Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Leefbaarheid zo simpel mogelijk verbeteren'

'Leefbaarheid zo simpel mogelijk verbeteren'

KRUININGEN - 'Niet lullen, maar poetsen'. Met dat idee is in de gemeente Reimerswaal 'SLAK' (Sociaal Leefbaar Actieve Kern) opgezet. Hierbij beginnen ideeën om de leefbaarheid te verbeteren niet met beleidsstukken, maar door samen te komen en 'gewoon te doen', legt ambtenaar Ingrid Brilleman van de gemeente Reimerswaal, een van de grondleggers van SLAK, uit. Alle initiatieven die hierdoor al zijn ontstaan, zoals het Ontmoetingshof in Yerseke, Reimerswol, Bankjes van Waarde en de mamacafés, zijn nu gebundeld in een digitaal boek. "We hopen dat het spoor van SLAK door nieuwe initiatieven nog langer wordt", zegt Brilleman.

Door SLAK zijn er verschillende voorzieningen ontstaan waarbij inwoners in Reimerswaal elkaar kunnen ontmoeten, zoals bij Resto van Harte, elkaar kunnen helpen, zoals via het klusteam en de telefooncirkel in Rilland, en waar dorpsbewoners met (hulp) vragen terecht kunnen, zoals bij de kledingbank en Reimerswork. Het nieuwe boek brengt alle initiatieven in beeld. Dat zijn verder naast de al genoemde: Digitale inloop Rilland, Dagbesteding Ter Weel, Handje extra, Zorg van harte, Sport & bewegen, Dichter bij de kern, Jeugd & jongerenwerk en Kind, kerk, echtscheiding.

Succes

"Al deze initiatieven zijn bedacht om de leefbaarheid voor de inwoners te verbeteren", vertelt Brilleman. "Het effect is moeilijk te meten, maar we zien bijvoorbeeld dat de proef met de indicatieloze dagbesteding bij Ter Weel een succes is." Deze dagbesteding was vroeger alleen toegankelijk voor mensen met een zorgindicatie, maar nu is iedereen er welkom. "Daardoor komen er meer mensen, het stigma van dagbesteding gaat eraf, de medewerkers zijn tevreden en er wordt geld bespaard doordat er minder administratieve rompslomp is."

Samen

De kracht van SLAK is in de ogen van Brilleman dat voor goede ideeën de samenwerking wordt gezocht met andere partijen die actief zijn in een dorp, om samen snel aan de slag te gaan met zo min mogelijk bureaucratie. In Rilland, Krabbendijke, Yerseke, Hansweert, Kruiningen en Waarde zijn in 2015 sociale teams opgericht. Die bestaan uit vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de scholen, zorgorganisaties, woningcorporaties, kerken en verenigingen, maar ook betrokken ondernemers en inwoners. Zij bespreken samen regelmatig de leefbaarheid in hun dorp en hoe zij hieraan kunnen bijdragen.

Persoonlijk

Het idee voor SLAK borrelde op bij Brilleman toen gemeenten door de decentralisatie verantwoordelijk werden voor onder meer de zorg. "Er kwamen mooie plannen over zelfredzaamheid en burgerparticipatie, maar wat is dat dan precies?" Brilleman wilde minder vergaderen en meer samen doen met alle mensen in de kernen. Zoals voor Reimerswork. "We proberen hierbij zoveel mogelijk mensen aan een zinvolle dagbesteding te helpen door persoonlijke aandacht. Waarom werkt iemand niet? Wat is er nodig voor een zinvolle dagbesteding? Samen kijken we naar iemands wensen en helpen bijvoorbeeld ook met de financiën en een persoonlijk plan, door op toeslagen en voorzieningen als de kledingbank te wijzen."

Simpel

Het boek is gemaakt als cadeau voor alle sociale teams. Als het aan Brilleman ligt, is er straks een deel twee nodig. Er komen nieuwe ideeën bij of initiatieven worden verder ontwikkeld. "Zo hadden we iedere eerste dinsdag van de maand een inloop voor iedereen bij de Nieuwe Vliedberg in Rilland. Hier kunnen dorpsbewoners elkaar ontmoeten met een bakje koffie en vragen stellen. Daarmee willen we na de coronamaatregelen verder gaan. De wijkagent schuift ook graag aan, omdat hij vaak nuttige informatie krijgt van dorpsbewoners. We willen de inloop uitbreiden met meer informatie over de zorg, zodat bewoners laagdrempelig individuele vragen kunnen stellen over zorg, welzijn en hun leefomgeving. We vinden het bij SLAK de kunst om het zo simpel mogelijk te houden."

Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

7 uur geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

1 dag geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

1 dag geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

1 dag geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

2 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

2 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

2 dagen geleden