Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste president Zuid-Afrika onder apartheid De Klerk overleden

Laatste president Zuid-Afrika onder apartheid De Klerk overleden

KAAPSTAD (ANP) - De laatste president van Zuid-Afrika in de tijd van apartheid, Frederik Willem de Klerk, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1989 tot mei 1994 president en speelde een cruciale rol bij de overgang van een wit minderheidsregime naar democratische verkiezingen en de regering van het Afrikaans Nationaal Congres van Nelson Mandela. De Klerk was onder hem ook vicepresident. De Klerk is volgens zijn stichting overleden aan kanker.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft gezegd bedroefd kennis te hebben genomen van het overlijden van zijn voorganger. De Klerk speelde een sleutelrol in het proces om het land democratie te geven, aldus Ramaphosa.

De Klerk en Mandela kregen in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk voor een relatief vreedzame overgang naar een democratie zonder rassenscheiding. De segregatie van bevolkingsgroepen op basis van ras of raciale kenmerken werd in 1948 in gevoerd in Zuid-Afrika en sneuvelde in 1990 als gevolg van de oppositie van de meerderheid van de bevolking en buitenlandse druk. De Klerk was in de laatste minderheidsregering de drijvende kracht achter de ontmanteling van apartheid. De Afrikaner term apartheid werd in de hele wereld berucht en zelden vertaald.

Vrijlating van Mandela

De Klerk was zoon van een politicus in de Nationale Partij en hij werd parlementslid in 1972. Behalve lid van de Nationale Partij was hij lid van de geheimzinnige Broederbond, een genootschap van invloedrijke Afrikaners. De Klerk werd in 1978 voor het eerst minister onder premier John Vorster. Nadien bekleedde hij tal van ministersfuncties. In februari 1989 kreeg toenmalig president Pieter Willem Botha, een fervent aanhanger van rassenscheiding, een beroerte en De Klerk volgde hem na enige tijd op. Precies een jaar later, in februari 1990, ontpopte hij zich als sloper van het apartheidsbewind door oppositiebewegingen niet langer te verbieden. Hij gelastte de vrijlating van Mandela, toen een van de bekendste politieke gevangenen ter wereld.

Het land kreeg na jarenlange onderhandelingen tussen partijen in april 1994 democratische verkiezingen waar alle Zuid-Afrikanen konden stemmen. Mandela werd president en De Klerk een van de vicepresidenten. Hij was nog enige tijd de oppositieleider in het parlement, maar trok zich in 1997 uit de Zuid-Afrikaanse politiek terug. De politicus die een product was van het apartheidsregime, bleek cruciaal bij de ontmanteling ervan, maar hield later vol dat de minderheidsregeringen waar hij deel van uitmaakte ook veel goede dingen hadden bereikt.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

4 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

6 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden