Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste president Zuid-Afrika onder apartheid De Klerk overleden

Laatste president Zuid-Afrika onder apartheid De Klerk overleden

KAAPSTAD (ANP) - De laatste president van Zuid-Afrika in de tijd van apartheid, Frederik Willem de Klerk, is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1989 tot mei 1994 president en speelde een cruciale rol bij de overgang van een wit minderheidsregime naar democratische verkiezingen en de regering van het Afrikaans Nationaal Congres van Nelson Mandela. De Klerk was onder hem ook vicepresident. De Klerk is volgens zijn stichting overleden aan kanker.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft gezegd bedroefd kennis te hebben genomen van het overlijden van zijn voorganger. De Klerk speelde een sleutelrol in het proces om het land democratie te geven, aldus Ramaphosa.

De Klerk en Mandela kregen in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun werk voor een relatief vreedzame overgang naar een democratie zonder rassenscheiding. De segregatie van bevolkingsgroepen op basis van ras of raciale kenmerken werd in 1948 in gevoerd in Zuid-Afrika en sneuvelde in 1990 als gevolg van de oppositie van de meerderheid van de bevolking en buitenlandse druk. De Klerk was in de laatste minderheidsregering de drijvende kracht achter de ontmanteling van apartheid. De Afrikaner term apartheid werd in de hele wereld berucht en zelden vertaald.

Vrijlating van Mandela

De Klerk was zoon van een politicus in de Nationale Partij en hij werd parlementslid in 1972. Behalve lid van de Nationale Partij was hij lid van de geheimzinnige Broederbond, een genootschap van invloedrijke Afrikaners. De Klerk werd in 1978 voor het eerst minister onder premier John Vorster. Nadien bekleedde hij tal van ministersfuncties. In februari 1989 kreeg toenmalig president Pieter Willem Botha, een fervent aanhanger van rassenscheiding, een beroerte en De Klerk volgde hem na enige tijd op. Precies een jaar later, in februari 1990, ontpopte hij zich als sloper van het apartheidsbewind door oppositiebewegingen niet langer te verbieden. Hij gelastte de vrijlating van Mandela, toen een van de bekendste politieke gevangenen ter wereld.

Het land kreeg na jarenlange onderhandelingen tussen partijen in april 1994 democratische verkiezingen waar alle Zuid-Afrikanen konden stemmen. Mandela werd president en De Klerk een van de vicepresidenten. Hij was nog enige tijd de oppositieleider in het parlement, maar trok zich in 1997 uit de Zuid-Afrikaanse politiek terug. De politicus die een product was van het apartheidsregime, bleek cruciaal bij de ontmanteling ervan, maar hield later vol dat de minderheidsregeringen waar hij deel van uitmaakte ook veel goede dingen hadden bereikt.

Meer uit Buitenland

Dodental overstroming Texas stijgt, 9 kinderen onder slachtoffers

AUSTIN (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na de overstroming in de Amerikaanse staat Texas is opgelopen naar 27. Onder de doden zijn negen kinderen, maakte de politie bekend.

47 minuten geleden
VK herstelt diplomatieke relaties met Syrië

DAMASCUS (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk herstelt de diplomatieke betrekkingen met Syrië. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zei dat na een ontmoeting met de Syrische leider Ahmed al-Sharaa in Damascus.

1 uur geleden
Turkije wil dat Trump ingrijpt bij dodelijke incidenten Gaza-hulp

ANKARA (ANP/AFP/BELGA) - Turkije wil dat de Verenigde Staten ingrijpen bij de dodelijke incidenten rond de hulpverlening in de Gazastrook, onder meer bij de Amerikaanse particuliere organisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF). De Turkse president Erdogan zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump heeft gevraagd een ​​einde te maken aan de schietpartijen bij distributiecentra, meldt het Turkse staatspersagentschap Anadolu.

3 uur geleden
Hulporganisatie Gaza meldt aanval op Amerikaanse hulpverleners

GAZA (ANP/RTR/AFP) - Een omstreden, door Israël gesteunde Amerikaanse hulporganisatie voor Palestijnen in de Gazastrook meldt dat twee Amerikaanse hulpverleners gewond zijn geraakt bij een gerichte terroristische aanslag. Twee mensen zouden twee handgranaten hebben gegooid bij een verdeelpunt in het zuidelijke Khan Younis. De Amerikanen raakten gewond, maar zijn niet in levensgevaar, aldus de particuliere, eerder dit jaar opgerichte Gaza Humanitarian Foundation (GHF).

5 uur geleden
Australische politie onderzoekt brandstichting synagoge Melbourne

MELBOURNE (ANP/RTR) - De Australische autoriteiten hebben zaterdag scherp gereageerd op een vermoedelijke brandstichting bij een synagoge in Melbourne vrijdagavond, terwijl zich op dat moment ongeveer twintig mensen in het gebouw bevonden. De politie vermoedt dat het gaat om een doelgerichte aanval met een antisemitisch motief.

5 uur geleden
Ryanair: brandmelding in vliegtuig op Mallorca was loos alarm

PALMA DE MALLORCA (ANP/DPA) - De brandmelding die leidde tot een evacuatie aan boord van een vliegtuig van Ryanair op Mallorca was volgens de luchtvaartmaatschappij loos alarm. De mensen die gewond raakten, zouden verwondingen hebben opgelopen tijdens de evacuatie, zegt het Ierse bedrijf.

7 uur geleden
Dalai Lama hoopt 130 jaar oud te worden

DHARAMSHALA (ANP/RTR) - De dalai lama hoopt naar eigen zeggen nog zeker veertig jaar te leven. Deze week zette de spiritueel leider van de Tibetaanse boeddhisten uiteen wat er gebeurt als hij overlijdt, in aanloop naar zijn 90ste verjaardag, zondag. Dat was niet omdat hij snel denkt te overlijden, verzekerde hij honderden toehoorders.

10 uur geleden