Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Labyrint in park Toorenvliedt wijst je de weg

Labyrint in park Toorenvliedt wijst je de weg

MIDDELBURG – Het labyrint in park Toorenvliedt is opnieuw aangelegd, omdat de buxussen van het oude labyrint aangetast waren door de buxusmot. Die nieuwe ‘dwaaltuin’ die onofficieel op 1 mei werd geopend is gemaakt van schelpen en kinderkopjes. 

Piet de Bruin is adviseur van het wijkteam ’t Zand-Stromenwijk-Rittenburg. Hij vertelt gepassioneerd over park Toorenvliedt, waar hij vaak komt. Hij wijst naar de betontegels in de hoofdentree aan de Koudekerkseweg met inscripties over de geschiedenis, het landhuis dat uit 1650 dateert, de interessante bunkerroute en naar de plaats verderop waar vogelopvang De Mikke te vinden is en waar vermaarde festivals werden gehouden in het openluchttheater. En passant houdt hij in de gaten of honden niet loslopen en signaleert hij ook een specht die langs de stam van een boom omhoog klautert. Als zoon van schrijver M.P. de Bruin is hij geboeid door geschiedenis.

Niet verdwalen
Samen met André Groenenberg is Piet de initiatiefnemer van het labyrint dat pal achter landhuis Toorenvliedt ligt. Hij vertelt er honderduit over. “Het oude labyrint werd in 2007 geopend. Met een groep vrijwilligers hebben we toen honderden buxusstruiken geplant, met daartussen een schelpenpad. Een labyrint heeft globaal een bepaalde afmeting met zeven ringen. In ongeveer driehonderd stappen wandel je vanaf het begin in het westen, over het bochtige pad, naar het midden en terug naar het oosten. Dat is symbolisch voor het nieuwe: de kant waar de zon opkomt. In een doolhof moet je afslagen kiezen en kun je verdwalen, een labyrint wijst je de juiste weg. Het staat symbool voor je levenspad en wat gaat je dat brengen?”Een labyrint fascineert hem omdat het mensen, natuur en culturen verbindt. “Labyrinten bestaan al duizenden jaren. Ze hebben niets te maken met religie maar bieden een soort mini-pelgrimage en zingeving. Ik zeg wel eens tegen kinderen dat ze een wens moeten doen en daarna het labyrint lopen. Misschien komt de wens dan wel uit.”

Bedrag niet noemen
Zelf loopt hij het labyrint nog regelmatig en veegt de paden ook schoon. “Het geeft me rust en bescherming. Je staat met je voeten op de grond maar kan jezelf innerlijk schouwen en ook rondkijken. Het past geweldig in dit park met de kunst, de bunkers, de villa die destijds was bezet door de Duitsers, maar ook het vele groen en het jonge leven.”Toen de buxusmotten de planten hadden kaalgevreten, wilde Piet het labyrint nieuw leven inblazen. Dat betekende een flink kostenplaatje, waarvan hij het bedrag niet wil noemen. De gemeente leverde de stenen, de Rabobank, de Rotaryclub Middelburg en de wijktafel hebben een bedrag gesponsord en vrijwilligers en mensen van de Buurttuin Stromenwijk waren eveneens betrokken.

Minder vrijwilligers
Piet vindt het labyrint een open podium. “Het is laagdrempelig, 24/7 toegankelijk en gratis. Als ontmoetingsplaats in een multiculturele wijk heeft het veel te bieden.”Hij vindt het jammer dat de buxussen niet zijn teruggeplaatst maar realiseert zich ook dat het onderhoud daarvan veel werk was. “Veranderingen horen bij het leven en ach… Het nieuwe labyrint heeft een eigen schoonheid.”

Meer uit Middelburg

Herstructurering siloterrein in Middelburg van start

MIDDELBURG - Op vrijdag 29 september heeft wethouder Rutger Schonis, samen met belanghebbenden en enthousiaste ondernemers, de starthandeling verricht om het voormalige CZAV terrein, bekend als het siloterrein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, te transformeren tot een dynamisch en aantrekkelijk gebied voor ondernemers.

22 uur geleden
Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

1 dag geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

1 dag geleden
Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke viert 125-jarig jubileum met feestelijk concert

SEROOSKERKE - Muziekvereniging Eendracht Maakt Macht Serooskerke, opgericht in 1898 ter ere van het kroningsfeest van koningin Wilhelmina, staat op het punt een mijlpaal te bereiken. Met trots kondigt E.M.M. het 125-jarig jubileum aan met een groots en feestelijk concert.

1 dag geleden
Man aangehouden na onenigheid bij asielzoekerscentrum Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft vrijdagavond een 32-jarige man aangehouden na een incident bij het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg. De man zou zich hebben verzet tegen de agenten, hen hebben beledigd en bedreigd.

1 dag geleden
Brommobiel beschadigd bij ongeval Loodholseweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Een microcar is vrijdagmorgen zwaar beschadigd geraakt bij een botsing op de Loodholseweg bij Aagtekerke. Een vrouw raakte lichtgewond. Het ongeval gebeurde omstreeks 09.35 uur ter hoogte van de kruising met de Kelderweg. Door nog onbekende oorzaak kwam de brommobiel met een personenauto in botsing. De microcar raakte fors beschadigd bij het ongeval.

2 dagen geleden
Integrale controle bij bedrijven in Middelburg

Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

2 dagen geleden