
Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad
DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.
De nieuwe Eerste Kamer is afgelopen dinsdag verkozen door twaalf Provinciale Staten en vier kiescolleges. De Kiesraad heeft donderdag de uitslag officieel vastgesteld. Die komt precies overeen met de berekeningen van de Verkiezingsdienst van het ANP van dinsdag. Daarmee is ook duidelijk wie de nieuwe leden van de Eerste Kamer zijn.
Van de 75 senatoren komen er twintig uit Noord-Holland, veertien uit Zuid-Holland en tien uit de provincie Utrecht. Bij elkaar zijn dat 44 vertegenwoordigers. Vier jaar geleden kwamen 43 leden van de Senaat uit die drie provincies, en acht jaar geleden 44.
België
Groningen, Friesland en Overijssel hebben samen tien leden in de Eerste Kamer. Ook dat is vrijwel gelijk aan 2015 en 2019. Gelderland heeft nu zes senatoren, tegen vijf in 2019 en negen in 2015. Negen Eerste Kamerleden komen uit Noord-Brabant. Acht jaar geleden waren dat er zeven, vier jaar geleden acht. Het aantal verkozen Limburgse senatoren daalde van zes naar drie. Flevoland heeft één senator, en twee leden van de nieuwe Eerste Kamer wonen in België.
Na de Eerste Kamerverkiezingen van 2015 had elke provincie minstens een senator. Vier jaar geleden was Zeeland niet vertegenwoordigd, en nu ontbreekt ook Drenthe in de Eerste Kamer.
BBB grootste fractie
In de nieuwe Eerste Kamer is de BBB de grootste fractie, met zestien zetels. In die partij ligt het zwaartepunt wel buiten de Randstad. Zeven van de zestien senatoren komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, de overige negen komen uit de rest van het land.
Bij andere partijen is het aandeel Randstedelingen naar verhouding toegenomen. Zo kwamen bij VVD en CDA in 2015 en 2019 de meeste senatoren van buiten de drie westelijke provincies. Nu is dat precies gelijk verdeeld. GroenLinks had in 2015 drie senatoren uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, in 2019 zeven en nu zes. In al die jaren kwam steeds één senator uit de overige negen provincies. Nieuwkomer JA21 is volledig Randstedelijk. De drie senatoren van de partij komen uit Amsterdam, Amersfoort en Soest.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
1 week geleden