Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwminister Wiersma: geen gedwongen krimp in mestplannen

Landbouwminister Wiersma: geen gedwongen krimp in mestplannen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat boeren niet dwingen om dieren van de hand te doen, om de dreigende mestcrisis het hoofd te bieden. Dat verzekert landbouwminister Femke Wiersma, die de plannen vrijdagmiddag presenteert. Zij spreekt van een "gebalanceerd pakket", maar het is nog de vraag of haar maatregelen genoeg zullen helpen.

Donderdag lekte via De Telegraaf uit dat het kabinet dierrechten wil gaan afromen bij verkoop van boerenbedrijven. Zo krimpt de veestapel en daalt de mestproductie. Volgens De Telegraaf komt Wiersma met een plan dat minder ver gaat dan dat van haar voorganger Piet Adema, die ook aan maatregelen werkte. De Raad van State waarschuwde al dat Adema's plan niet ver genoeg gaat.

Een mestcrisis dreigt, omdat boeren minder mest mogen uitrijden op hun land. Nederland mocht meer mest uitrijden dan andere EU-lidstaten, maar die zogeheten derogatie wordt afgebouwd omdat het Nederlandse water te vies is. Boeren die met te veel mest zitten, moeten dat laten afvoeren en verwerken. Dat kost zo veel geld dat veel boeren naar verwachting failliet zullen gaan.

BBB-leider Caroline van der Plas, partijgenoot van Wiersma, dreigde donderdag de politiek te verlaten als er sprake is van gedwongen krimp. Ook voor Wiersma is dat een "principieel punt".

Meer uit Binnenland

Onderzoek: weinig risico op ernstig letsel bij inzet taser

UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.

16 minuten geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

42 minuten geleden
Aantal aanslagen met explosieven tot nu toe hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - In de eerste zes maanden van 2025 waren er 678 aanslagen met explosieven en pogingen daartoe, tegenover 610 in het eerste halfjaar van vorig jaar. Dat is een stijging van 5 procent, blijkt uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd bij de politie.

1 uur geleden
Ministerie Volksgezondheid en zorgpartijen sluiten nieuw akkoord

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.

9 uur geleden
Geen weerwaarschuwingen meer in Nederland, overal code groen

DE BILT (ANP) - Na veel weerwaarschuwingen de afgelopen dagen van het KNMI kleurt Nederland woensdagavond weer volledig groen. Dat betekent dat er een einde is gekomen aan de extreme hitte en de fikse onweersbuien met windstoten.

10 uur geleden
Natuur- en gezondheidsschade door stikstof is 14 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.

11 uur geleden
VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

11 uur geleden