Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Lastig handhaven als Feyenoord op voorsprong komt tegen Ajax'

'Lastig handhaven als Feyenoord op voorsprong komt tegen Ajax'

UTRECHT (ANP) - Nu premier Mark Rutte heeft laten weten dat er in het nieuwe voetbalseizoen weer beperkt fans welkom zijn in stadions, rijst de vraag of clubs de benodigde veiligheidsmaatregelen wel kunnen handhaven. "Dat kan best wel eens lastig worden", zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. "Maar gelukkig hebben we nog een paar maanden om alle plannen in detail uit te werken. Laten we hopen dat er straks toch meer mogelijk blijkt."

Publiek is weer welkom als de eredivisie op 12 september van start gaat, "maar onder strikte voorwaarden", benadrukte Rutte. Supporters moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden, hetgeen in de praktijk betekent dat clubs ongeveer een derde deel van hun stadioncapaciteit kunnen gebruiken. Fans mogen niet zingen of schreeuwen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook bij het binnenkomst moeten ze afstand houden, wat tot lange wachtrijen zal leiden.

Clubs zijn verantwoordelijk voor wat er in stadion gebeurt", weet Keuning die vanaf begin deze maand met de KNVB, overheden en verenigingen in gesprek is over hoe fans weer naar het profvoetbal kunnen. "Maar in de praktijk zijn sommige regels lastig te handhaven als Feyenoord vlak voor tijd op voorsprong komt tegen Ajax."

Geen juichpolitie

"Er komt geen juichpolitie", stelde 'voetbalburgemeester' Paul Depla fans enigszins gerust. Premier Rutte klonk strenger. "Neem maar grote toeters mee en fluister daarna tegen elkaar, maar niks meer", adviseerde hij. "Anders gaan de stadions weer dicht."

"We moeten kijken wat haalbaar is en of het dan nog wel leuk is", stelt Keuning. "Voetbal is emotie en de lol gaat er vanaf als je uren van tevoren naar een stadion moet omdat je ook afstand moet bewaren als je in de rij staat."

Supporters

Of iedereen in het stadion, of niemand per medio september", zegt Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax. "Ik snap wel dat lastig is om te bepalen wie er wel er niet naar binnen mogen", reageert Keuning. "Het animo voor Ajax tegen Feyenoord zal groter zijn dan voor Ajax - RKC."

"Het zou mooi zijn als in september alle seizoenkaarthouders naar binnen mogen", stelt Remco Ravenhorst van de supportersvereniging van Feyenoord. "Dat zou prachtig zijn", weet Keuning. "Maar is het dan veilig bij een club als Ajax met 40.000 seizoenkaarthouders? We moeten naar creatieve oplossingen blijven zoeken die soms per club kunnen verschillen. Jongeren tot 18 jaar hoeven geen afstand meer te bewaren. Maak een paar tribunes voor hen vrij bijvoorbeeld."

Meer uit Voetbal

Engelse voetbalsters bereiken akkoord over salaris en bonussen

LONDEN (ANP) - De Engelse voetbalsters hebben met de bond een akkoord bereikt over hun salaris en de bonussen. De vrouwen waren hier niet tevreden over en hadden dat duidelijk gemaakt in een gesprek met de bond. Vanwege het WK in Australië en Nieuw-Zeeland werden de besprekingen opgeschorst, maar nu is er overeenstemming.

21 minuten geleden
Hoogste rechter vernietigt vonnis Boateng in mishandelingzaak

MÜNCHEN (ANP/ANP) - Het hooggerechtshof in Beieren heeft het vonnis tegen de Duitse topvoetballer Jérôme Boateng vernietigd en diens slepende rechtszaak over de mishandeling van zijn voormalige vriendin naar een lagere rechtbank teruggewezen.

1 uur geleden
Nations League voor vrouwen komende vier jaar bij NOS te zien

HILVERSUM (ANP) - De NOS heeft voor de komende vier jaar de uitzendrechten van de wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen in de Nations League verworven. Dat betekent dat de komende edities van het landentoernooi bij de omroep te zien zijn. Ook heeft de NOS de uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2027 binnengehaald. Het gaat dan om de uitzendrechten op alle platforms (televisie, online en radio).

1 uur geleden
VfB Stuttgart onderzoekt alle transfers door Mislintat

STUTTGART (ANP/DPA) - VfB Stuttgart is een intern onderzoek gestart naar de transfers onder leiding van Sven Mislintat. De voormalige club van de technisch directeur van Ajax heeft dit bevestigd na berichten van diverse Duitse media.

2 uur geleden
Oranje blijft zevende op wereldranglijst FIFA

ZÜRICH (ANP) - Het Nederlands elftal heeft zich gehandhaafd op de zevende plaats van de wereldranglijst, die de mondiale bond FIFA donderdag uitbracht. De top 3 is eveneens ongewijzigd. Wereldkampioen Argentinië blijft lijstaanvoerder, voor Frankrijk en Brazilië.

4 uur geleden
Messi valt uit bij Inter Miami en worstelt met blessure

MIAMI (ANP) - Lionel Messi is geblesseerd uitgevallen in de wedstrijd van zijn club Inter Miami tegen Toronto FC. De Argentijnse sterspeler verliet het veld vlak voor rust. De specifieke aard van de blessure is onduidelijk, maar volgens trainer Gerardo Martino heeft Messi last van een "oude kwaal". Het zou niet gaan om een spierblessure.

7 uur geleden
Bosz geniet van Arsenal en Ødegaard: Veerman leert hier van

LONDEN (ANP) - Peter Bosz was ondanks de kansloze en ruime nederlaag van PSV bij de start van de groepsfase van de Champions League niet boos en ontstemd. Bij de 59-jarige trainer van de Eindhovenaren overheerste in het Emirates Stadium, na de 4-0 bij Arsenal, een gevoel van realisme. "En het klinkt misschien gek, maar zelfs als verliezend coach kan ik op zo'n avond nog wel een beetje genieten, van het spel van Arsenal en Martin Ødegaard."

8 uur geleden