Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lale Gül voelt nog steeds angst na doodsbedreiging

Lale Gül voelt nog steeds angst na doodsbedreiging

AMSTERDAM (ANP) - Schrijfster Lale Gül heeft nog steeds angstgevoelens. Dat vertelde haar advocaat woensdag tijdens de strafzaak van de 19-jarige Oguz Ö., die ervan wordt verdacht Gül met de dood te hebben bedreigd. De schrijfster volgde de zitting aanvankelijk via een videoverbinding, maar raakte door de houding van Ö. zo gefrustreerd, dat ze daarmee rond het middaguur mee stopte.

"Hij is niet overtuigend in zijn spijtbetuigingen en formuleert alleen maar zinnen van drie woorden, terwijl zijn bedreigingen volzinnen waren", liet Gül via haar advocaat aan de rechtbank in Amsterdam weten. Dat was na haar indringende slachtofferverklaring over de impact van de bedreigingen die Gül kreeg na de publicatie van haar islamkritische boek Ik ga leven.

Ö. heeft bekend dat hij Gül via verschillende accounts bedreigde. Gül ontving de bedreigingen toen ze thuiskwam na een interview. Ze had toen al tientallen andere bedreigingen gehad, van anderen. "Een naar gevoel bekroop me: een gevoel van angst, onbegrip, spijt, vertwijfeling." Gül probeerde zich eerst vast te klampen aan de positieve reacties, maar de angstgevoelens kregen de overhand.

IS-filmpje

"Op het moment dat ik mijn inbox opende, zag ik dat een onbekend account mij een foto van een pistool had gestuurd; een pistool dat vastgehouden werd in een mannelijke hand. Mijn hart sloeg over, mijn adem stokte. Het meest intimiderende was dat er geen tekst bij stond, de foto zei kennelijk genoeg." Daarna ontving ze nog minimaal zeven foto’s van een vuurwapen en een filmpje van IS, waarin het martelaarschap werd bezongen.

"Ik weet niet waarom deze bedreigingen mij zoveel meer hebben aangegrepen. Ik voelde dit keer echte angst. Het greep me naar de keel en zorgde ervoor dat ik niet meer de deur uit durfde." Genieten van het succes van haar boek kon ze niet meer. "Het maakte me opeens niet meer uit. Ik was alleen nog maar bezig met mijn veiligheid. Ik bleef anderhalve week thuis".

Schadevergoeding

"Ik dacht dat ik gek werd. Ik vermomde me zelfs buiten, keek altijd over mijn schouder, sprong de taxi in als ik de voordeur verliet. En dat is maandenlang zo doorgegaan, ook nadat deze verdachte was opgepakt, en eigenlijk nu nog steeds. Zoveel doet bedreiging met je. Want wat als deze verdachte weer vrijkomt? Of wat als er nog zo’n jongen buiten loopt die wel de daad bij het woord voegt?"

Gül vordert een symbolische schadevergoeding van 500 euro. "Ze is zich bewust dat deze cliënt niet voor alle angst en bedreigingen verantwoordelijk is", legde haar advocaat uit. "Het is haar niet om geld te doen. Ze wil met dit symbolische bedrag een signaal afgeven."

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

8 uur geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

8 uur geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

8 uur geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

8 uur geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

8 uur geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

8 uur geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

9 uur geleden