Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lancering naar ISS uitgesteld na problemen met nieuw onderdeel

Lancering naar ISS uitgesteld na problemen met nieuw onderdeel

HOUSTON/BAJKONOER (ANP) - Een nieuw ruimtevaartuig dat vrijdag zou beginnen aan een vlucht naar het ruimtestation ISS, blijft voorlopig op de grond. De lancering is uitgesteld vanwege problemen met een nieuw onderdeel dat donderdag aankwam bij het station. De vluchtleiding wil alle aandacht nu op het ISS richten. Het is niet bekend wanneer de nieuwe capsule alsnog naar de ruimte gaat.

Het nieuwe vaartuig is de Starliner, ontwikkeld door vliegtuigbouwer Boeing. Die zou vrijdag beginnen aan een onbemande testvlucht naar het ISS. Het is een generale repetitie. Boeing wil eind dit jaar voor het eerst mensen naar het ISS en terug brengen, in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk doet dat al. Daarnaast werkt de NASA samen met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde.

De problemen komen door de Russische module Nauka (Wetenschap). Die kwam donderdag aan bij het ruimtestation, na een vlucht vol haperingen. Na de koppeling gingen de stuurraketjes van de Nauka onverwachts aan. Daardoor veranderde de positie van het hele ruimtestation. Dat kon worden teruggedraaid met de stuurraketjes van een ander onderdeel, de module Zvezda (Ster). Volgens de vluchtleiding op aarde zijn de zeven mensen aan boord van het ruimtestation niet in gevaar geweest.

Ook op weg naar het ISS kampte de Nauka al met motorproblemen. Daardoor was het een paar dagen lang spannend of hij überhaupt goed bij het ISS zou aankomen.

Aan de Nauka zit een belangrijk Nederlands onderdeel vast, de European Robotic Arm (ERA). Samen waren ze vorige week woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. De 11 meter lange grijparm moet de bemanningsleden van het ISS helpen bij onder meer ruimtewandelingen, inspecties en wetenschappelijke experimenten. De Nederlandse constructie kan over de buitenkant van het ISS 'wandelen'.

Het werk aan de ERA begon al in de jaren 80, maar de plannen werden meerdere keren veranderd en lanceringen werden keer op keer uitgesteld. De Nederlandse astronaut André Kuipers zou de robotarm in 2012 in ontvangst nemen toen hij zelf in het ISS verbleef, maar dat ging niet door. Op het laatste moment werd de lancering nog met een week uitgesteld, van 15 naar 21 juli.

De ontwikkeling en de bouw van de arm hebben ongeveer 360 miljoen euro gekost. Daarvan droeg Nederland zo'n 240 miljoen euro bij. Hoofdaannemer is het bedrijf Airbus Defence and Space in Leiden. Dat werd in de jaren zestig opgericht onder de naam Fokker Ruimtevaart en heette later Dutch Space.

Meer uit Binnenland

BBB denkt aan verhogen staatsschuld voor investeringen

DEN HAAG (ANP) - De BBB is bereid de staatsschuld te laten oplopen tot 50 procent van het bruto binnenlands product (bbp) voor investering in het 'verdienvermogen' van Nederland. Dat schrijft BBB-Kamerlid Henk Vermeer in een column bij BNR.

1 uur geleden
Slachtoffers Amsterdam lijken willekeurig gekozen

AMSTERDAM (ANP) - De vijf slachtoffers van het steekincident van donderdagmiddag in Amsterdam lijken willekeurig gekozen te zijn, zegt de politie. Het gaat om een 67-jarige vrouw en een 69-jarige man met de Amerikaanse nationaliteit, een 26-jarige man met de Poolse nationaliteit, een 73-jarige vrouw uit België en een 19-jarige vrouw uit Amsterdam.

11 uur geleden
Niet vier maar vijf slachtoffers bij steekincident Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Bij het steekincident in Amsterdam zijn niet vier maar vijf slachtoffers gevallen, meldt de politie. Eerder zei de politie dat het om vier slachtoffers ging.

12 uur geleden
Verdachte steekincident Amsterdam zelf ook gewond

AMSTERDAM (ANP) - De verdachte van het steekincident in het centrum van Amsterdam is zelf een van de vijf mensen die gewond raakten, meldt de politie. "Dit betekent dat er vier slachtoffers zijn."

13 uur geleden
Schoof verwacht binnen paar weken plan 'garantiemacht' Oekraïne

PARIJS (ANP) - Binnen een paar weken ligt er een plan voor het beschermen van Oekraïne na een staakt-het-vuren, verwacht premier Dick Schoof. Dat draait meer en meer om het versterken van het Oekraïense leger, en minder om de aanzienlijke internationale troepenmacht waarvan eerder sprake was.

13 uur geleden
Werkgroep Toeslagenadvocaten wil herstel van uithuisgeplaatsten

DEN HAAG (ANP) - Het rapport over de rol van de toeslagenaffaire bij uithuisgeplaatste kinderen is "ronduit confronterend", vindt advocaat Khadija Bozia, voorzitter van de Werkgroep Toeslagenadvocaten. "Wat nu nodig is, is erkenning van kinderen als zelfstandige gedupeerden, herbeoordeling van maatregelen, en échte ondersteuning. Geen woorden meer. De erkenning is er, nu naar herstel."

13 uur geleden
Amsterdamse driehoek bij elkaar na steekincident

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier René de Beukelaer en politiechef Peter Holla zijn bijeen voor overleg nadat er in de buurt van de Dam donderdagmiddag een steekincident is geweest. Dat laat een woordvoerder van Halsema weten. Het is nog niet duidelijk of er een persconferentie georganiseerd wordt.

13 uur geleden