Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laatste concert in De Oostkerk voor de verbouwing met Lavinia Meijer en Heiko Dijker

Laatste concert in De Oostkerk voor de verbouwing met Lavinia Meijer en Heiko Dijker

MIDDELBURG - Het laatste concert van dit jaar op 16 oktober 20.00 uur, voordat de verbouwing van de Oostkerk van start gaat, wordt een bijzonder concert. In een lege Oostkerk kan je liggend op een matje (neem een matje mee) en kijkend naar een verlichte koepel in een verwarmde kerk wegdromen op de meditatieve klanken van harp (Lavinia Meijer) en tabla (Heiko Dijker) Voor degenen die niet willen liggen zijn er zitplaatsen in de kerkbanken beschikbaar.

Door de ontmoeting met tablaspeler Heiko Dijker heeft harpiste Lavinia Meijer een nieuwe muzikale wereld ontdekt; de Indiase Ragas. In Nederland zijn er maar weinig musici die zich in deze klassieke muziek uit India hebben gespecialiseerd en Heiko Dijker is daar één van. De tabla is het meest verfijnde percussie instrument uit de rijke Indiase cultuur. Het spel van Heiko wordt gekenmerkt door enthousiasme en grote kennis van de Indiase ritmes, in India werd hij door een voorname krant geprezen als ‘a global ambassador for classical Indian music.’Een unieke combinatie van harp en tabla, maar deze verbinding is voor Lavinia ook weer niet geheel onlogisch. Lavinia: ‘Toen ik mij ging verdiepen in de muziek van Philip Glass, kwam ik tot de ontdekking dat hij zich in zijn zoektocht naar het ontwikkelen van een eigen stijl heeft laten beïnvloeden door de Indiase Ragas. Zijn Minimal Music stijl is grotendeels vanuit de benaderingen van de Ragas ontstaan. Dat was het begin van mijn nieuwsgierigheid naar deze muziek. Doordat Heiko met heel veel geduld, passie en toewijding mij verder kennis liet maken met deze fascinerende en veelzijdige muziek ging er een wereld voor me open.’

Heiko: ‘Lavinia ontroert met haar lyrische én virtuoze interpretatiesvan de klassieke Indiase Raga’s. Vorig jaar december bezochten we een aantal topmusici in India en lieten ons inspireren bij mystieke tempels, kleurrijke chaos en de schoonheid van India.’ Samen brengen ze een avond met verschillende Ragas waarbij ze improviseren en ook verbindingen leggen naar de Westerse klassieke muziek van o.a. Purcell.

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. .Ze werkt samen met componisten als Philip Glass (‘Koyaanisqatsi’,‘the Hours’) en Ludovico Einaudi (‘Intouchables’, ‘Black Swan’) en deelt met hen het podium, alsook met punker Iggy Pop en met bandoneonist Carel Kraayenhof. Haar repertoire en podia blijven dan ook niet beperkt tot het klassieke circuit. Ze brengt even makkelijk nummers van Radiohead of Yann Tiersen en experimenteert met elektronica, theatrale muziek, jazz, avantgarde, rock en dus minimal music. Behalve in klassieke concertzalen staan haar podia in binnen- en buitenland evengoed in rocktempels, festivaltenten en openlucht.

Heiko Dijker

Tijdens een lange reis naar en in India ontdekte Heiko Dijker de rijkdom aan klankkleur, ritmische complexiteit en expressieve mogelijkheden van de tabla. Vandaag de dag is hij een veel gevraagd tabla-virtuoos, die zich niet beperkt tot de Indiase klassieke muziek, maar samenwerking zoekt met andere muziekstijlen en disciplines. Voorbeelden daarvan zijn optredens met het Matangi kwartet, Scapino Ballet, Rotterdam Philharmonisch Orkest, de Japanse marimba-virtuoos Shinske Ishihara en Melissa Etheridge.

Meer uit Middelburg

Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

7 uur geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

7 uur geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

7 uur geleden
Middelburg brengt meeste kunstenaars voort in Zeeland

MIDDELBURG - Geen enkele Zeeuwse gemeente heeft zoveel kunstenaars voortgebracht als Middelburg. Van iedere 10.000 mensen die geboren worden in deze gemeente, worden er 51 kunstenaar. Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius, dat de kunstenaarsdatabase van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) onder de loep nam. In totaal werden gegevens van bijna 38.000 Nederlandse kunstenaars geanalyseerd, geboren van 1500 tot en met 2000.

8 uur geleden
Programma dodenherdenking 2024 in Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG/ARNEMUIDEN - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

8 uur geleden
Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

1 dag geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

1 dag geleden