Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LAKS: al 110.000 klachten over eindexamens

DEN HAAG (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn tot en met donderdag 110.000 klachten over de eindexamens binnengekomen. Volgens een woordvoerster is dit aantal veel eerder bereikt dan in 2019. "Dit aantal haalden we in 2019 pas op de zevende dag. We zijn nu pas vier dagen bezig."

Donderdag gingen de meeste klachten over het Engels voor vwo-leerlingen. In totaal 3305 scholieren hadden iets aan te merken op dit examen. "Er kwamen klachten over specifieke vragen die met wel of niet beantwoord moesten worden. Maar de vragen waren op twee manieren te interpreteren. Dat was erg verwarrend. We kwamen er hier op kantoor ook niet uit wat nu goed was."

Ook over aardrijkskunde (havo) was veel onvrede. De belangrijkste klacht was dat de leerlingen gebruik moesten maken van katernen waar de kaarten op stonden. "Deze nieuwe katernen moesten voor bijna alle vragen gebruikt worden, maar het waren heel grote onhandige bladen."

Te lang

Het examen natuurkunde voor de havo werd bestempeld als te lang en te moeilijk. Daar kwamen 2900 klachten over. Maatschappijkunde en natuur- en scheikunde op het vmbo leverden ook meer klachten op dan in andere jaren. "In 2019 kregen we 400 klachten over maatschappijkunde en nu 1800. Het was te moeilijk en heel anders dan de examens waarmee leerlingen hadden geoefend."

Vorig jaar zijn er geen eindexamens afgenomen wegens de coronacrisis.

Meer uit Binnenland

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN (ANP) - Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een "onveilige situatie".

2 uur geleden
Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

5 uur geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

6 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

14 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

17 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

19 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

23 uur geleden