Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

Lang niet overal controleren restaurants en cafés op coronapas

ROTTERDAM (ANP) - Hoewel iedereen vanaf 13 jaar met ingang van zaterdag een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, (sport)evenement of een kunst- en cultuurinstelling, wordt daar niet van meet af aan streng op gecontroleerd. Dat komt naar voren uit een rondgang langs een aantal horecabedrijven in onder meer Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Doetinchem en Roermond.

In twee grote horecagelegenheden in het centrum van Rotterdam moesten alle bezoekers zaterdagochtend hun coronatoegangsbewijs laten zien, maar een exploitant van een zaak een stukje verderop liet weten dat hij de CoronaCheck-app alleen scant als de gasten daarom vragen. In een ander tentje in de Rotterdamse binnenstad liep af en toe een medewerker langs de tafeltjes om te controleren. "We zijn te klein om constant iemand bij de deur te hebben", legde de uitbater uit.

In Den Haag zaten zaterdagmiddag de meeste horecabezoekers op een terras vanwege het mooie weer. Een vrouw aan een tafeltje in de zon had niet het idee dat bij de gasten die binnen naar het toilet gaan de CoronaCheck-app wordt gecontroleerd. Een ober op een terras op het Plein zei dat in de zaak waar hij werkt inderdaad geen controle is voor toiletbezoekers, maar wel voor gasten die binnen gaan zitten. "Er zijn twee tafels binnen bezet en de mensen die daaraan zitten, lieten zonder problemen hun QR-code zien", zei de horecamedewerker. De exploitante van een koffietent liet weten dat ze de app wel controleert. Ze noemt de controles "belangrijk".

Steekproefgewijs

In een café bij de Prinsengracht in Amsterdam werden wel alle coronatoegangsbewijzen gevraagd. Bij een restaurant in het Westerpark controleerden ze steekproefgewijs en bij een ander restaurant in hetzelfde park waren helemaal geen controles. Dat gold ook voor een restaurant bij het Olympisch Stadion.

In Roermond leken tal van horecazaken niet al te veel werk te maken van het checken van coronatoegangsbewijzen. In veel restaurants aan het Munsterplein en op de Roerkade hoefden de bezoekers hun QR-code niet te laten scannen. In een theaterhotel in de Limburgse stad was er wel controle voor bezoek aan de brasserie, maar niet voor het toiletbezoek.

Irritatie

Ook de horeca in het centrum van Utrecht wekte niet de indruk prioriteit te geven aan het controleren van de coronapas. Een bezoeker die vier cafés aandeed, hoefde in slechts een gelegenheid het bewijs van vaccinatie te laten zien.

In het centrum van Arnhem gaven veel horecagelegenheden buiten op het terras aan dat een coronatoegangsbewijs nodig is om naar binnen te mogen. Een aantal willekeurig gekozen restaurants en café's vroeg inderdaad om een bewijs bij de ingang. Volgens een cafébaas aan het plein waar de markt werd gehouden, irriteerde het sommige mensen dat ze een toegangsbewijs moesten tonen, maar verliep het controleren in het algemeen soepel.

In het centrum van Doetinchem hangt een grote banner met de tekst ‘Op weg naar café of restaurant? Houd uw coronatoegangsbewijs klaar!’ Maar op het Simonsplein werd zaterdagmiddag nauwelijks gecontroleerd. De café's gaven desgevraagd aan alleen mensen te controleren die binnen aan een tafeltje gaan zitten. Ook andere horecagelegenheden op het plein leen die regel te hanteren.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dekiewies 2 weken geleden
Zeeuw64 schijt aan de covid dat heeft de overheid door een uitzondering te maken voor horeca personeel dat niet gevaccineerd hoeft te zijn!
chielvd 2 weken geleden
zeeuw65 wat heeft de gezondheid van mensen hier nou mee te maken?
Zeeuw65 2 weken geleden
Het risico is en blijft controles van een boa. Er komen er 5000 bij om de controles aan te kunnen. Eerst een waarschuwing daarna 4000 euro boete en daarna je tent sluiten omdat je schijt hebt aan het covid beleid en de gezondheid van mensen

Meer uit Binnenland

Leeuwarden viert Roze Zaterdag met polsbandje

LEEUWARDEN (ANP) - Leeuwarden is zaterdag het toneel van de landelijke viering van Roze Zaterdag. Voor de centrale feestlocatie op het Wilhelminaplein werkt de organisatie met een polsbandje. Na een coronatoegangscheck bij de ingang kunnen de feestvierders tot middernacht vrij rondlopen. Op het Wilhelminaplein is plaats voor maximaal 8000 mensen. Op andere plekken waar evenementen zijn wordt aan de deur apart gecontroleerd.

52 minuten geleden
NRC: gemeenten doen undercover onderzoek bij moskeeën

AMSTERDAM (ANP) - In opdracht van zeker tien gemeenten hebben onderzoekers undercover islamitische organisaties bezocht om gevoelige informatie te verzamelen over bestuurders, imams en docenten. Dit meldt NRC op basis van eigen onderzoek. De gemeenten die opdracht gaven tot zo'n onderzoek zijn onder meer Rotterdam, Eindhoven en Zoetermeer. Onder andere Utrecht haakte af wegens twijfels over de onderzoeksmethode.

7 uur geleden
Telegraaf: beveiliger RTL kreeg tip kort voor aanslag op De Vries

AMSTERDAM (ANP) - Een beveiliger van RTL Boulevard is ruim een week voor de aanslag op Peter R. de Vries ingeseind dat de misdaadverslaggever werd gevolgd naar de parkeergarage vlakbij de Amsterdamse tv-studio. Dat meldt De Telegraaf op basis van een eigen reconstructie.

8 uur geleden
Westerscheldetunnel kan binnen enkele jaren tolvrij zijn

DEN HAAG (ANP) - Als een nieuw kabinet de knoop doorhakt om de Westerscheldetunnel in Zeeland vervroegd tolvrij te maken, zal het nog zeker één tot drie jaar duren voordat automobilisten geen heffing meer hoeven te betalen. Zo moeten er eerst onderzoeken worden gedaan naar de verwachte toename van het verkeer, de verkeersveiligheid en de gevolgen voor het milieu. Dat staat in een draaiboek dat het ministerie van Infrastructuur samen met de provincie Zeeland heeft opgesteld, meldt minister Barbara Visser aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Drukke spits door herfstvakantie, maar geen record

DEN HAAG (ANP) - De avondspits is vrijdag druk verlopen. Volgens de ANWB kwam dat vooral door de start van de herfstvakantie.

11 uur geleden
Faunabescherming looft geld uit voor tip over doodgeschoten wolf

RENKUM (ANP) - De Faunabescherming stelt een beloning van 5000 euro beschikbaar voor tips die leiden tot de opsporing en berechting van de persoon die rond 1 oktober wolf GW1490m op de Veluwe doodschoot. De stichting noemt het doden van een wolf "een ernstig misdrijf' en zegt dat dit in Nederland bestraft kan worden met een gevangenisstraf tot 3 jaar of een boete tot 21.750 euro.

12 uur geleden
Dekker: motie over schulden jeugdzorgslachtoffers onuitvoerbaar

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kan niet voorkomen dat slachtoffers van geweld in de jeugdzorg hun financiële tegemoetkoming kwijt zijn aan schuldeisers. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zegt dat hij een motie die de Tweede Kamer heeft aangenomen, niet kan uitvoeren. Dat heeft volgens hem te maken met de rechten van schuldeisers. Hij wil wel onderzoeken of de regels aangepast kunnen worden.

12 uur geleden