
'Kwart jonge artsen overweegt staken opleiding'
UTRECHT (ANP) - Een op de vier jonge arts-assistenten in opleiding tot specialist (aios) overweegt te stoppen met zijn of haar opleiding. Dat komt vooral door de hoge werkdruk en het structureel overwerken zonder compensatie, blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging De Jonge Specialist.
Aan het onderzoek van de beroepsvereniging dit najaar namen 1419 jonge artsen deel.
Waar in het vorige onderzoek uit 2018 naar voren kwam dat één op de vijf aios en anios (ook een arts, maar niet in opleiding tot specialist) burn-outklachten ervoer, is dat percentage nu wel afgenomen tot onder het landelijke gemiddelde (14 procent, tegenover 17 procent landelijk). Desondanks overweegt een kwart van de jonge artsen te stoppen met de opleiding, veelal vanwege de arbeidsomstandigheden. Zo wordt vaak acht uur per week overgewerkt, zonder dat daar in veel gevallen compensatie in tijd of geld tegenover staat.
Bovendien hebben jonge artsen het gevoel dat ze gehaast moeten werken en zelden pauze kunnen houden. Als een collega langdurig uitvalt, wordt slechts in 29 procent van de gevallen een vervanger geregeld.
Kwalijke zaken
Ook ervaren a(n)ios de begeleiding bij patiëntenzorg als onvoldoende. De supervisor komt in 61 procent van de gevallen niet standaard als a(n)ios om een mede-beoordeling van een patiënt vragen. Eén op de tien a(n)ios voelt zich niet gesteund door de supervisor tijdens discussies over beleid. Ook voelen ze zich vaak niet gestimuleerd om deel te nemen aan deze discussies.
Deze zaken zijn kwalijk, aldus De Jonge Specialist, omdat ze een schadelijk effect kunnen hebben op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. "Een a(n)ios moet te allen tijde kunnen rekenen op supervisie als hij/zij aangeeft zich niet bekwaam te voelen de patiëntenzorg alleen te leveren."
Tijdens de eerste coronagolf bleek het overigens ook anders te kunnen. Er was een goede bezetting van a(n)ios op de werkvloer, er werd veel persoonlijke begeleiding aangeboden en er was goede supervisie, aldus de beroepsvereniging. "Opvallend is dan ook dat er bij de inzet van a(n)ios bij Covid-19-zorg minder werkdruk werd ervaren."
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
1 week geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden