Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Leefbaarheid zo simpel mogelijk verbeteren'

'Leefbaarheid zo simpel mogelijk verbeteren'

KRUININGEN - 'Niet lullen, maar poetsen'. Met dat idee is in de gemeente Reimerswaal 'SLAK' (Sociaal Leefbaar Actieve Kern) opgezet. Hierbij beginnen ideeën om de leefbaarheid te verbeteren niet met beleidsstukken, maar door samen te komen en 'gewoon te doen', legt ambtenaar Ingrid Brilleman van de gemeente Reimerswaal, een van de grondleggers van SLAK, uit. Alle initiatieven die hierdoor al zijn ontstaan, zoals het Ontmoetingshof in Yerseke, Reimerswol, Bankjes van Waarde en de mamacafés, zijn nu gebundeld in een digitaal boek. "We hopen dat het spoor van SLAK door nieuwe initiatieven nog langer wordt", zegt Brilleman.

Door SLAK zijn er verschillende voorzieningen ontstaan waarbij inwoners in Reimerswaal elkaar kunnen ontmoeten, zoals bij Resto van Harte, elkaar kunnen helpen, zoals via het klusteam en de telefooncirkel in Rilland, en waar dorpsbewoners met (hulp) vragen terecht kunnen, zoals bij de kledingbank en Reimerswork. Het nieuwe boek brengt alle initiatieven in beeld. Dat zijn verder naast de al genoemde: Digitale inloop Rilland, Dagbesteding Ter Weel, Handje extra, Zorg van harte, Sport & bewegen, Dichter bij de kern, Jeugd & jongerenwerk en Kind, kerk, echtscheiding.

Succes

"Al deze initiatieven zijn bedacht om de leefbaarheid voor de inwoners te verbeteren", vertelt Brilleman. "Het effect is moeilijk te meten, maar we zien bijvoorbeeld dat de proef met de indicatieloze dagbesteding bij Ter Weel een succes is." Deze dagbesteding was vroeger alleen toegankelijk voor mensen met een zorgindicatie, maar nu is iedereen er welkom. "Daardoor komen er meer mensen, het stigma van dagbesteding gaat eraf, de medewerkers zijn tevreden en er wordt geld bespaard doordat er minder administratieve rompslomp is."

Samen

De kracht van SLAK is in de ogen van Brilleman dat voor goede ideeën de samenwerking wordt gezocht met andere partijen die actief zijn in een dorp, om samen snel aan de slag te gaan met zo min mogelijk bureaucratie. In Rilland, Krabbendijke, Yerseke, Hansweert, Kruiningen en Waarde zijn in 2015 sociale teams opgericht. Die bestaan uit vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de scholen, zorgorganisaties, woningcorporaties, kerken en verenigingen, maar ook betrokken ondernemers en inwoners. Zij bespreken samen regelmatig de leefbaarheid in hun dorp en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

Persoonlijk

Het idee voor SLAK borrelde op bij Brilleman toen gemeenten door de decentralisatie verantwoordelijk werden voor onder meer de zorg. "Er kwamen mooie plannen over zelfredzaamheid en burgerparticipatie, maar wat is dat dan precies?" Brilleman wilde minder vergaderen en meer samen doen met alle mensen in de kernen. Zoals voor Reimerswork. "We proberen hierbij zoveel mogelijk mensen aan een zinvolle dagbesteding te helpen door persoonlijke aandacht. Waarom werkt iemand niet? Wat is er nodig voor een zinvolle dagbesteding? Samen kijken we naar iemands wensen en helpen bijvoorbeeld ook met de financiën en een persoonlijk plan, door op toeslagen en voorzieningen als de kledingbank te wijzen."

Simpel

Het boek is gemaakt als cadeau voor alle sociale teams. Als het aan Brilleman ligt, is er straks een deel twee nodig. Er komen nieuwe ideeën bij of initiatieven worden verder ontwikkeld. "Zo hadden we iedere eerste dinsdag van de maand een inloop voor iedereen bij de Nieuwe Vliedberg in Rilland. Hier kunnen dorpsbewoners elkaar ontmoeten met een bakje koffie en vragen stellen. Daarmee willen we na de coronamaatregelen verder gaan. De wijkagent schuift ook graag aan, omdat hij vaak nuttige informatie krijgt van dorpsbewoners. We willen de inloop uitbreiden met meer informatie over de zorg, zodat bewoners laagdrempelig individuele vragen kunnen stellen over zorg, welzijn en hun leefomgeving. We vinden het bij SLAK de kunst om het zo simpel mogelijk te houden."

Meer uit Reimerswaal

'We gaan voor feestdag waarop heel Yerseke trots kan zijn'

YERSEKE - Er is nog het nodige werk te verzetten, maar Yerseke at Sea staat al stevig in de steigers. Op zaterdag 17 augustus is het mosselen, oesters en sfeer in de haven. De nadruk ligt niet op kwantiteit, maar op kwaliteit, vertelt de organisatie achter het nieuwe festival.

5 uur geleden
Lionsclub Kapelle-de Bevelanden doneert 2.500 euro aan Stichting Lentekind

KAPELLE - Lionsclub Kapelle-de Bevelanden heeft donderdag 11 april een donatie van 2.500 euro geschonken aan Stichting Lentekind. 

11 uur geleden
Treinreiziger aangehouden bij Kapelle

KAPELLE - Een treinreiziger (24) is woensdag aangehouden bij Kapelle.

1 dag geleden
Programma Koningsdag 2024 Kruiningen

KRUININGEN - Het Oranjecomité Kruiningen organiseert weer de jaarlijkse Koningsdagviering.

1 dag geleden
Nieuw brug verbindt wijken Hansweert

HANSWEERT - Wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal heeft donderdag op een soort waterfiets de brug aan de Sloestraat in Hansweert feestelijk in gebruik genomen.

1 dag geleden
Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

2 dagen geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

2 dagen geleden