
KWF investeert 16 miljoen in centra voor leven met en na kanker
MIDDELBURG - KWF investeert 16 miljoen in Centra voor leven met en na kanker. Ook Westerlicht in Zeeland (reeds geopend in Middelburg!) ontvangt extra ondersteuning.
Psychosociale zorg voor kankerpatiënten en hun naasten een boost geven, dat is het doel van een nieuwe miljoeneninvestering die KWF tot en met 2025 gaat doen. KWF investeert dit bedrag om de zorg in de IPSO-centra te professionaliseren en de 81 locaties beter vindbaar te maken. Westerlicht (www.westerlicht.org) is een van deze centra en biedt op een laagdrempelige manier psychosociale ondersteuning door o.a. lotgenotencontact, een luisterend oor of begeleiding en behoeftegerichte activiteiten.
Westerlicht is een inloophuis voor mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden. Op deze plek is iedereen welkom op woensdag en vrijdagmiddag, voor een goed of leuk gesprek, onder het genot van een kopje koffie of thee. De deskundige vrijwilligers van Westerlicht weten wat kanker met je doet. Ze weten hoe fijn het is om je verhaal te kunnen delen. Daarom staan ze voor iedereen klaar. Met een kop koffie, kennis en met verschillende activiteiten. Yoga, schilderen, wandelen: ze bedenken allerlei plannen, maar ze staan bovenal open voor ieders behoeften. Mensen die liever een gesprek onder vier ogen voeren worden ook niet vergeten. Zij kunnen een afspraak maken met een van de veertien vrijwilligers van de stichting.
Johan van de Gronden, directeur KWF: “Tijdens de behandeling is de zorg vooral gericht op het behandelen van de ziekte. Terwijl patiënten tijdens, maar ook na de behandeling veel moeite hebben om hun leven weer op te pakken. Voor die mensen zijn de Centra voor leven met en na kanker het vangnet. Met deze financiering ontlasten we de reguliere zorg en kunnen we écht bijdragen aan een beter leven voor kankerpatiënten en hun naasten.” Sonja Robben, directeur IPSO: ‘De maatschappij is ingericht op het beter maken, maar wat er daarna volgt, daar is vaak nog te weinig oog voor. Dan sta je buiten het ziekenhuis omdat je uitbehandeld bent en is het ‘veel succes’. Terwijl er in anderhalf jaar behandeling zoveel met je is gebeurd. Het leven is doorgegaan, maar voor jou is dat leven anders geworden.’
KWF financiering
Met de KWF financiering van 16 miljoen euro kan elk IPSO-centrum een betaalde kracht aannemen en wordt de brancheorganisatie IPSO ondersteund. Beiden om de zorg te coördineren, fondsen te werven voor de activiteiten én om meer bekendheid aan de centra te geven. Zowel onder (ex-)kankerpatiënten als onder hun zorgverleners. Zodat meer mensen deze laagdrempelige, waardevolle zorg en ondersteuning kunnen vinden.
Impact Centra voor leven met en na kanker
Op dit moment leven er meer dan 800.000 mensen met of na kanker. De verwachting is dat dit er in 2030 1,4 miljoen zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat 85% van deze mensen zorgen of angst ervaart en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Een IPSO-centrum biedt onder andere bij deze klachten ondersteuning en 84% van de bezoekers ervaren een verbetering van de kwaliteit van leven. Zo geeft men aan dat zij zich door een bezoek beter kunnen ontspannen en zich minder alleen voelen staan. (Sinzer/KWF Effectonderzoek, december 2018) Reshma, ex-patiënt: “Het centrum biedt een stukje nazorg waar het ziekenhuis geen tijd voor heeft, maar die je wel ontzettend hard nodig hebt. Gedurende en na het proces is het namelijk heel fijn als er een veilige haven is waar je terecht kunt. In het centrum vond ik zowel expertise als persoonlijke aandacht.”
Ook zorgverleners zien de toegevoegde waarde van de IPSO-centra blijkt uit onderzoek. Bijna de helft van de ondervraagde zorgverleners verwacht dat een bezoek aan een centrum tot minder zorg van een huisarts of geestelijke gezondheidszorg leidt. Toch blijkt dat slechts 10% van de zorgverleners de ondersteuning van de IPSO-centra met hun patiënten bespreekt. (IPSO Onderzoek, december 2021).
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Wat begon als een buitenplaats en bijna een parkeerplaats werd, groeide uit tot een groene oase: Speelhof Hoogerzael in Middelburg. Inmiddels al 15 jaar een plek waar kinderen doen wat op heel veel plekken niet meer kan: onbezorgd spelen, rennen, rommelen en ravotten. Het jubileum wordt op zaterdag 5 juli uitgebreid gevierd.
12 uur geledenSEROOSKERKE - De jaarlijkse Stroskerkse Dag op zaterdag 5 juli belooft ook dit jaar weer een dag te worden voor jong en oud. Het centrum van Serooskerke verandert in een bruisende ontmoetingsplek met muziek, marktkraampjes, kinderspelletjes en natuurlijk het traditionele ringrijden. Ramon Meijer, een van de vier leden van het organisatiecomité, vertelt enthousiast over het gevarieerde programma: "We willen er echt een topdag van maken voor het hele dorp én bezoekers van buitenaf."
17 uur geledenMIDDELBURG - Op de Beenhouwerssingel in Middelburg zijn donderdagochtend twee fietsers met elkaar in botsing gekomen. Bij het ongeval raakte een van de betrokkenen, een man op leeftijd, gewond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
19 uur geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Dit weekeinde gaat in de regio zuid de zomervakantie van start. Deze week is het volop zomer, maar het weerbeeld voor begin volgende week ziet er anders uit, voorspelt weerbureau Weeronline.
20 uur geledenMIDDELBURG - In de Koningin Julianastraat in Middelburg is woensdagavond een fietser in botsing gekomen met een auto. De fiets raakte hierbij beschadigd.
1 dag geledenDOMBURG - Op 12 juni nam Max Huiszoon afscheid als eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere.
1 dag geledenWALCHEREN - Op 5 juli organiseert de Rotary Club Walcheren weer de gezellige fietstour over Walcheren. De route kan ook per brommer of auto worden gemaakt.
1 dag geleden