Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Lastig handhaven als Feyenoord op voorsprong komt tegen Ajax'

'Lastig handhaven als Feyenoord op voorsprong komt tegen Ajax'

UTRECHT (ANP) - Nu premier Mark Rutte heeft laten weten dat er in het nieuwe voetbalseizoen weer beperkt fans welkom zijn in stadions, rijst de vraag of clubs de benodigde veiligheidsmaatregelen wel kunnen handhaven. "Dat kan best wel eens lastig worden", zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. "Maar gelukkig hebben we nog een paar maanden om alle plannen in detail uit te werken. Laten we hopen dat er straks toch meer mogelijk blijkt."

Publiek is weer welkom als de eredivisie op 12 september van start gaat, "maar onder strikte voorwaarden", benadrukte Rutte. Supporters moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden, hetgeen in de praktijk betekent dat clubs ongeveer een derde deel van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken. Fans mogen niet zingen of schreeuwen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook bij het binnenkomst moeten ze afstand houden, wat tot lange wachtrijen zal leiden.

Clubs zijn verantwoordelijk voor wat er in stadion gebeurt", weet Keuning die vanaf begin deze maand met de KNVB, overheden en verenigingen in gesprek is over hoe fans weer naar het profvoetbal kunnen. "Maar in de praktijk zijn sommige regels lastig te handhaven als Feyenoord vlak voor tijd op voorsprong komt tegen Ajax."

Geen juichpolitie

"Er komt geen juichpolitie", stelde 'voetbalburgemeester' Paul Depla fans enigszins gerust. Premier Rutte klonk strenger. "Neem maar grote toeters mee en fluister daarna tegen elkaar, maar niks meer", adviseerde hij. "Anders gaan de stadions weer dicht."

"We moeten kijken wat haalbaar is en of het dan nog wel leuk is", stelt Keuning. "Voetbal is emotie en de lol gaat er vanaf als je uren van tevoren naar een stadion moet omdat je ook afstand moet bewaren als je in de rij staat."

Supporters

Of iedereen in het stadion, of niemand per medio september", zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax. "Ik snap wel dat lastig is om te bepalen wie er wel er niet naar binnen mogen", reageert Keuning. "Het animo voor Ajax tegen Feyenoord zal groter zijn dan voor Ajax - RKC."

"Het zou mooi zijn als in september alle seizoenkaarthouders naar binnen mogen", stelt Remco Ravenhorst van de supportersvereniging van Feyenoord. "Dat zou prachtig zijn", weet Keuning. "Maar is het dan veilig bij een club als Ajax met 40.000 seizoenkaarthouders? We moeten naar creatieve oplossingen blijven zoeken die soms per club kunnen verschillen. Jongeren tot 18 jaar hoeven geen afstand meer te bewaren. Maak een paar tribunes voor hen vrij bijvoorbeeld."

Meer uit Voetbal

Ajax verlaat Champions League volgens Grant 'met opgeheven hoofd'

LONDEN (ANP) - Ajax verlaat de Champions League met opgeheven hoofd door de 1-1 bij Chelsea, vindt doelpuntenmaakster Chasity Grant. "We hebben best goed gespeeld en hebben laten zien dat we hebben geleerd van vorige week. Dat was een van de doelen", aldus de voor Oranje opgeroepen aanvalster, die daarmee ook nog even terugkeek op de 3-0-thuisnederlaag uit het heenduel van de kwartfinales.

10 uur geleden
Ajax-vrouwen verrichten geen wonder bij Chelsea en liggen uit CL

LONDEN (ANP) - Het verrassend lange Champions League-seizoen van de voetbalsters van Ajax zit er definitief op. Na de 3-0-thuisnederlaag tegen Chelsea van vorige week leek het bereiken van de halve finales al een onmogelijke opgave, en dat bleek op Stamford Bridge ook het geval. De Amsterdammers hadden tegen het op meerdere plekken gewijzigde Chelsea wel kansen op de zege, maar de return eindigde in een gelijkspel: 1-1.

10 uur geleden
Voetbalsters Van de Donk en Egurrola met Lyon naar halve finale CL

LYON (ANP) - De voetbalsters van Olympique Lyon zijn ten koste van Benfica doorgedrongen tot de halve finales van de Champions League. De ploeg van Oranje-internationals Daniëlle van de Donk en Damaris Egurrola won de return in Frankrijk met 4-1. Het eerste duel in Portugal was geëindigd in een 2-1-zege voor de Franse recordwinnaar van de Champions League.

12 uur geleden
Spaans Openbaar Ministerie wil 2,5 jaar celstraf voor Rubiales

MADRID (ANP/AFP) - Het Openbaar Ministerie in Spanje eist 2,5 jaar gevangenisstraf voor Luis Rubiales, de voormalige voorzitter van de Spaanse voetbalbond, voor de veelbesproken zoen tijdens het WK voetbal voor vrouwen. De aanklager wil tevens dat Rubiales, die is beschuldigd van aanranding, 100.000 euro schadevergoeding betaalt aan de Spaanse wereldkampioen Jennifer Hermoso, meldt persbureau AFP.

17 uur geleden
FC Den Bosch ziet technisch manager Sajjad terugkeren naar Engeland

DEN BOSCH (ANP) - FC Den Bosch heeft afscheid genomen van technisch manager Yousuf Sajjad. Dat meldt de voetbalclub uit de Keuken Kampioen Divisie op de website. De 31-jarige Brit was ruim een jaar werkzaam bij de club die momenteel voorlaatste staat in de eerste divisie. Hij vertrekt om persoonlijke redenen.

19 uur geleden
Go Ahead Eagles licht optie in contract middenvelder Rommens

DEVENTER (ANP) - Go Ahead Eagles heeft de Belgische middenvelder Philippe Rommens nog een jaar aan zich verbonden. De Eredivisionist lichtte de eenzijdige optie in het aflopende contract van Rommens, zo meldt de voetbalclub uit Deventer op de website.

21 uur geleden
FC Twente gaat contract van voetballer Brenet ontbinden

ENSCHEDE (ANP) - Joshua Brenet komt niet meer in actie voor FC Twente. De Eredivisieclub uit Enschede meldt in overleg te zijn met het management van de verdediger over ontbinding van zijn contract.

21 uur geleden