Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Labour waarschuwt kiezers: uitslag staat niet vast

Labour waarschuwt kiezers: uitslag staat niet vast

LONDEN (ANP) - De Britse Labourpartij waarschuwt kiezers dat de uitkomst van de verkiezingen deze donderdag nog niet vaststaat. In een dreigend spotje wordt met archiefbeelden een horrorscenario voor linkse kiezers geschetst waarin de partij alsnog verliest.

Labour staat een straatlengte voor in de peilingen en probeert te voorkomen dat aanhangers thuisblijven. "Bedenk hoe je je voelt als je dit om 22.00 uur te zien krijgt", luidt de uitleg bij de video 'exit poll'.

In de video kondigt BBC-presentator David Dimbleby aan dat de conservatieven toch weer de grootste partij zijn geworden. Daarna volgen beelden van een juichende premier Rishi Sunak. "Laat het niet gebeuren", luidt de boodschap.

Zware nederlaag

Premier Sunak heeft een vergelijkbaar probleem, nu wordt uitgegaan van een zware nederlaag voor zijn Conservatieve Partij. Hij moet voorkomen dat teleurgestelde rechtse kiezers overstappen naar andere partijen, nu toch al vast lijkt te staan dat Labour een grote meerderheid krijgt.

Sunak benadrukte deze week daarom eveneens dat de uitslag nog niet vaststaat en dat het wel degelijk zin heeft om op zijn partij te stemmen. Hij deelde op de verkiezingsdag nog een eigen video waarin hij kiezers aanspoorde om te gaan stemmen.

'Blanco cheque'

De premier riep zijn landgenoten op Labourleider Keir Starmer geen "blanco cheque" te geven. "Die krijgt u nooit meer terug", waarschuwde de premier. Een "supermeerderheid" voor Labour betekent volgens Sunak dat Britten "de rest van hun leven" hogere belastingen moeten betalen.

Of die waarschuwingen succesvol zijn, blijkt in de nacht van donderdag op vrijdag. Dan komen de uitslagen binnen. Starmer, Sunak en hun echtgenotes hebben volgens Britse media al gestemd. Hun landgenoten hebben daar nog tot 22.00 uur de tijd voor.

Meer uit Buitenland

18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

1 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

2 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

2 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

5 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

5 uur geleden
Opnieuw hoge temperatuur gemeten, net geen nieuw record

LONDEN (ANP) - Het blijft wereldwijd uitzonderlijk warm, ook al is er net geen nieuw record geregistreerd. Op dinsdag was de gemiddelde temperatuur in de wereld 17,15 graden. Dat is een fractie lager dan het record van maandag, toen het gemiddelde na correctie uitkwam op 17,16 graden.

6 uur geleden
Vluchten Frankfurt na protest hervat, ook weer actie in Oslo

FRANKFURT (ANP/RTR/AFP) - Het vliegverkeer op Frankfurt Airport wordt geleidelijk hervat na een actie van klimaatactivisten, meldt de luchthaven. Betogers van Letzte Generation hadden zich aan het asfalt vastgeplakt. Activisten zeggen ook weer actie te voeren in Noorwegen.

6 uur geleden