Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste president Zuid-Afrika onder apartheid De Klerk overleden

Laatste president Zuid-Afrika onder apartheid De Klerk overleden

KAAPSTAD (ANP) - De laatste president van Zuid-Afrika in de tijd van apartheid, Frederik Willem de Klerk, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1989 tot mei 1994 president en speelde een cruciale rol bij de overgang van een wit minderheidsregime naar democratische verkiezingen en de regering van het Afrikaans Nationaal Congres van Nelson Mandela. De Klerk was onder hem ook vicepresident. De Klerk is volgens zijn stichting overleden aan kanker.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft gezegd bedroefd kennis te hebben genomen van het overlijden van zijn voorganger. De Klerk speelde een sleutelrol in het proces om het land democratie te geven, aldus Ramaphosa.

De Klerk en Mandela kregen in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk voor een relatief vreedzame overgang naar een democratie zonder rassenscheiding. De segregatie van bevolkingsgroepen op basis van ras of raciale kenmerken werd in 1948 in gevoerd in Zuid-Afrika en sneuvelde in 1990 als gevolg van de oppositie van de meerderheid van de bevolking en buitenlandse druk. De Klerk was in de laatste minderheidsregering de drijvende kracht achter de ontmanteling van apartheid. De Afrikaner term apartheid werd in de hele wereld berucht en zelden vertaald.

Vrijlating van Mandela

De Klerk was zoon van een politicus in de Nationale Partij en hij werd parlementslid in 1972. Behalve lid van de Nationale Partij was hij lid van de geheimzinnige Broederbond, een genootschap van invloedrijke Afrikaners. De Klerk werd in 1978 voor het eerst minister onder premier John Vorster. Nadien bekleedde hij tal van ministersfuncties. In februari 1989 kreeg toenmalig president Pieter Willem Botha, een fervent aanhanger van rassenscheiding, een beroerte en De Klerk volgde hem na enige tijd op. Precies een jaar later, in februari 1990, ontpopte hij zich als sloper van het apartheidsbewind door oppositiebewegingen niet langer te verbieden. Hij gelastte de vrijlating van Mandela, toen een van de bekendste politieke gevangenen ter wereld.

Het land kreeg na jarenlange onderhandelingen tussen partijen in april 1994 democratische verkiezingen waar alle Zuid-Afrikanen konden stemmen. Mandela werd president en De Klerk een van de vicepresidenten. Hij was nog enige tijd de oppositieleider in het parlement, maar trok zich in 1997 uit de Zuid-Afrikaanse politiek terug. De politicus die een product was van het apartheidsregime, bleek cruciaal bij de ontmanteling ervan, maar hield later vol dat de minderheidsregeringen waar hij deel van uitmaakte ook veel goede dingen hadden bereikt.

Meer uit Buitenland

Syrië herdenkt voor het eerst sinds val Assad begin burgeroorlog

DAMASCUS (ANP/DPA) - In verschillende delen van Syrië zijn zaterdag herdenkingen gehouden ter gelegenheid van het begin van de opstand tegen het regime van de toenmalige president Bashar al-Assad in 2011. Het waren de eerste herdenkingen van het begin van de burgeroorlog sinds de val van het regime van Assad in december.

6 minuten geleden
Tienduizenden demonstranten in Belgrado bij anticorruptieprotest

BELGRADO (ANP/AFP) - Tienduizenden mensen hebben zich in de Servische hoofdstad Belgrado verzameld voor een nieuwe anticorruptiedemonstratie. De demonstratie van zaterdag wordt vermoedelijk de grootste sinds de protesten in november begonnen.

1 uur geleden
Zelensky benoemt delegatie voor eventuele vredesonderhandelingen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een delegatie samengesteld voor eventuele onderhandelingen over het staken of stoppen van de oorlog met Rusland. Rusland en de VS hebben met elkaar over deze kwestie gesproken. De regering van Oekraïne staat vooralsnog buiten de Amerikaans-Russische dialoog over de beëindiging van de oorlog.

2 uur geleden
Telegram-oprichter Doerov heeft Frankrijk verlaten

PARIJS (ANP/AFP) - Pavel Doerov, de Russische oprichter van de berichtendienst Telegram, heeft Frankrijk verlaten, meldt persbureau AFP op basis van bronnen. Hij werd afgelopen zomer opgepakt, omdat zijn platform wordt gebruikt voor allerlei misdaden zoals fraude en drugshandel. Nu zou hij volgens ingewijden toestemming hebben gekregen om het land te verlaten.

3 uur geleden
Starmer: volgende fase voorbereiding voor vredesmissie Oekraïne

LONDEN (ANP) - De voorbereiding voor een vredesmissie in Oekraïne gaat de volgende fase in. Komende donderdag komen de leiders van verschillende krijgsmachten samen om te praten over de invulling van deze "operationele fase". Dat verklaarde de Britse premier Keir Starmer na een overleg met de 'coalitie van bereidwillige landen'.

3 uur geleden
EU en NAVO zoeken omweg voor verlammend wantrouwen Turkije-Cyprus

PARIJS (ANP) - De Europese Unie en de NAVO werken aan een manier om een belangrijk obstakel voor de herbewapening van Europa te omzeilen. Ze werken aan een oplossing om de EU te kunnen informeren over de militaire kracht en zwaktes van de lidstaten, zegt een EU-topambtenaar. Daardoor zou de EU, die probeert de Europese defensie-industrie uit het slop te trekken, beter haar werk kunnen doen.

3 uur geleden
Zelensky: operatie in Koersk gaat verder, troepen niet omsingeld

KYIV (ANP) - Hoewel Oekraïense troepen in de Russische regio Koersk de afgelopen week onder druk zijn gezet is de operatie daar nog niet voorbij, schreef president Volodymyr Zelensky zaterdag op X. Volgens hem weten de Oekraïners daar nog steeds Russische troepen af te houden en zijn ze niet omsingeld.

5 uur geleden