Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landsadvocaat: klachten tegen Arib 'geen geïsoleerd incident'

Landsadvocaat: klachten tegen Arib 'geen geïsoleerd incident'

DEN HAAG (ANP) - Bij de klachten in de anonieme brief van juli over oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is volgens de landsadvocaat geen sprake van een 'geïsoleerd incident" maar van een "breder structureel probleem". Mede daarom heeft de landsadvocaat het presidium geadviseerd een extern onderzoek te laten doen naar Arib, en geen intern onderzoek.

Dat staat in het maandag openbaargemaakte advies van de landsadvocaat, op basis waarvan het presidium vorige week besloot een extern en onafhankelijk onderzoek in te stellen. Dat lekte via het NRC uit, voordat Arib zelf over het aanstaande onderzoek was geïnformeerd. Arib besloot zaterdag haar Kamerlidmaatschap op te zeggen, uit grote onvrede over het lek en de (uitblijvende) reacties daarop van haar partijgenoten.

Uit het advies van de landsadvocaat blijkt dat de eerste klachten tegen Arib in 2019 zijn binnengekomen. In een brief aan het toenmalige presidium kondigde een medewerker zijn of haar ontslag aan (naam en functie zijn weggelakt), omdat de werkrelatie alsmaar verslechterde, ook na een gesprek daarover. Later, in het voorjaar van 2019, hebben de griffier van de Tweede Kamer en een directeur bij de ondervoorzitters van de Tweede Kamer "hun zorgen geuit over het werkklimaat".

Tussen 2018 en 2021

In 2021 maakten bedrijfsgeneeskundige/vertrouwenspersonen gewag van "signalen over een sociaal onveilige werksituatie" tussen 2018 en 2021. In die periode hebben zij 23 medewerkers gesproken met "eensluidende klachten over ongewenst gedrag". Wat dat is, wordt niet duidelijk. Die passage is weggelakt. Hun dringende advies was toen al om "omwille van de gezondheid en het welzijn van alle medewerkers van de Tweede Kamer" een extern, onafhankelijk onderzoek te laten doen.

In de brief van juli is "met concrete stellingen toegelicht" dat in de periode dat Arib Kamervoorzitter was (2016-2021) "sprake is geweest van een onveilige werkomgeving", zo staat in het advies van de landsadvocaat. Volgens de briefschrijver zijn 28 medewerkers vertrokken, vanwege het gedrag van Arib.

Anonieme brief

Medio september is de brief in het presidium - het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer - besproken, samen met enkele leden van het managementteam. Namens het hele management zeiden zij de brief te onderschrijven en "ook zelf de sociaal onveilige werksfeer te hebben ervaren".

De anonieme brief van juli dit jaar gaat niet alleen over het functioneren van Arib in haar periode als Kamervoorzitter. Als de brief klopt moet een "specifiek onderdeel van de ambtelijke ondersteuning van de Tweede Kamer mogelijk in een onveilige en te belastende werkomgeving" opereren, schrijft de landsadvocaat.

Meer uit Politiek

Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

35 minuten geleden
Kabinet wil digitale raadsvergadering bij nood mogelijk maken

DEN HAAG (ANP) - Gemeenteraden mogen in geval van een griepgolf of een heftige storm met bijvoorbeeld code oranje of rood ook digitaal vergaderen. Dat wil het demissionaire kabinet. Fysiek vergaderen heeft de voorkeur, maar in bijzondere omstandigheden mag daarvan worden afgeweken.

41 minuten geleden
Raad van State: structurele verbetering overheidsfinanciën nodig

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet zal de overheidsfinanciën structureel moeten verbeteren om te voorkomen dat het begrotingstekort op langere termijn hoog oploopt. Dat zegt de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het demissionaire kabinet onlangs indiende.

1 uur geleden
Wilders wil op rechts congres kabinetsformatie niet dwars zitten

BOEDAPEST (ANP) - PVV-leider Geert Wilders heeft in een toespraak op het ultraconservatieve CPAC-congres in Boedapest de kabinetsformatie met VVD, NSC en BBB niet onder druk willen zetten. Aan het begin van zijn speech zei hij dat hij als de leider van de grootste partij in Nederland een grote verantwoordelijkheid heeft en die ook neemt, want hij wil dat de onderhandelingen slagen. Daarna haalde Wilders zoals gebruikelijk vooral uit naar "de linkse elite", moest de woke-cultuur het ontgelden en waarschuwde hij zijn toehoorders voor massa-immigratie uit vooral Afrika.

1 uur geleden
Oud-ministers moeten verplicht advies vragen over nieuwe functie

DEN HAAG (ANP) - Afgezwaaide ministers en staatssecretarissen moeten tot twee jaar na hun vertrek verplicht advies vragen over een nieuwe functie, voordat zij die aanvaarden. Dat moeten zij doen bij het Adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers, zo staat in het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). Dat wetsvoorstel is vrijdag in de ministerraad goedgekeurd.

2 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

21 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

23 uur geleden