Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel iedereen vanaf 13 jaar met ingang van zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Doetinchem en Roermond.

In twee grote horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam moesten alle bezoekers zaterdagochtend hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar een exploitant van een zaak een stukje verderop liet weten dat hij de CoronaCheck-app alleen scant als de gasten daarom vragen. In een ander tentje in de Rotterdamse binnenstad liep af en toe een medewerker langs de tafeltjes om te controleren. "We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben", legde de uitbater uit.

In Den Haag zaten zaterdagmiddag de meeste horecabezoekers op een terras vanwege het mooie weer. Een vrouw aan een tafeltje in de zon had niet het idee dat bij de gasten die binnen naar het toilet gaan de CoronaCheck-app wordt gecontroleerd. Een ober op een terras op het Plein zei dat in de zaak waar hij werkt inderdaad geen controle is voor toiletbezoekers, maar wel voor gasten die binnen gaan zitten. "Er zijn twee tafels binnen bezet en de mensen die daaraan zitten, lieten zonder problemen hun QR-code zien", zei de horecamedewerker. De exploitante van een koffietent liet weten dat ze de app wel controleert. Ze noemt de controles "belangrijk".

Steekproefgewijs

In een café bij de Prinsengracht in Amsterdam werden wel alle coronatoegangsbewijzen gevraagd. Bij een restaurant in het Westerpark controleerden ze steekproefgewijs en bij een ander restaurant in hetzelfde park waren helemaal geen controles. Dat gold ook voor een restaurant bij het Olympisch Stadion.

In Roermond leken tal van horecazaken niet al te veel werk te maken van het checken van coronatoegangsbewijzen. In veel restaurants aan het Munsterplein en op de Roerkade hoefden de bezoekers hun QR-code niet te laten scannen. In een theaterhotel in de Limburgse stad was er wel controle voor bezoek aan de brasserie, maar niet voor het toiletbezoek.

Irritatie

Ook de horeca in het centrum van Utrecht wekte niet de indruk prioriteit te geven aan het controleren van de coronapas. Een bezoeker die vier cafés aandeed, hoefde in slechts een gelegenheid het bewijs van vaccinatie te laten zien.

In het centrum van Arnhem gaven veel horecagelegenheden buiten op het terras aan dat een coronatoegangsbewijs nodig is om naar binnen te mogen. Een aantal willekeurig gekozen restaurants en café's vroeg inderdaad om een bewijs bij de ingang. Volgens een cafébaas aan het plein waar de markt werd gehouden, irriteerde het sommige mensen dat ze een toegangsbewijs moesten tonen, maar verliep het controleren in het algemeen soepel.

In het centrum van Doetinchem hangt een grote banner met de tekst ‘Op weg naar café of restaurant? Houd uw coronatoegangsbewijs klaar!’ Maar op het Simonsplein werd zaterdagmiddag nauwelijks gecontroleerd. De café's gaven desgevraagd aan alleen mensen te controleren die binnen aan een tafeltje gaan zitten. Ook andere horecagelegenheden op het plein leen die regel te hanteren.

Meer uit Binnenland

Politie behandelt dinsdag geen asielaanvragen als onderdeel actie

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) op de locaties in Ter Apel en Budel nemen komende dinsdag geen asielaanvragen in behandeling. Ze sluiten zich aan bij de acties voor een structureel vroegpensioen, meldt het Landelijk Actiecentrum Politieacties (LAC).

3 minuten geleden
Politie vraagt om 'evenementluwe periode' rondom NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De politie vraagt om een 'evenementluwe periode' rondom de NAVO-top die volgend jaar in Nederland wordt georganiseerd. Verder geldt voor alle politiepersoneel in de periode een verlofbeperking. Dit is nodig omdat de top "een van de grootste veiligheidsoperaties ooit" is in Nederland, aldus de politie in een verklaring.

7 minuten geleden
Hof doet uitspraak in zaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de onder meer van omkoping verdachte Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Dat is bijna vijf jaar nadat de politie bij de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag binnenviel. De Mos heeft alle beschuldigingen altijd ontkend.

1 uur geleden
FlixBus ziet 'Swift-effect', ook pendelbus in trek voor concert

AMSTERDAM (ANP) - Busbedrijf FlixBus ziet in aanloop naar het concert van Taylor Swift in de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA een klein "Taylor Swift-effect", met een toename van 8 tot 13 procent in het aantal boekingen rond de concertdagen vergeleken met een normale periode. Ook de Twentse busvervoerder Brookhuis merkt dat er veel vraag is naar vervoer van en naar Amsterdam. Het busbedrijf brengt van 4 tot en met 6 juli ruim tweehonderd Taylor Swift-fans van en naar het concert van de popster. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij, laat het bedrijf donderdag weten.

1 uur geleden
Kookadvies verlengd voor Goor, ook waarschuwing voor IJhorst

N i e u w bericht, ook kookadvies voor IJhorst in kop en 2e alinea

3 uur geleden
Honderden vaten met vermoedelijk chemicaliën gevonden in Tilburg

TILBURG (ANP) - De politie heeft in een opslagbox in Tilburg honderden vaten met daarin vermoedelijk chemicaliën aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder werden de vaten gevonden bij een bedrijf dat opslagruimte verhuurt.

9 uur geleden
Yeşilgöz erkent fout met cijfers gestapelde nareis asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft in een debat met de Tweede Kamer toegegeven dat ze ze "per abuis" een verkeerd getal heeft gebruikt toen ze het over gestapelde nareizigers had. In de verkiezingscampagne zei ze dat er jaarlijks duizenden verre familieleden van asielzoekers naar Nederland komen, wat ook wel 'nareis op nareis op nareis' wordt genoemd. "Dat is het verkeerde getal, behorend bij een ander reëel probleem", zei ze tegen een kritische Kamer.

11 uur geleden