Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Leer scholieren al vroeg omgaan met sociale media’

‘Leer scholieren al vroeg omgaan met sociale media’

GOES - Jan Faasse heeft het boekje ‘What The H@ck’ van Maria Genova overhandigd aan de schoolbestuurders Anton Wullems en Ad Vis. Een verkeerd bericht op sociale media kan je lang achtervolgen, is zijn boodschap. 

Persoonsgegevensbescherming is een belangrijk onderwerp voor organisaties. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) beoogt de privacyrechten van alle Europeanen te beschermen. Dat betekent onder meer dat organisaties zorgvuldig met persoonsgegevens moeten omgaan. Scholen zijn daarbij niet uitgezonderd, maar dat is geen eenvoudige materie. De Bevelandse Albero Scholen en Prisma Scholengroep sloegen de handen ineen en namen daarom Jan Faasse in de arm.

Adviseren

Jan Faasse schoolde zich na een loopbaan als vrachtwagenchauffeur om en adviseert nu bedrijven, verenigingen en (onderwijs-)instellingen bij privacy-vraagstukken. Dat varieert van papieren dossiers controleren tot digitale veiligheid en het bespreekbaar maken van tekortkomingen op gebied van gegevensbescherming. Hij geeft ook workshops aan de leraren over dit onderwerp.

Tegelijkertijd zijn veel scholieren al van jongs af aan volop in de weer op sociale media, vaak zonder goed te kunnen overzien wat de gevolgen van fotootjes, selfies of berichten kunnen zijn. Omdat dit een kwetsbare groep is, wilde Faasse ook voor hen graag wat doen. Daarom overhandigde hij deze maand 39 exemplaren van het boekje ‘What The H@ck’ van Maria Genova aan de bestuurders Ad Vis van Albero Scholen en Anton Wullems van Prisma Scholengroep.

Nare berichten

In haar boek leert Genova scholieren via een spannend verhaal wat de gevolgen kunnen zijn van een hack. Hoofdpersoon André merkt ineens hoe hij door iedereen wordt genegeerd, nadat er via zijn mobiel nare berichten worden verstuurd. Het verhaal ontwikkelt zich tot een spannende strijd met een geheimzinnige hacker. “Al is het dan een fictief verhaal, het zou zomaar waargebeurd kunnen zijn”, geeft Faasse aan.

Bij het boekje hoort ook een lesbrief om de leerkrachten te helpen van dit onderwerp een project of les te maken.

In gesprek

Met name scholieren in de groepen 7 en 8 van de basisschool zijn al veel in de weer met sociale media, zeggen de schoolbestuurders. “Het is belangrijk dat scholieren weten wat de mogelijkheden en gevaren zijn van sociale media”, zegt Ad Vis. “Een verkeerd bericht op sociale media kan je heel lang blijven achtervolgen. Bovendien kan een onschuldig bericht nét iets anders worden begrepen. In de lesbrief staat ook hoe je met die jongeren in gesprek kunt gaan over dit onderwerp. Je kunt hier niet vroeg genoeg over beginnen.”

Voordeel is dat scholieren in de groepen 7 en 8 nog een vaste leerkracht hebben, die meer zicht heeft op wat er gebeurt. Wullems vult nog aan dat incidenten er zeker al zijn geweest. “We zitten er bovenop”, zegt hij stellig.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Meer uit Beveland

Handbal in de lift op de Bevelanden

HEINKENSZAND - De handbalsport begint weer op te bloeien in de Bevelandse gemeenten en dat smaakt naar meer voor handbalvereniging GSC in Heinkenszand. Bij de club begint dinsdag (2 april) een nieuw jeugdelftal.

41 minuten geleden
Buurtsuper in Borssele feestelijk geopend

BORSSELE - Borssele heeft eindelijk weer een eigen supermarkt. Meer dan een jaar heeft Coöperatie Dorpswelzijn Borssele hieraan gewerkt.

6 uur geleden
Nieuwe campagne om technici naar Zeeland te trekken gelanceerd

TERNEUZEN - Terwijl de krapte op de Zeeuwse arbeidsmarkt enigszins afkoelt, blijft het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen groot. De Provincie Zeeland heeft daarom de handen ineengeslagen en start samen met Talent Service Zeeland en zes Zeeuwse bedrijven een campagne. Het doel van de campagne genaamd 'Break Out' is om technici uit binnen- en buitenland te verleiden om naar Zeeland te komen. Op donderdag 28 maart werd de campagne gelanceerd bij Dow in Terneuzen.

7 uur geleden
Avondvierdaagse Heinkenszand begint op maandag 8 april

HEINKENSZAND - Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 april organiseert de Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run weer de avondvierdaagse en hardloopwedstrijd in en om het mooie Heinkenszand.

7 uur geleden
Jubilerend Ovezande gaat zondag voor spektakel met 'Fiets 'm d'r in'

OVEZANDE - Eerste Paasdag (zondag 31 maart) kan iedereen in Ovezande meedoen aan 'Fiets 'm d'r in'.

9 uur geleden
Automobilist ramt gevel van restaurant in Goes

GOES - Een vermoedelijk onder invloed zijnde automobilist heeft woensdag een flinke ravage aangericht in het centrum van Goes. Hij reed tegen de pui van een restaurant aan de Ganzepoortstraat. Een getuige verklaarde dat zij ternauwernood de auto kon ontwijken om niet aangereden te worden.

9 uur geleden
Unesco erkent Schelde Delta gebied als Unesco Global Geopark

Op 27 maart heeft Unesco het in Nederland en België gelegen Schelde Delta gebied het Unesco Global Geopark keurmerk toegekend. Het gebied beslaat ongeveer 5.500 vierkante kilometer en is meteen een van de grootste geoparken ter wereld. Na Geopark De Hondsrug is dit het tweede geopark in Nederland.

11 uur geleden