
Landelijk actieplan om tekort aan drinkwater in 2030 te voorkomen
DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat Nederland in 2030 niet meer overal over genoeg drinkwater beschikt, hebben diverse overheden een landelijk actieprogramma opgesteld. Ze zetten in op het versnellen van vergunningprocedures, kennisdeling en het aanwijzen van nieuwe drinkwaterbronnen. Het Rijk, de provincies en de drinkwaterbedrijven spraken bijna twee jaar geleden af zo'n actieplan te maken, nadat het RIVM had geconcludeerd dat in 2030 ruim 100 miljoen kubieke meter per jaar extra drinkwater nodig is om aan de toenemende vraag te voldoen.
"We kennen ons land allemaal als een land waar water in overvloed is", aldus minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat. "Ik vind het dan ook niet uit te leggen dat het RIVM toch heeft moeten concluderen dat er in 2030 een drinkwatertekort ontstaat als we niets doen. Dus gaan we er juist wél iets aan doen." Madlener presenteert maandag het actieprogramma dat het Rijk heeft opgesteld met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin).
"Zonder gezond, schoon en voldoende drinkwater is er geen goede volksgezondheid, voedselzekerheid, veiligheid of welvaart", zegt Vewin-voorzitter Pieter Litjens. "Alleen door nu samen actie te ondernemen, kunnen we voldoende drinkwater voor iedereen verzekeren, nu en in de toekomst."
Zes actiepunten
De provincies hebben eerder al samen met de tien waterleveranciers regionale plannen gemaakt. Hierin staan "de elementen, acties en voorwaarden" die nodig zijn om de beschikbaarheid van drinkwater te waarborgen. Ook op landelijk niveau moet hiervoor wat gebeuren, met name het wegnemen van mogelijke knelpunten. Zo concludeerden de provincies en drinkwaterbedrijven dat vergunningen aanvragen complex is en veel tijd kost.
Het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen bevat zes actiepunten om onder meer hieraan te werken. In het programma staat als "nadrukkelijke voorwaarde" dat alle betrokken partijen - ministeries, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven, omgevingsdiensten en waterschappen - de gemaakte afspraken "daadwerkelijk én tijdig" nakomen. De regionale plannen om extra drinkwater te produceren tellen op tot ruim 109 miljoen kubieke meter, wat genoeg moet zijn om ook in 2030 voor voldoende water te zorgen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber blijft erbij dat zij wil bezuinigen op de dagbesteding van asielzoekers. Dat zei de PVV-bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Zij moest daar uitleg komen geven over het plannetje waar zij vrijdag na de ministerraad mee kwam. Premier Dick Schoof zei naderhand dat het in de kabinetsvergadering niet was besproken.
10 minuten geledenENSCHEDE (ANP) - In Enschede zijn honderden mensen bijeen om de vuurwerkramp, precies 25 jaar geleden, te herdenken. Voorafgaand aan de herdenking, die rond 15.20 uur begint, legden mensen bloemen bij het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde. Daarna zullen de kerkklokken luiden.
17 minuten geledenMIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland onderzoekt of er nog genoeg zoet water in de grond zit. De provincie brengt opnieuw de verhouding tussen zoet en zout water in kaart. De Zeeuwen deden dat tien jaar geleden al eens en willen nu kijken of het grondwater is veranderd.
20 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Of de huurbevriezing in de sociale huur ook voor particuliere verhuurders geldt, is aan de onderhandelingstafel van de voorjaarsnota niet aan bod gekomen. Dat heeft VVD-leider Dilan Yeşilgöz dinsdag gezegd. "Zo nauwkeurig als 'deze groepen wel en deze niet', daar hebben wij het niet aan die tafel over gehad."
48 minuten geledenVLAARDINGEN (ANP) - Bij een recyclingbedrijf aan de Maassluissedijk in Vlaardingen is dinsdagmiddag een grote brand uitgebroken. Een hal vol bouwafval staat volledig in brand, meldt de veiligheidsregio.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie begint een nieuwe klimaatrechtszaak tegen Shell. Directeur Donald Pols van de milieuorganisatie kondigde de zaak tegen het bedrijf dinsdag aan. "Wij eisen dat Shell onmiddellijk stopt met het ontwikkelen van nieuwe olie- en gasvelden", zei Pols. "Wij kunnen als samenleving niet meer accepteren dat een bedrijf als Shell onze toekomst bepaalt."
1 uur geledenDIDAM (ANP) - De politie zoekt naar getuigen van de brand in het Gelderse Didam, die in de nacht van maandag op dinsdag meerdere huizen verwoestte. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
1 uur geleden