Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lange rijen op Schiphol na begin herfstvakantie

Lange rijen op Schiphol na begin herfstvakantie

SCHIPHOL/DEN HAAG (ANP) - Op Schiphol staan zaterdagochtend lange rijen, nu in grote delen van Nederland de herfstvakantie is begonnen. De luchthaven zelf waarschuwt reizigers dat het in de vertrekhallen een "piekdag" wordt.

Vertrekhal 2 van Schiphol staat nagenoeg vol met reizigers die hun bagage willen inchecken voor hun reis. Karretjes met bagage zorgen voor enige afstand tussen verscheidene groepen, maar dat is meestal geen 1,5 meter. Het is op de luchthaven niet verplicht om zoveel afstand te houden, maar officieel geldt het advies om elkaar zoveel mogelijk ruimte te geven. Veel reizigers in de vertrekhallen kiezen ervoor alvast een mondkapje te dragen, hoewel dat pas na het scannen van de boardingpass verplicht is.

Volgens een woordvoerster van de luchthaven valt de drukte van zaterdag op piekmomenten te vergelijken met de drukste dagen van de afgelopen zomer. De situatie is volgens haar goed beheersbaar. "De sfeer is gelukkig goed, mensen hebben zin om op vakantie te gaan."

Coronacrisis

Schiphol verwacht dat tijdens de herfstvakantie 2 miljoen reizigers via de luchthaven reizen. Dat zijn er drie keer zoveel in vergelijking met een jaar eerder, toen door de coronapandemie reizen moeilijker of onmogelijk was. Nu zorgt de binnen de hele Europese Unie erkende coronapas ervoor dat de barrière voor een vliegvakantie kleiner is geworden.

De reizigersaantallen zijn nog niet terug op het niveau van voor de pandemie. In de herfstvakantie van 2019 maakten nog 3 miljoen reizigers gebruik van Schiphol.

TUI sprak eerder deze week wel van grotere drukte dan voor de coronacrisis. De touroperator zegt dat er dit jaar meer boekingen voor de herfstvakantie zijn dan twee jaar geleden. Een woordvoerder vermoedt dat mensen gemiste zonvakanties willen inhalen.

Meer uit Binnenland

Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

5 minuten geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

49 minuten geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

50 minuten geleden
Nederland wil tientallen extra Leopard 1-tanks voor Oekraïne kopen

BULBOACA (ANP) - Nederland wil nog eens tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het kabinet wil die kopen van een Zwitsers bedrijf, zeggen betrokkenen. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, die tot dusver terughoudend is met medewerking aan wapenleveringen.

2 uur geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

2 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

2 uur geleden
Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

BULBOACA (ANP) - Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben. Maar "het is een eerste indicatie" en "we moeten zorgen dat het blijvend is", zei hij na afloop van een Europese top in Moldavië.

3 uur geleden