Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel iedereen vanaf 13 jaar met ingang van zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Doetinchem en Roermond.

In twee grote horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam moesten alle bezoekers zaterdagochtend hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar een exploitant van een zaak een stukje verderop liet weten dat hij de CoronaCheck-app alleen scant als de gasten daarom vragen. In een ander tentje in de Rotterdamse binnenstad liep af en toe een medewerker langs de tafeltjes om te controleren. "We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben", legde de uitbater uit.

In Den Haag zaten zaterdagmiddag de meeste horecabezoekers op een terras vanwege het mooie weer. Een vrouw aan een tafeltje in de zon had niet het idee dat bij de gasten die binnen naar het toilet gaan de CoronaCheck-app wordt gecontroleerd. Een ober op een terras op het Plein zei dat in de zaak waar hij werkt inderdaad geen controle is voor toiletbezoekers, maar wel voor gasten die binnen gaan zitten. "Er zijn twee tafels binnen bezet en de mensen die daaraan zitten, lieten zonder problemen hun QR-code zien", zei de horecamedewerker. De exploitante van een koffietent liet weten dat ze de app wel controleert. Ze noemt de controles "belangrijk".

Steekproefgewijs

In een café bij de Prinsengracht in Amsterdam werden wel alle coronatoegangsbewijzen gevraagd. Bij een restaurant in het Westerpark controleerden ze steekproefgewijs en bij een ander restaurant in hetzelfde park waren helemaal geen controles. Dat gold ook voor een restaurant bij het Olympisch Stadion.

In Roermond leken tal van horecazaken niet al te veel werk te maken van het checken van coronatoegangsbewijzen. In veel restaurants aan het Munsterplein en op de Roerkade hoefden de bezoekers hun QR-code niet te laten scannen. In een theaterhotel in de Limburgse stad was er wel controle voor bezoek aan de brasserie, maar niet voor het toiletbezoek.

Irritatie

Ook de horeca in het centrum van Utrecht wekte niet de indruk prioriteit te geven aan het controleren van de coronapas. Een bezoeker die vier cafés aandeed, hoefde in slechts een gelegenheid het bewijs van vaccinatie te laten zien.

In het centrum van Arnhem gaven veel horecagelegenheden buiten op het terras aan dat een coronatoegangsbewijs nodig is om naar binnen te mogen. Een aantal willekeurig gekozen restaurants en café's vroeg inderdaad om een bewijs bij de ingang. Volgens een cafébaas aan het plein waar de markt werd gehouden, irriteerde het sommige mensen dat ze een toegangsbewijs moesten tonen, maar verliep het controleren in het algemeen soepel.

In het centrum van Doetinchem hangt een grote banner met de tekst ‘Op weg naar café of restaurant? Houd uw coronatoegangsbewijs klaar!’ Maar op het Simonsplein werd zaterdagmiddag nauwelijks gecontroleerd. De café's gaven desgevraagd aan alleen mensen te controleren die binnen aan een tafeltje gaan zitten. Ook andere horecagelegenheden op het plein leen die regel te hanteren.

Meer uit Binnenland

CBS: meer mannen vermoord in 2021, maar minder vrouwen

DEN HAAG (ANP) - In 2021 kwamen 126 mensen in Nederland om het leven door moord of doodslag. Dat zijn er vijf meer dan in 2020. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar meer mannen vermoord, maar vielen er onder vrouwen juist iets minder slachtoffers.

2 uur geleden
Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk 2023

AMSTERDAM (ANP) - Lize Spit en Raoul de Jong zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2023. Spit, afkomstig uit België, schrijft het Boekenweekgeschenk en De Jong neemt het Boekenweekessay voor zijn rekening, heeft boekenkoepel CPNB dinsdag bekendgemaakt.

3 uur geleden
VVD twijfelt over eenvoudiger wijzigen geslachtsregistratie

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij VVD twijfelt over een wetswijziging die het mogelijk maakt dat mensen eenvoudiger hun geslacht kunnen laten veranderen in het register van de burgerlijke stand. Betrokkenen - vanaf 16 jaar - hoeven daarvoor straks niet meer een verklaring van een deskundige te overhandigen, zoals nu nog het geval is. Tweede Kamerlid Ulysse Ellian van de liberalen mist in de nieuwe procedure een gesprek over de (juridische) gevolgen van zo'n besluit, als "bescherming tegen lichtzinnigheid".

3 uur geleden
Harbers zoekt steun van landen in MH17-procedure tegen Rusland

DEN HAAG (ANP) - Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft in de Canadese stad Montreal andere landen om steun gevraagd in de klachtenprocedure die tegen Rusland loopt vanwege de ramp met MH17. Op de vergadering van de burgerluchtvaartorganisatie ICAO vroeg Harbers aandacht voor de procedure in de hoop Rusland weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

4 uur geleden
Auto vast op overweg bij Etten-Leur, minder treinen

ETTEN-LEUR (ANP) - Tussen Breda en Roosendaal rijden dinsdagavond minder treinen doordat een auto vast is komen te zitten op een overweg. Dat is gebeurd ter hoogte van Etten-Leur, zegt een woordvoerder van ProRail. Er is zover bekend niemand gewond geraakt.

5 uur geleden
Studie onder 20.000 mensen: klein effect coronaprik op menstruatie

BETHESDA/MARYLAND (ANP) - Een internationale studie onder 20.000 vrouwen heeft nogmaals uitgewezen dat prikken tegen corona geringe gevolgen kunnen hebben voor de menstruatiecyclus. Die kan gemiddeld minder dan een dag langer duren, melden de National Institutes of Health in het Amerikaanse Maryland.

8 uur geleden
Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

KIEV (ANP) - De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

8 uur geleden