Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lale Gül voelt nog steeds angst na doodsbedreiging

Lale Gül voelt nog steeds angst na doodsbedreiging

AMSTERDAM (ANP) - Schrijfster Lale Gül heeft nog steeds angstgevoelens. Dat vertelde haar advocaat woensdag tijdens de strafzaak van de 19-jarige Oguz Ö., die ervan wordt verdacht Gül met de dood te hebben bedreigd. De schrijfster volgde de zitting aanvankelijk via een videoverbinding, maar raakte door de houding van Ö. zo gefrustreerd, dat ze daarmee rond het middaguur mee stopte.

"Hij is niet overtuigend in zijn spijtbetuigingen en formuleert alleen maar zinnen van drie woorden, terwijl zijn bedreigingen volzinnen waren", liet Gül via haar advocaat aan de rechtbank in Amsterdam weten. Dat was na haar indringende slachtofferverklaring over de impact van de bedreigingen die Gül kreeg na de publicatie van haar islamkritische boek Ik ga leven.

Ö. heeft bekend dat hij Gül via verschillende accounts bedreigde. Gül ontving de bedreigingen toen ze thuiskwam na een interview. Ze had toen al tientallen andere bedreigingen gehad, van anderen. "Een naar gevoel bekroop me: een gevoel van angst, onbegrip, spijt, vertwijfeling." Gül probeerde zich eerst vast te klampen aan de positieve reacties, maar de angstgevoelens kregen de overhand.

IS-filmpje

"Op het moment dat ik mijn inbox opende, zag ik dat een onbekend account mij een foto van een pistool had gestuurd; een pistool dat vastgehouden werd in een mannelijke hand. Mijn hart sloeg over, mijn adem stokte. Het meest intimiderende was dat er geen tekst bij stond, de foto zei kennelijk genoeg." Daarna ontving ze nog minimaal zeven foto’s van een vuurwapen en een filmpje van IS, waarin het martelaarschap werd bezongen.

"Ik weet niet waarom deze bedreigingen mij zoveel meer hebben aangegrepen. Ik voelde dit keer echte angst. Het greep me naar de keel en zorgde ervoor dat ik niet meer de deur uit durfde." Genieten van het succes van haar boek kon ze niet meer. "Het maakte me opeens niet meer uit. Ik was alleen nog maar bezig met mijn veiligheid. Ik bleef anderhalve week thuis".

Schadevergoeding

"Ik dacht dat ik gek werd. Ik vermomde me zelfs buiten, keek altijd over mijn schouder, sprong de taxi in als ik de voordeur verliet. En dat is maandenlang zo doorgegaan, ook nadat deze verdachte was opgepakt, en eigenlijk nu nog steeds. Zoveel doet bedreiging met je. Want wat als deze verdachte weer vrijkomt? Of wat als er nog zo’n jongen buiten loopt die wel de daad bij het woord voegt?"

Gül vordert een symbolische schadevergoeding van 500 euro. "Ze is zich bewust dat deze cliënt niet voor alle angst en bedreigingen verantwoordelijk is", legde haar advocaat uit. "Het is haar niet om geld te doen. Ze wil met dit symbolische bedrag een signaal afgeven."

Meer uit Binnenland

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

1 uur geleden
GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS. Het Statenlid beweert dat ze niet was geïnformeerd door haar fractieleden. Ze stemde dinsdag op Volt in plaats van op GroenLinks en dat kostte die partij één zetel in de Eerste Kamer. Fernald werd daarop uit de fractie gezet.

2 uur geleden
Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn. Volt kreeg dankzij de Rotterdamse een tweede zetel in de Eerste Kamer, terwijl GroenLinks juist naast een achtste zetel greep.

2 uur geleden
Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden. Het zijn Tekke Panman (nummer 16 van de BoerBurgerBeweging), Ilse Bezaan (nummer 6 van de PVV) en Roel van Gurp (nummer 9 van GroenLinks). De Verkiezingsdienst van het ANP heeft dat uitgerekend.

2 uur geleden
Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren. Met de subsidie kunnen huurprijzen met 200 euro per maand worden verlaagd voor jonge huurders tussen 18 en 30 jaar, die in wooncomplexen voor ouderen gaan wonen. "Het mes snijdt hier aan twee kanten", zegt Helder.

3 uur geleden
Adema: meer toezicht slachthuizen tegen structurele misstanden

DEN HAAG (ANP) - Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat er sprake is van "structurele dierenmishandeling" in de sector. Het gaat hier niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen.

3 uur geleden
Gelderse Staten eisen vlees in de provinciekantine

ARNHEM (ANP) - De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd altijd een vleesmaaltijd in de kantine van het provinciehuis beschikbaar te hebben. De motie werd woensdag tijdens de Statenvergadering ingediend door Marjolein Faber van de PVV.

3 uur geleden