Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KWF investeert 16 miljoen in centra voor leven met en na kanker

KWF investeert 16 miljoen in centra voor leven met en na kanker

MIDDELBURG - KWF investeert 16 miljoen in Centra voor leven met en na kanker. Ook Westerlicht in Zeeland (reeds geopend in Middelburg!) ontvangt extra ondersteuning.

Psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten een boost geven, dat is het doel van een nieuwe miljoeneninvestering die KWF tot en met 2025 gaat doen. KWF investeert dit bedrag om de zorg in de IPSO-centra te professionaliseren en de 81 locaties beter vindbaar te maken. Westerlicht (www.westerlicht.org) is een van deze centra en biedt op een laagdrempelige manier psychosociale ondersteuning door o.a. lotgenotencontact, een luisterend oor of begeleiding en behoeftegerichte activiteiten.

Westerlicht is een inloophuis voor mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden. Op deze plek is iedereen welkom op woensdag en vrijdagmiddag, voor een goed of leuk gesprek, onder het genot van een kopje koffie of thee. De deskundige vrijwilligers van Westerlicht weten wat kanker met je doet. Ze weten hoe fijn het is om je verhaal te kunnen delen. Daarom staan ze voor iedereen klaar. Met een kop koffie, kennis en met verschillende activiteiten. Yoga, schilderen, wandelen: ze bedenken allerlei plannen, maar ze staan bovenal open voor ieders behoeften. Mensen die liever een gesprek onder vier ogen voeren worden ook niet vergeten. Zij kunnen een afspraak maken met een van de veertien vrijwilligers van de stichting.

Johan van de Gronden, directeur KWF: “Tijdens de behandeling is de zorg vooral gericht op het behandelen van de ziekte. Terwijl patiënten tijdens, maar ook na de behandeling veel moeite hebben om hun leven weer op te pakken. Voor die mensen zijn de Centra voor leven met en na kanker het vangnet. Met deze financiering ontlasten we de reguliere zorg en kunnen we écht bijdragen aan een beter leven voor kankerpatiënten en hun naasten.” Sonja Robben, directeur IPSO: ‘De maatschappij is ingericht op het beter maken, maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. Dan sta je buiten het ziekenhuis omdat je uitbehandeld bent en is het ‘veel succes’. Terwijl er in anderhalf jaar behandeling zoveel met je is gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is dat leven anders geworden.’

KWF financiering
Met de KWF financiering van 16 miljoen euro kan elk IPSO-centrum een betaalde kracht aannemen en wordt de brancheorganisatie IPSO ondersteund. Beiden om de zorg te coördineren, fondsen te werven voor de activiteiten én om meer bekendheid aan de centra te geven. Zowel onder (ex-)kankerpatiënten als onder hun zorgverleners. Zodat meer mensen deze laagdrempelige, waardevolle zorg en ondersteuning kunnen vinden.

Impact Centra voor leven met en na kanker
Op dit moment leven er meer dan 800.000 mensen met of na kanker. De verwachting is dat dit er in 2030 1,4 miljoen zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 85% van deze mensen zorgen of angst ervaart en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Een IPSO-centrum biedt onder andere bij deze klachten ondersteuning en 84% van de bezoekers ervaren een verbetering van de kwaliteit van leven. Zo geeft men aan dat zij zich door een bezoek beter kunnen ontspannen en zich minder alleen voelen staan. (Sinzer/KWF Effectonderzoek, december 2018) Reshma, ex-patiënt: “Het centrum biedt een stukje nazorg waar het ziekenhuis geen tijd voor heeft, maar die je wel ontzettend hard nodig hebt. Gedurende en na het proces is het namelijk heel fijn als er een veilige haven is waar je terecht kunt. In het centrum vond ik zowel expertise als persoonlijke aandacht.”

Ook zorgverleners zien de toegevoegde waarde van de IPSO-centra blijkt uit onderzoek. Bijna de helft van de ondervraagde zorgverleners verwacht dat een bezoek aan een centrum tot minder zorg van een huisarts of geestelijke gezondheidszorg leidt. Toch blijkt dat slechts 10% van de zorgverleners de ondersteuning van de IPSO-centra met hun patiënten bespreekt. (IPSO Onderzoek, december 2021).

Meer uit Middelburg

De ontdekking van een vergeten meesterwerk in Middelburg

MIDDELBURG - In het onlangs verschenen boek 'De ontdekking van Holland' brengt schrijver Jan Brokken een belangrijk, maar onbekend hoofdstuk van het Nederlandse culturele erfgoed tot leven. Rond 1900 was Volendam een bruisende, internationale kunstenaarskolonie, die meer dan 1800 kunstenaars naar Volendam trok en het symbool voor Nederland werd. 

2 uur geleden
Auto komt onderaan talud tot stilstand na eenzijdig ongeluk op de A58

MIDDELBURG - Een personenauto is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58 bij Middelburg. De auto kwam daarbij onderaan het talud tot stilstand. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

1 dag geleden
Persoon mishandeld tijdens Koningsdagfestiviteiten in Middelburg

MIDDELBURG - Een persoon is zaterdagavond gewond geraakt bij een geweldsincident tijdens Koningsdagfestiviteiten in de omgeving van de Markt in Middelburg. Een ambulance kwam ter plaatse en ontfermde zich over het slachtoffer.

1 dag geleden
Twee voertuigen door onbekende oorzaak met elkaar in botsing op de Lepelstraat

VROUWENPOLDER- Op de Lepelstraat heeft zaterdagmiddag een incident plaatsgevonden. Op de kruising met de Huismanweg kwamen twee voertuigen, door onbekende oorzaak, met elkaar in botsing. Eén persoon werd ter plaatse medisch onderzocht door het ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

1 dag geleden
Aan de keukentafel met Nhung Pham

MIDDELBURG- Ze horen er steeds meer bij als het gaat om uiterlijke verzorging: nagels. In haar salon 'The Nail Boutique' in Middelburg zorgt nagelstyliste Nhung Pham voor mooie en verzorgde handen. Is dat nou leuk, de hele dag die nagels? ,,Jazeker, ik maak mensen blij."

1 dag geleden
Brand bij viswinkel op de Markt: Veel rook- en waterschade

MIDDELBURG- Bij een viswinkel op de Markt is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand woedde in de aanbouw achter de winkel. De brandweer heeft de brand geblust en het pand geventileerd. Door de brand liep het pand flink wat rook- en waterschade op. De politie zette een deel van de Markt af. 

2 dagen geleden
Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

2 dagen geleden