Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kwartaalupdate DSM en tegenvaller Heijmans centraal op Damrak

Kwartaalupdate DSM en tegenvaller Heijmans centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar het kwartaalbericht van speciaalchemieconcern DSM en de tegenvaller die bouwbedrijf Heijmans te verwerken kreeg. Ook wordt uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Het ADP-rapport loopt vooruit op het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

DSM zag de omzet en het bedrijfsresultaat stijgen in het eerste kwartaal. Bestuurders van het bedrijf spraken van een "zeer goede" start van het jaar ondanks de aanhoudende uitdagingen door de coronacrisis. Het bedrijf profiteerde van een sterker dan verwachte vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt. De voedingsmiddelentak, die het al de hele coronacrisis goed doet, groeide gestaag door. Door de sterke groei van de materialentak is DSM optimistischer geworden over de resultaten in het hele jaar. Ook OCI en TKH Group kwamen met cijfers.

Heijmans kan op zijn beurt rekenen op een aanzienlijke claim van TenneT. De netbeheerder handelde rechtmatig toen het in 2018 een contract met de bouwer voor bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten opzegde, stond in een tussenvonnis in de arbitragezaak tussen de partijen.

Yellen

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren wat te herstellen na de zware verliesbeurt een dag eerder. De hoofdindex zakte dinsdag ruim 2 procent en sloot voor het eerste sinds 31 maart weer onder de 700 punten. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met winsten openen. In Hongkong ging de Hang Seng-index woensdag 0,5 procent omlaag. In Japan en China waren de beurzen nog sloten vanwege een lange vakantieperiode in beide landen.

Beleggers verwerken daarnaast de opmerkingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Yellen, oud-voorzitter van centralebankenkoepel Federal Reserve (Fed), zei dat de rentes mogelijk sneller omhoog moeten om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen. De Fed heeft zelf steeds gezegd tot 2024 geen rentestap te verwachten. Yellen zwakte haar uitspraken later af en verklaarde geen hogere rente te voorspellen of aan te bevelen.

De euro was 1,2010 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 66,25 dollar. Brentolie kostte ook 0,9 procent meer, op 69,49 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CBS: veel minder goederen uit Rusland in zeehavens, meer uit VS

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van goederen uit Rusland in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar hard. Vanuit de Verenigde Staten kwamen juist veel meer goederen Nederlandse havens binnen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit dat land, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

14 minuten geleden
Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

1 uur geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

3 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

5 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

6 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

7 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

7 uur geleden