Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lava bereikt eerste huizen IJslands dorp na vulkaanuitbarsting

Lava bereikt eerste huizen IJslands dorp na vulkaanuitbarsting

GRINDAVíK (ANP) - Na een vulkaanuitbarsting in IJsland heeft de lava de eerste huizen van het dorp Grindavík bereikt, is te zien op beelden van de omroep RUV. Diverse woningen hebben vlam gevat doordat ze in aanraking zijn gekomen met de lava.

Zondag barstte in de buurt van het dorp een vulkaan uit, nog geen maand na de vorige keer dat dat gebeurde. Toen waren alle inwoners van Grindavík ook al geëvacueerd, maar stroomde de lava toch een andere kant op. Zaterdag werd besloten dat de inwoners opnieuw moesten vertrekken.

RUV schrijft dat de meeste inwoners van Grindavík nu de webcams volgen om te kijken hoe het met hun dorp gaat. "We kijken gewoon naar de camera's en verder kunnen we niks doen", zegt Reynir Berg Jónsson tegen de omroep. Hij vertelt dat de meeste van de bezittingen van zijn familie nog in hun huis liggen, maar dat hij de belangrijkste spullen heeft meegenomen.

Beschermende muren

In het dorp wonen normaal gesproken zo'n 4000 mensen, maar veel inwoners waren nog niet teruggekeerd omdat er naschokken waren van de vorige uitbarsting. RUV schat dat er slechts tweehonderd mensen in Grindavík waren toen de vulkaan zondag uitbarstte.

Buiten het dorp zijn beschermende muren gebouwd die een deel van de lava van Grindavík om hebben weten te leiden. Een IJslandse expert op het gebied van aardbevingen en vulkanisme noemt het een "uitstekend voorbeeld" voor hoe dergelijke muren kunnen werken.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden