Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leen de Looff uit Kortgene krijgt gemeentepenning voor heldendaden na Ramp

Leen de Looff uit Kortgene krijgt gemeentepenning voor heldendaden na Ramp

KORTGENE - Uit handen van burgemeester Loes Meeuwisse van de gemeente Noord-Beveland heeft Leen de Looff uit Kortgene de gemeentepenning uitgereikt gekregen, als blijk van waardering voor de inzet van hem en zijn familie tijdens de Watersnoodramp van 1953. In de rampnacht en de dagen erna redde hij vele levens en werden er in het café van zijn ouders, De Graaf van Buren, vele mensen verzorgd. 

De Looffs echtgenote had een winkel aan huis in de Hoofdstraat en achter het huis had De Looff zijn eigen garage waar hij sleutelde aan vrachtwagens en auto’s. Het was op die plek dat hij zich realiseerde van welke schaal de Ramp die nacht zou zijn. ‘’Ik hoorde het water aankomen waarna ik snel twee auto’s en een vrachtwagen uit de garage ben gaan halen’’, vertelt hij. ‘’Toen ik uit de vrachtwagen stapte, stond ik al tot voorbij mijn middel in het water. Dat baarde me grote zorgen. Ik ben snel naar de haven gegaan om te helpen het water tegen te gaan.’’ 

Er was die nacht een feest in de Korenbeurs waarbij vele dorpsgenoten aanwezig waren. Eenmaal aangekomen bij de haven zag De Looff de havenmeester uitgeput over een hek hangen en besloot hem op zijn schouder naar huis te brengen. ‘’Hij durfde niet naar huis, dus heb ik hem thuis gebracht en op het hart gedrukt boven te blijven, omdat het water nog meer zou stijgen. Later is hij waarschijnlijk alsnog zijn dove vrouw gaan zoeken. Tevergeefs, omdat zij het water niet heeft horen aankomen en in de bedstee beneden bleek te zijn verdronken. Een tijd later hebben we ook de havenmeester terug gevonden.’’

Fataal

Toen De Looff na het thuis brengen van de havenmeester in het café aankwam vroeg zijn moeder of hij en zijn broer Bas eens wilden gaan kijken bij hun opa aan de Torendijk. ‘’Daar vonden we een complete ravage. Sommige huizen waren al verwoest en andere stonden tot het dak onder water. Op het dak van het huis dat met de ‘goede kant’ ten opzichte van de golven stond, en dus nog niet was ingestort, zaten misschien wel dertig mannen, vrouwen en kinderen. We hebben ze aangespoord om zoveel mogelijk dakpannen van het dak te gooien, zodat het houtwerk niet zou zinken door het gewicht wanneer het dak los zou komen. Niet veel later kwamen we aan de Torendijk ook een schooljuffrouw en haar gezin tegen. We riepen dat ze een aantal meter moesten zwemmen zodat we ze dijk op konden trekken, maar dat lukte niet omdat haar vader op leeftijd ook in het huis zat. Na een kort moment van twijfel en geroep kwam er een grote golf die het complete huis deed instorten en het hele gezin fataal werd.’’
Bij verschillende huizen wisten de broers nog vele mensen te redden, waarna de meesten van hen werden opgevangen in De Graaf van Buren. ’We deden ons best om overal eten en andere benodigdheden vandaan te halen. Al het brandhout bijvoorbeeld was nat dus hebben we met een bootje telefoonmasten omgezaagd, omdat die aan de bovenkant nog droog waren. Op een gegeven moment kwam er een vliegtuig vanuit Engeland die pakketten met brood en ander eten neerlieten. Beleg kwam dan weer van het plafond bij de slager, want de worst die daar was blijven hangen was immers droog gebleven.”

In de weken erna heeft familie De Looff honderden mensen verzorgd en onderdak gegeven.

Meer uit Beveland

Inloopspreekuur en koffie-uurtje voor mantelzorgers in 's-Gravenpolder

‘s-GRAVENPOLDER - VrijwilligersHuis Borsele organiseert woensdag 22 maart het eerste inloopspreekuur in ’s-Gravenpolder voor mantelzorgers. Hier kunnen mantelzorgers ut de gemeente Borsele binnenlopen met alle vragen over hun zorgtaak.

9 uur geleden
Dorine Kole wint Goese dichtwedstrijd en hangt straks in etalages

GOES - De jury van de poëziewedstrijd ‘Bomen en natuur in Goes’ heeft unaniem ‘Nog heel even’ van de Goese Dorine Kole als mooiste inzending gekozen. Daarmee komt haar gedicht de komende weken in Goese winkeletalages te hangen. 

13 uur geleden
Dinsdag en woensdag zware ochtendspits verwacht door veel regen

Wie deze week vroeg de weg op gaat, moet rekening houden met een zware spits door slechte weersomstandigheden. Vooral dinsdag en woensdag is de kans op regen in de ochtenduren groot.

1 dag geleden
Borsele lanceert digitale nieuwsbrief over ontwikkelingen energietransitie

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele komt met een digitale nieuwsbrief over alle ontwikkelingen rondom de energietransitie, zoals de mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales. Alle belangstellenden kunnen zich op deze nieuwsbrief abonneren. De gemeente streeft ernaar de brief minimaal eens per maand te versturen, laat ze maandag weten.

1 dag geleden
Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – In het gemeentehuis van Borsele is zaterdag de winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd van de Culturele Raad Borsele bekend gemaakt. Franda van der Zande heeft volgens de jury het beste het thema ‘De kracht van Borsele’ in haar foto gevangen en won de eerste prijs.

1 dag geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE - De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden
Grote Geelstaart en Baneham gaan door naar de finale van Spectra op het Klomppop Festival

OVERZANDE -  De bands Grote Geelstaart en Baneham hebben zaterdag de eerste halve finale van Spectra gewonnen in de Klomp in Ovezande. Beide bands gaan door naar de finale die op Klomppop Festival wordt georganiseerd.

2 dagen geleden