Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landen willen versnelling EU-klimaatplannen na inval in Oekraïne

Landen willen versnelling EU-klimaatplannen na inval in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelingen over de Europese klimaatplannen moeten worden versneld. Die oproep doen elf EU-landen waaronder Nederland. Die versnelling is volgens hen noodzakelijk vanwege de Russische inval in Oekraïne.

De EU wil uiterlijk in 2050 klimaatneutraal zijn. Als eerste stap moet de CO2-uitstoot in 2030 al met 55 procent zijn verminderd vergeleken met 1990. Alle voorstellen om deze doelen te bereiken zijn vastgelegd in het pakket Fit for 55.

Over dat pakket van Europees Commissaris Frans Timmermans zijn de lidstaten nu aan het onderhandelen. In de voorstellen staat onder meer dat het aandeel hernieuwbare energie moet stijgen. Het streven is om vóór volgend jaar tot een akkoord te komen.

Duurzame energie

De Europese Commissie wil zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russische energie-import. De voorstellen van Timmermans spelen volgens de elf ministers hierin een sleutelrol. "De onderhandelingen moeten daarom worden versneld en de ambities moeten omhoog."

Europa moet volgens hen snel overgaan op duurzame energie. Ook om zo burgers te beschermen tegen prijsstijgingen als gevolg van energieafhankelijkheid. De EU importeert dagelijks voor honderden miljoenen euro's aan gas en olie uit Rusland.

Energie-onafhankelijk

De plannen van Timmermans moeten snel worden ingevoerd, aldus de ministers. "Dat is de sleutel om de EU energie-onafhankelijk te maken van Russische fossiele brandstoffen en de enige manier om de klimaatcrisis te adresseren en te reageren op het agressieve Russische gedrag."

Voor Nederland tekende minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) de verklaring. De andere ondertekenaars komen uit Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Finland, Ierland, Luxemburg, Letland, Zweden en Slovenië.

Meer uit Binnenland

Politie onderzoekt mogelijke ontvoering kind in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.

1 uur geleden
Gemeenten stellen afspraken over signaleren schulden uit om geld

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.

1 uur geleden
Optreden Bob Vylan in Paradiso gaat niet door

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.

1 uur geleden
Bijna 1500 inschrijvers verschijnen niet aan start Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.

3 uur geleden
Nederland wil dat onderhandeling met VS inzet van Brussel blijft

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."

5 uur geleden
Geestelijke gezondheidszorg bezorgd over drukte door ADHD-toename

UTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.

5 uur geleden
FNV dreigt met nieuwe staking bij NS als beter cao-bod uitblijft

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.

7 uur geleden