Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: ECB blijft rente verhogen tegen 'veel te hoge inflatie'

Lagarde: ECB blijft rente verhogen tegen 'veel te hoge inflatie'

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal de komende tijd doorgaan met het verder verhogen van de rente om zo de "veel te hoge inflatie" aan te pakken. Dat zei ECB-president Christine Lagarde in een toelichting op het besluit om de belangrijkste rentetarieven met 0,75 procentpunt te verhogen. Dat is de grootste renteverhoging door de ECB ooit.

Volgens Lagarde zal de inflatie voor langere tijd op een hoog niveau blijven liggen, vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen. In augustus steeg de inflatie in de eurozone naar het nieuwe recordniveau van 9,1 procent. Lagarde denkt dat de inflatie op korte termijn nog verder kan toenemen. In juli had de ECB de rente al met een half procentpunt verhoogd. Dat was de eerste renteverhoging sinds 2011.

De ECB denkt nu dat de inflatie in het eurogebied dit jaar op gemiddeld 8,1 procent zal uitkomen. Eerder werd op 6,8 procent gerekend. Voor 2023 wordt nu een inflatie van 5,5 procent verwacht en in 2024 zou die moeten afzwakken naar 2,3 procent. De ECB heeft een doelstelling voor een inflatie op de middellange termijn van 2 procent.

Stagnatie

De economische groei van de eurozone zal volgens Lagarde later dit jaar en in het eerste kwartaal van 2023 stagneren. Over heel 2022 moet de groei uitkomen op 3,1 procent. De groeivoorspelling voor 2023 werd verlaagd naar 0,9 procent, van een eerdere prognose van 2,1 procent. Voor 2024 wordt dan een plus van 1,9 procent voorzien.

"'Zeer hoge energieprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk en hoewel problemen in toeleveringsketens minder worden, blijven ze de economische activiteit beperken. Verder zorgt de moeilijke geopolitieke situatie, met name de onrechtvaardige agressie van Rusland tegen Oekraïne, voor druk op het vertrouwen van bedrijven en consumenten", aldus de ECB.

Recessie

Lagarde zegt dat de economie volgend jaar in een recessie zou kunnen belanden als Rusland de gasleveringen aan Europa volledig stillegt. Ze sprak hier van een "zeer donker scenario" voor de Europese economie. Ze stelde wel dat de arbeidsmarkt nog sterk is.

Het besluit om de rente met driekwart procentpunt te verhogen werd volgens Lagarde unaniem genomen door de ECB. Verschillende beleidsmakers van de ECB, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Joachim Nagel van de Duitse Bundesbank, hadden eerder al gepleit voor een sterkere renteverhoging om de inflatie te bestrijden.

Meer uit Financieel

Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

7 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

11 uur geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

13 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

1 dag geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

1 dag geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

1 dag geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

1 dag geleden