Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste stappen invoering euro in Bulgarije en Kroatië

Laatste stappen invoering euro in Bulgarije en Kroatië

BRUSSEL (ANP) - Bulgarije en Kroatië hebben groen licht gekregen voor de laatste fase om hun nationale munten, de Bulgaarse lev en de Kroatische kuna, te kunnen vervangen door de euro. De Europese Commissie maakte dat vrijdag bekend. Het duurt nog wel minstens twee jaar voor in die landen daadwerkelijk met een euro kan worden betaald.

Om toe te kunnen treden tot de eurozone, die nu uit negentien landen bestaat, hebben de twee landen een groot aantal economische hervormingen moeten doorvoeren. Nu ze volgens Brussel, en de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt, voldoen aan de criteria zijn ze dichtbij het definitieve afscheid van hun munten. Ze treden ook toe tot de Bankenunie. Dat betekent dat de ECB vanaf 1 oktober toezicht krijgt over de grote banken in Bulgarije en Kroatië.

EU-commissaris Valdis Dombroviskis zegt "opgetogen" te zijn. De twee landen moeten nu als laatste stap toetreden tot het zogeheten Europees Wisselkoersmechanisme ERM. In dit systeem worden de twee munteenheden voor twee jaar gekoppeld aan de euro en mogen ze niet zomaar meer devalueren. "Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de euro als hun munt", zei Dombrovskis. ECB-voorzitter Christine Lagarde feliciteert de regeringen in Sofia en Zagreb op Twitter met deze "grote stap op weg naar aansluiting met de eurozone."

Meer uit Buitenland

Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

4 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

6 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

9 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

9 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

10 uur geleden
Oppositiekandidaat Faye wint verkiezingen Senegal overtuigend

DAKAR (ANP/AFP/RTR) - De oppositiekandidaat Bassirou Diomaye Faye heeft met 54,28 procent overtuigend de Senegalese presidentsverkiezingen van vorige week zondag gewonnen, melden de autoriteiten. Dat betekent dat er geen tweede ronde nodig is en dat Faye president zal worden.

12 uur geleden
Duitsland neemt kennis over jodendom op in inburgeringstoets

BERLIJN (ANP/AFP) - In de toets die inwoners moeten afleggen om de Duitse nationaliteit te verkrijgen, worden in de toekomst ook vragen opgenomen over Israël en het joodse geloof, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser gezegd aan het weekblad Der Spiegel.

14 uur geleden