Lagerhuis VS akkoord met 1,9 biljoen dollar aan extra crisissteun
WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is akkoord met de 1900 miljard dollar aan extra coronanoodsteun. De goedkeuring in het lagerhuis betekende voor de Democratische president Joe Biden zijn eerste wetgevende overwinning. Nu is het aan de Senaat om nog akkoord te gaan.
Biden en de zijnen proberen de noodsteun zonder hulp van de Republikeinen door het Congres te loodsen. Met het Amerikaanse reddingsplan zouden vaccins en medische voorraden moeten worden betaald. Ook wordt het geld gebruikt voor een nieuwe ronde van financiële noodhulp aan huishoudens, kleine bedrijven en nationale en lokale overheden.
Volgens de Democraten is het pakket nodig om een pandemie te bestrijden die al aan meer dan 500.000 Amerikanen het leven heeft gekost en miljoenen mensen werkloos heeft gemaakt. "Het Amerikaanse volk moet weten dat hun regering er voor hen is", zei de Democratische parlementsvoorzitter Nancy Pelosi tijdens het debat in het lagerhuis.
Directe uitkeringen
Republikeinen, die eerdere uitgaven in het kader van de coronacrisis in grote lijnen hebben gesteund, zeiden dat veel van het huidige pakket niet nodig was. Slechts 9 procent van alle miljarden zou direct naar de bestrijding van het virus gaan. Volgens de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy wordt geld weggegooid zonder dat daarvoor verantwoording wordt afgelegd.
De belangrijkste onderdelen van het wetsvoorstel zijn onder meer directe uitkeringen van 1400 dollar aan individuen, een federale werkloosheidsuitkering van 400 dollar per week tot eind augustus en hulp voor mensen die tijdens de pandemie problemen hebben met het betalen van huur en hypotheek.
Senaat
Het voorstel gaat nu naar de Senaat, waar de Democratische vicepresident Kamala Harris mogelijk een beslissende stem zal moeten uitbrengen. In de Senaat hebben zowel de Republikeinen als de Democraten namelijk 50 zetels. De Democraten willen dat Biden het wetsvoorstel voor half maart ondertekent, wanneer de verhoogde werkloosheidsuitkeringen en andere steunmaatregelen komen te vervallen.
Wel moeten mogelijk nog aanpassingen worden gedaan omtrent de voorgestelde verhoging van het minimumloon van 7,25 naar 15 dollar per uur, waarbij naar verluidt bedrijven die de lonen niet verhogen beboet worden. Dit voorstel moet mogelijk worden geschrapt vanwege de ingewikkelde regels die voor de Senaat gelden. Ook zouden niet alle Democratische senatoren de verhoging zien zitten.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De koopkracht van de meeste huishoudens verbetert dit jaar, al is die verbetering wel gering. Zelfstandigen en gepensioneerden gaan er gemiddeld genomen juist op achteruit. Dat meldt het Nibud. De koopkrachtstijging komt volgens de voorlichter voor geldzaken onder andere doordat de lonen meer stijgen dan de prijzen.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis noemt de verklaring van TikTok dat de app 'zondag op zwart gaat' als de Amerikaanse regering niet ingrijpt in een geschil over de eigendomsverhoudingen in de VS "een stunt". Het is volgens een woordvoerster van het Witte Huis nergens voor nodig dat TikTok of soortgelijke bedrijven actie ondernemen voordat de regering van Donald Trump maandag aantreedt. De komende regering zal de toepassing van de omstreden wetgeving verder beoordelen en behandelen, aldus een woordvoerster.
9 uur geledenSINGAPORE (ANP) - De bitcoin is in de week voorafgaand aan de inauguratie van Donald Trump ruim 10 procent meer waard geworden. Volgens cryptoplatform CoinMarketCap was een bitcoin zaterdagmiddag rond de 104.000 dollar waard. 's Werelds bekendste cryptomunt nadert daardoor het record van ruim 108.000 dollar dat in december werd gevestigd.
12 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Commerzbank overweegt duizenden banen te schrappen. Dat melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hen wil de Duitse bank daarmee ongewenste toenadering afweren van UniCredit, de grootste bank van Italië.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten, in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Donald Trump op maandag. Beleggers maken zich op voor een reeks beleidsveranderingen onder de nieuwe regering. Sinds de herverkiezing van Trump in november zijn de Amerikaanse beurzen flink gestegen door het vooruitzicht van lagere belastingen en soepelere regels voor Amerikaanse bedrijven onder zijn regime.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - TikTok verwacht niet dat het dreigende verbod op het socialemediaplatform in de Verenigde Staten direct gevolgen zal hebben voor TikTok in Nederland en hoe het gebruikt wordt. Gevraagd naar de mogelijke gevolgen voor het platform in Nederland geeft een Nederlandse woordvoerder aan dat hij er op dit moment niet van uitgaat dat die er zijn. De zegsman verwacht ook niet dat Nederlandse gebruikers TikTok anders gaan gebruiken als Amerikaanse content wegvalt, maar op termijn "zou dat wel kunnen".
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse Federal Reserve heeft vrijdag bekendgemaakt zich terug te trekken uit een wereldwijd samenwerkingsverband van centrale banken dat zich bezighoudt met het bestuderen van klimaatrisico's. De stap komt drie dagen voor de inauguratie van de aankomende president Donald Trump.
1 dag geleden