Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lage olieprijzen blijven afzetprijzen industrie drukken

Lage olieprijzen blijven afzetprijzen industrie drukken

DEN HAAG (ANP) - De lage olieprijzen blijvend de afzetprijzen van de Nederlandse industrie drukken. Maar de prijsdaling loopt wel terug. Dat komt omdat ook olie inmiddels niet meer zo goedkoop is als een aantal maanden terug.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de prijzen in de industrie in januari gemiddeld 2,2 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Een maand eerder waren de producten van de industrie nog 4,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. En aan het begin van de coronacrisis vorig jaar werden zelfs minnen rond de 8 procent gemeten.

Wat meespeelt is dat een vat ruwe North Sea Brent-aardolie in januari ruim 45 euro kostte. Dat is bijna 21 procent minder dan een jaar terug. Maar in december lag de prijs nog lager. Toen ging het om ruim 41 euro, oftewel bijna 30 procent minder op jaarbasis. Met name fabrikanten in de olie-industrie verrekenen deze ontwikkeling in hun prijzen. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs, aldus het statistiekbureau.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Vliegmaatschappij Delta rekent deze zomer op winst

ATLANTA (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines verwacht in het derde kwartaal weer winstgevend te zijn. De eerste drie maanden van 2021 sloot het concern evenals vele branchegenoten af met een fors verlies door de coronacrisis. Maar met name op binnenlandse vluchten is het herstel van de passagiersaantallen ingezet, nu steeds meer mensen in de Verenigde Staten zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

1 uur geleden
Bemoedigende cijfers over Amerikaanse economie

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse economie herstelt zich sterk, komt naar voren uit een reeks macro-economische cijfers die donderdag naar buiten kwam. Zo daalde het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwacht sterk en gingen de winkelverkopen veel harder vooruit dan verwacht. Ook de industrie produceerde meer.

1 uur geleden
Beurzen New York hoger na cijfers banken en economie VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst geopend. Beleggers verwerken kwartaalresultaten van de grote banken Bank of America en Citigroup, vermogensbeheerder BlackRock en snack- en frisdrankproducent PepsiCo. Daarnaast kwamen er beter dan verwachte gegevens over de Amerikaanse winkelverkopen en uitkeringsaanvragen. De aandacht blijft ook uitgaan naar het handelsplatform voor digitale munten Coinbase, dat woensdag zijn debuut op Wall Street maakte.

1 uur geleden
'Schiphol wil gemiste inkomsten goedmaken met obligaties'

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Luchthavenexploitant Schiphol Group gaat nieuwe obligaties in de markt zetten, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Daarmee voegt Schiphol zich bij het rijtje ondernemingen in de reisindustrie die met de uitgifte van schuldpapier gaten in de inkomsten als gevolg van de coronacrisis willen dichten.

2 uur geleden
Nieuwe baas Turkse centrale bank laat rentes nog ongemoeid

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft de rentetarieven donderdag ongewijzigd gelaten. De nieuwe bankgouverneur Şahap Kavcıoğlu gaf daarmee nog niet toe aan de druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, die graag zou zien dat de rentes worden verlaagd.

3 uur geleden
PepsiCo profiteert van thuis snacken in coronatijd

PURCHASE (ANP) - Het Amerikaanse PepsiCo heeft in het eerste kwartaal opnieuw geprofiteerd van een goede verkoop van snacks zoals chips van Lay's en zoutjes van de merken Doritos en Cheetos om thuis te knabbelen tijdens de lockdowns. Daardoor wist het bedrijf hogere resultaten te boeken dan een jaar eerder.

3 uur geleden
Farmaceut MSD start grote studie naar pil tegen corona

KENILWORTH (ANP/RTR) - Farmaceut MSD, in Noord-Amerika bekend als Merck, is van plan een grote studie te beginnen naar de werking van een pil tegen corona. Het geneesmiddel met de naam molnupiravir is bedoeld voor mensen die risico lopen op een ernstige vorm van Covid-19, waarbij het middel de virusniveaus moet verminderen. Dan gaat het onder anderen om mensen die lijden aan obesitas, diabetes of ouderdomskwalen.

3 uur geleden