Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lancering naar ISS uitgesteld na problemen met nieuw onderdeel

Lancering naar ISS uitgesteld na problemen met nieuw onderdeel

HOUSTON/BAJKONOER (ANP) - Een nieuw ruimtevaartuig dat vrijdag zou beginnen aan een vlucht naar het ruimtestation ISS, blijft voorlopig op de grond. De lancering is uitgesteld vanwege problemen met een nieuw onderdeel dat donderdag aankwam bij het station. De vluchtleiding wil alle aandacht nu op het ISS richten. Het is niet bekend wanneer de nieuwe capsule alsnog naar de ruimte gaat.

Het nieuwe vaartuig is de Starliner, ontwikkeld door vliegtuigbouwer Boeing. Die zou vrijdag beginnen aan een onbemande testvlucht naar het ISS. Het is een generale repetitie. Boeing wil eind dit jaar voor het eerst mensen naar het ISS en terug brengen, in opdracht van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Concurrent SpaceX van zakenman Elon Musk doet dat al. Daarnaast werkt de NASA samen met ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde.

De problemen komen door de Russische module Nauka (Wetenschap). Die kwam donderdag aan bij het ruimtestation, na een vlucht vol haperingen. Na de koppeling gingen de stuurraketjes van de Nauka onverwachts aan. Daardoor veranderde de positie van het hele ruimtestation. Dat kon worden teruggedraaid met de stuurraketjes van een ander onderdeel, de module Zvezda (Ster). Volgens de vluchtleiding op aarde zijn de zeven mensen aan boord van het ruimtestation niet in gevaar geweest.

Ook op weg naar het ISS kampte de Nauka al met motorproblemen. Daardoor was het een paar dagen lang spannend of hij überhaupt goed bij het ISS zou aankomen.

Aan de Nauka zit een belangrijk Nederlands onderdeel vast, de European Robotic Arm (ERA). Samen waren ze vorige week woensdag gelanceerd vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. De 11 meter lange grijparm moet de bemanningsleden van het ISS helpen bij onder meer ruimtewandelingen, inspecties en wetenschappelijke experimenten. De Nederlandse constructie kan over de buitenkant van het ISS 'wandelen'.

Het werk aan de ERA begon al in de jaren 80, maar de plannen werden meerdere keren veranderd en lanceringen werden keer op keer uitgesteld. De Nederlandse astronaut André Kuipers zou de robotarm in 2012 in ontvangst nemen toen hij zelf in het ISS verbleef, maar dat ging niet door. Op het laatste moment werd de lancering nog met een week uitgesteld, van 15 naar 21 juli.

De ontwikkeling en de bouw van de arm hebben ongeveer 360 miljoen euro gekost. Daarvan droeg Nederland zo'n 240 miljoen euro bij. Hoofdaannemer is het bedrijf Airbus Defence and Space in Leiden. Dat werd in de jaren zestig opgericht onder de naam Fokker Ruimtevaart en heette later Dutch Space.

Meer uit Binnenland

Heb effect uitspraak over Wilders onderschat, zegt Van der Burg

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt het effect te hebben onderschat van zijn uitspraak over PVV-leider Geert Wilders die deze week leidde tot spanningen aan de formatietafel. Tijdens een interview in het radioprogramma Met het Oog op Morgen klinkt evenwel geen excuses uit de mond van de VVD'er.

1 uur geleden
Marcouch hoopt op Kamer nu er geen verbod koranverbrandingen komt

HILVERSUM (ANP) - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch hoopt dat de Tweede Kamer "zijn verantwoordelijkheid" neemt nu het kabinet geen verbod wil instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Hij benadrukte bij Nieuwsuur dat in ieder geval het veiligheidsaspect bij demonstraties onderzocht wordt, maar hij had liever meer gezien.

4 uur geleden
1 op 5 huurders Amsterdam betaalt 35 procent loon of meer aan huur

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen dat in een te dure huurwoning woont. Uit nieuw woningmarktonderzoek over 2023 komt naar voren dat wonen in de hoofdstad weer duurder is geworden en dat een op de vijf huurders meer dan 35 procent van hun netto-inkomen kwijt is aan huur.

7 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

9 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

10 uur geleden
Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

RHENEN (ANP) - Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.

10 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

11 uur geleden