag geleden
Betsy en Kees Schout-Sonke zijn 65 jaar getrouwd

WILHELMINADORP - Betsy Schout-Sonke en Kees Schout uit Wilhelminadorp vierden dinsdag hun 65-jarige bruiloft. De echtelieden wonen al hun leven lang in Wilhelminadorp.

2 dagen geleden
Brutale dieven in Zeeland doen zich voor als bankmedewerkers

MIDDELBURG - De politie in Zeeland ziet in juli en augustus een toename in het aantal aangiften van bankhelpdeskfraude. Daarbij worden mensen benaderd door criminelen die zich voordoen als medewerkers van een bank.

2 dagen geleden