Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LAKS is bang dat meer eindexamenleerlingen zakken door corona

LAKS is bang dat meer eindexamenleerlingen zakken door corona

UTRECHT (ANP) - Scholierenorganisatie LAKS is bang dat scholieren zich niet goed hebben kunnen voorbereiden op de centrale eindexamens, die maandag beginnen.

"Door alle coronamaatregelen is het de vraag of leerlingen er klaar voor zijn. Wij hebben ervoor gepleit de eindexamens anders te houden, bijvoorbeeld door alleen de kernvakken te toetsen. De mentale gesteldheid van jongeren is achteruit gegaan en dan onthoud je dingen minder goed. We krijgen veel meldingen van jongeren die stress voelen over de examens. We hopen het niet terug te zien in de resultaten, maar we zijn er wel bang voor dat meer scholieren dan gebruikelijk zullen zakken", zegt een woordvoerder van LAKS.

Het LAKS heeft elk jaar een plek waar scholieren hun klachten over de eindexamens kunnen melden, online of telefonisch. Vorig jaar waren de examens geschrapt vanwege de corona-uitbraak. Het jaar daarvoor kreeg het meldpunt zo'n 150.000 klachten, de jaren ervoor kwamen zo'n 170.000 meldingen binnen. "We hopen natuurlijk elk jaar dat we niet veel klachten krijgen en dat de examens voor iedereen soepel verlopen. Maar we verwachten nu veel klachten over de voorbereidingstijd, dat leerlingen niet genoeg tijd hebben gehad om te leren en zich niet goed hebben kunnen voorbereiden."

Bijna 200.000 leerlingen doen eindexamen, van wie ongeveer de helft op het vmbo zit. De andere helft doet havo of vwo. "Leerlingen van havo en vwo klagen over het algemeen meer bij ons dan vmbo'ers", zegt het LAKS. "Een vak als Nederlands springt er meestal uit met veel klachten, omdat leerlingen daar verrast kunnen worden door vragen."

Het LAKS wil dat de overheid nu al nadenkt over de eindexamens van volgend jaar en de jaren erna. "We hopen dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar normaal. Online-onderwijs is geen volwaardig onderwijs. Na de zomervakantie zal fysiek onderwijs weer mogelijk zijn, maar de leerlingen hebben een achterstand opgelopen. We weten niet waar ze staan, dat moet uitgezocht worden. En misschien moeten we daarop inspelen. Dat ze een vak kunnen wegstrepen, net als nu, of een extra herkansing krijgen. Dan kun je scholieren lucht geven zodat ze alsnog kunnen presteren."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Hans0166 1 maand geleden
nog een jaar uithollen van diploma's en examens? .. denk dat je beter bent met een jaar over dan een 2020/21 datum op je eindlijst... iedereen weet dat er niet voor dat papiertje gewerkt is.

Meer uit Binnenland

Grapperhaus: geen beïnvloeding van OM door NCTV

DEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft zich de afgelopen jaren niet inhoudelijk bemoeid met individuele strafzaken of het Openbaar Ministerie. Dat stelt minister Ferd Grapperhaus in antwoord op vragen van de Tweede Kamer, naar aanleiding van berichtgeving in NRC eerder dit jaar.

1 uur geleden
Kamer: veiliger maken spoorwegovergangen gaat te traag

DEN HAAG (ANP) - Het veiliger maken van onbewaakte spoorwegovergangen duurt te lang, vinden partijen in de Tweede Kamer. Ruim een week geleden was er weer een dodelijk ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang, ditmaal bij het Friese dorp Bozum. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) had eerder al actie toegezegd, maar de Kamer wil snellere stappen zien.

3 uur geleden
'Noodverordening bij ArenA tijdens kampioensfeest was niet nodig'

AMSTERDAM (ANP) - Het beeld dat de autoriteiten hadden voorafgaand aan de kampioenswedstrijd van Ajax was niet zodanig dat er voor de Johan Cruyff Boulevard en het ArenA-gebied een noodverordening gerechtvaardigd zou zijn geweest. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema geschreven aan de gemeenteraad, na vragen van Diederik Boomsma (CDA), Tjitske Kuiper (ChristenUnie) en Marianne Poot (VVD). Zij wilden opheldering over de duizenden fans die vorige maand bij de Johan Cruijff ArenA een feestje vierden vanwege het kampioenschap van Ajax, ondanks het feit dat dat soort samenkomsten vanwege corona niet is toegestaan.

4 uur geleden
Kamervoorzitter wil in gesprek na brandbrief vrouwenorganisaties

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil in gesprek met de vrouwenorganisaties die haar een brandbrief stuurden over grensoverschrijdend gedrag in de Kamer. "Ik neem de signalen serieus en zal de brief goed bestuderen", aldus Bergkamp.

5 uur geleden
Vier mensen hebben waarschijnlijk verkeerd coronavaccin gekregen

ALKMAAR (ANP) - Vier mensen hebben waarschijnlijk het verkeerde vaccin tegen het coronavirus gekregen. Ze zouden Moderna toegediend krijgen, maar waarschijnlijk gaven de vaccineerders ze AstraZeneca. De GGD weet niet wie de vier zijn en benadert daarom alle mensen die rond de tijd van de fout een prik hebben gekregen. Het gaat om bijna driehonderd personen.

6 uur geleden
Kamer wil afschaffing hondenbelasting eerst nog onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De hondenbelasting die gemeenten mogen heffen, gaat nog niet verdwijnen. De Tweede Kamer stemde dinsdag tegen een motie van Groep-Van Haga, Partij voor de Dieren, PVV en SP om deze belasting uit de wet te halen.

7 uur geleden
137.000 vaccinaties niet geregistreerd door storing bij GGD

BILTHOVEN (ANP) - Door een storing bij de GGD zijn zo'n 137.000 vaccinaties vorige week niet goed geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de laatste cijfers van het instituut zijn er vorige week 1.530.543 eerste en tweede coronaprikken gezet.

7 uur geleden