Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de senaat.

De nieuwe Eerste Kamer is afgelopen dinsdag verkozen door twaalf Provinciale Staten en vier kiescolleges. De Kiesraad heeft donderdag de uitslag officieel vastgesteld. Die komt precies overeen met de berekeningen van de Verkiezingsdienst van het ANP van dinsdag. Daarmee is ook duidelijk wie de nieuwe leden van de Eerste Kamer zijn.

Van de 75 senatoren komen er twintig uit Noord-Holland, veertien uit Zuid-Holland en tien uit de provincie Utrecht. Bij elkaar zijn dat 44 vertegenwoordigers. Vier jaar geleden kwamen 43 leden van de Senaat uit die drie provincies, en acht jaar geleden 44.

België

Groningen, Friesland en Overijssel hebben samen tien leden in de Eerste Kamer. Ook dat is vrijwel gelijk aan 2015 en 2019. Gelderland heeft nu zes senatoren, tegen vijf in 2019 en negen in 2015. Negen Eerste Kamerleden komen uit Noord-Brabant. Acht jaar geleden waren dat er zeven, vier jaar geleden acht. Het aantal verkozen Limburgse senatoren daalde van zes naar drie. Flevoland heeft één senator, en twee leden van de nieuwe Eerste Kamer wonen in België.

Na de Eerste Kamerverkiezingen van 2015 had elke provincie minstens een senator. Vier jaar geleden was Zeeland niet vertegenwoordigd, en nu ontbreekt ook Drenthe in de Eerste Kamer.

BBB grootste fractie

In de nieuwe Eerste Kamer is de BBB de grootste fractie, met zestien zetels. In die partij ligt het zwaartepunt wel buiten de Randstad. Zeven van de zestien senatoren komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, de overige negen komen uit de rest van het land.

Bij andere partijen is het aandeel Randstedelingen naar verhouding toegenomen. Zo kwamen bij VVD en CDA in 2015 en 2019 de meeste senatoren van buiten de drie westelijke provincies. Nu is dat precies gelijk verdeeld. GroenLinks had in 2015 drie senatoren uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, in 2019 zeven en nu zes. In al die jaren kwam steeds één senator uit de overige negen provincies. Nieuwkomer JA21 is volledig Randstedelijk. De drie senatoren van de partij komen uit Amsterdam, Amersfoort en Soest.

Meer uit Politiek

Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

17 minuten geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

22 minuten geleden
Kabinet trekt miljoenen uit voor werkcentra in hele land

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt de komende jaren 86 miljoen euro extra uit om in het hele land werkcentra op te zetten. Dat zijn centrale loketten waar mensen hulp kunnen krijgen bij het vinden van een baan of de juiste scholing, en werkgevers bij het zoeken naar personeel.

31 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

44 minuten geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

2 uur geleden
Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

2 uur geleden