Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagere opening Europese beurzen verwacht richting rentebesluiten

Lagere opening Europese beurzen verwacht richting rentebesluiten

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt woensdag lager te openen. Beleggers zetten zich schrap voor een reeks rentebesluiten van grote centrale banken. Mogelijk zal de Federal Reserve woensdagavond bekendmaken dat de wegens de coronacrisis ingevoerde stimuleringsmaatregelen sneller worden afgebouwd. Ook elders in Europa wijst de voorbeurshandel op een lager begin.

Na de Federal Reserve komen donderdag ook de Europese Centrale bank en beleidsmakers van het Verenigde Koninkrijk en Japan met nieuwe rentebesluiten. De vraag is hoezeer zij al geneigd zijn hun coronastimulans, die rentes laag houdt, af te bouwen in het licht van de sterk gestegen inflatie. Daarnaast speelt de opleving van het coronavirus een rol.

De beurzen in Azië lieten een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent hoger maar in China en Hongkong zakten de belangrijkste graadmeters weg na tegenvallende macro-economische cijfers.

IMCD

Mogelijk is er ook aandacht voor bouwbedrijf Heijmans. De onderneming koopt een fabriek in Friesland die gestandaardiseerde houtskeletten voor woningen maakt. De overname moet Heijmans helpen om sneller woningen op te leveren op een CO2-neutrale manier.

IMCD kwam met nieuws over zijn bestuur. De raad van commissarissen nomineert topman Piet van der Slikke voor een nieuwe termijn van twee jaar. In mei kunnen aandeelhouders ook stemmen over een verlenging van vier jaar van de termijn voor financieel topbestuurder Hans Kooijmans.

PostNL

Pakket- en postbezorger PostNL beweegt mogelijk op een adviesverlaging voor het aandeel door analisten van de bank Barclays. Daarnaast meldt De Telegraaf dat de Autoriteit Financiële Markten onderzoek doet naar de koersbeweging van het logistieke bedrijf. De waarde van PostNL daalt sinds deze zomer, terwijl de prestaties tegen het einde van het jaar juist pieken door al het thuiswinkelen. Bezorgde aandeelhouders hebben hier melding van gedaan bij de toezichthouder, schrijft de krant.

Verzekeraar Aegon zegt door een herverzekeringsdeal met Reinsurance Group of America het zogenoemde langlevenrisico bij 7 miljard euro aan pensioenverplichtingen te hebben verminderd.

Elders in Europa weet kledingwinkelconcern Inditex de aandacht op zicht gericht. De winst en omzet van het Spaanse moederbedrijf van winkelketens als Zara en Bershka stegen fors ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de Zweedse concurrent H&M kwam met cijfers en rapporteerde een gestegen omzet.

Meer uit Financieel

Bloomberg: beurswaakhond onderzoekt uitingen Boeing over veiligheid

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt beweringen van Boeing over de veiligheid van zijn vliegtuigen na een incident met een vliegtuig van Alaska Airlines. De toezichthouder wil nagaan of de vliegtuigbouwer of bestuurders beleggers hebben misleid of niet, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. In januari verloor een Boeing 737 Max 9 van Alaska Airlines vlak na het opstijgen een deurpaneel.

4 uur geleden
Aandelen gameplatform Roblox hard onderuit in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van gamebedrijf Roblox zijn hard gedaald op de beurs in New York. Het bedrijf achter het virtuele platform waar gamers hun eigen wereld kunnen opbouwen, voerde de omzet in het afgelopen kwartaal op en drong zijn verlies terug. Maar beleggers schrokken van de prognoses die Roblox afgaf voor het hele boekjaar en zetten het aandeel ruim 22 procent lager.

4 uur geleden
Bloomberg: Apple gebruikt eigen chips voor AI-servers

CUPERTINO (ANP) - Apple is van plan zelf ontwikkelde chips te gebruiken voor de eigen servers die nieuwe AI-functies ondersteunen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

5 uur geleden
Chipbedrijf Besi wint op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Toeleverancier voor de chipindustrie Besi is bovenaan geëindigd in de AEX, de leidende index van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe order die het bedrijf kreeg voor systemen die verschillende chips aan elkaar verbinden. De algehele stemming op het Damrak was ook opperbest.

9 uur geleden
Investeerder boekt tientallen miljoenen af op Babboe-eigenaar

MAARSBERGN (AFN) - Een fonds van investeerder Teslin heeft vorige maand 45 miljoen euro afgeboekt op zijn belang in fietsenfabrikant Accell, het bedrijf achter het geplaagde bakfietsmerk Babboe. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verplichtte dat merk eerder dit jaar veel bakfietsen terug te roepen en verbood Babboe nieuwe fietsen te verkopen. Een aantal modellen zou te onveilig zijn om mee rond te fietsen.

9 uur geleden
Boeing van Corendon heeft klapband bij landing in Turkije

ANKARA (ANP/RTR) - Een Boeing 737 van vakantievlieger Corendon Airlines heeft tijdens de landing op een vliegveld bij Antalya een klapband gekregen. Dit was het gevolg van een beschadigd neuslandingsgestel van het toestel, meldt de Turkse minister van verkeer Abdulkadir Uraloglu. De 190 passagiers en crewleden bleven ongedeerd.

11 uur geleden
Airbnb en chipbedrijf Arm zakken op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Verhuurplatform Airbnb en chipontwerper Arm behoorden donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Airbnb boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook denkt het bedrijf dat grote sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. De omzetverwachting voor het huidige kwartaal viel echter tegen en het aandeel werd 7 procent lager gezet.

11 uur geleden