
Laatste subsidieregelingen voor piekbelasters openen dit jaar
DEN HAAG (ANP) - De laatste twee subsidieregelingen voor boerenbedrijven die de meeste stikstofneerslag in kwetsbare natuur veroorzaken, ofwel piekbelasters, gaan dit jaar open. Het gaat om een regeling voor verplaatsing van het bedrijf en om een subsidie voor innovaties die stikstofuitstoot verminderen.
Het kabinet trekt er respectievelijk 105 miljoen euro en 60 miljoen euro voor uit, meldt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Later dit jaar wordt ook een regeling geopend voor kleinere sectoren, zoals bedrijven die vleeseenden of melkgeiten houden.
Boeren die hun bedrijf willen verplaatsen, kunnen subsidie krijgen om die optie te verkennen. Daarnaast kunnen ze een vergoeding krijgen voor het daadwerkelijk verplaatsen van hun bedrijf. Wel moeten ze zelf betalen voor bijvoorbeeld de grond of de woning op het erf. De eerste ronde voor deze regeling gaat op 2 december dit jaar open.
Luchtwassers en aantal dieren
De regeling voor innovaties is alleen bedoeld voor erkende toepassingen, waaronder sommige luchtwassers. Ook mag het aantal dieren op het bedrijf de komende vijf jaar niet toenemen. Boeren kunnen vanaf 21 oktober de subsidie aanvragen.
Eerder was er al een subsidie opengesteld voor piekbelasters die willen stoppen met hun bedrijf. Via die regeling kunnen ze 120 procent van de waarde van hun bedrijf krijgen. Met de subsidies voor verplaatsing en innovatie is het pakket voor piekbelasters compleet.
Weloverwogen keuze
"Nu ook de laatste regelingen bekend zijn, komen we onze belofte na om boeren de kans te geven een weloverwogen keuze te maken uit de diverse opties die er zijn", zegt landbouwminister Femke Wiersma. "Het is goed dat er dankzij de innovatie- en verplaatsingsregeling ook mogelijkheden ontstaan voor boeren die hun bedrijfsvoering willen verplaatsen of doorontwikkelen: dat biedt perspectief'.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
1 dag geleden