Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KVK Trendrapport januari: “De faillissementscijfers blijven historisch laag”

KVK Trendrapport januari: “De faillissementscijfers blijven historisch laag”

Er waren in januari 2022 22.668 starters. Dit aantal (0,1%) is nagenoeg gelijk gebleven aan het aantal starters in januari 2021. Opvallende groei van het aantal starters zit in de bouw (+15,7%) en de groothandel (+ 10%). Het totaal aantal bedrijven is op 1 februari 2022 gestegen naar 2.204.466. 

Dit blijkt uit het Kamer van Koophandel (KVK) Trendrapport Bedrijfsleven over januari. In tegenstelling tot de maanden hiervoor daalt het aantal faillissementen weer, van 153 in januari 2021 naar 113 in januari 2022. Na de stijging in november en december 2021 is het aantal faillissementen weer in de buurt van het lage niveau van oktober 2021 (99). Het aantal faillissementen is vooral afgenomen in de KVK regio’s Zuid (-49%) en Oost (-42%). In de regio Zuidwest nam het aantal faillissementen toe met 5%. KVK heeft Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit het Trendrapport Bedrijfsleven te duiden. Stam: “De faillissementscijfers blijven historisch laag: het verlengde uitstel belastingbetaling en de verlenging van de steunpakketten voor bedrijven lijken hun werk te doen.”

Bouwsector

In de bouwsector is al een aantal maanden een toename te zien van het aantal starters, zoals in de bouwinstallatiebranche, gezien het aantal starters ten opzichte van januari 2021 (+39%). Maar ook in de branches ‘projectontwikkeling’ (+38%) en de ‘afwerking van gebouwen’ (+13%) is een toename te zien. Opvallend minder stoppers zijn er in de bouw bij de branche ‘leggen van kabels en buizen’ (-24%). Stam: “De oververhitte woningmarkt lijkt de bouw blijvend goed te doen, met een continuering van de hoge aantallen starters in deze sector.”

Groothandel

In de sector groothandel is in januari het aantal starters toegenomen, terwijl er sinds mei 2021 iedere maand een afname van het aantal starters te zien was. Dit betreft vooral de groothandel in voedings- en genotmiddelen (+108%), gezien het aantal starters ten opzichte van januari 2021. Andere sectoren binnen de groothandel, waar een groei waarneembaar is, zijn ‘handel in auto’s en aanhangers’ (+25%) en ‘groothandel in ICT apparatuur’ (+20%). Binnen de groothandel neemt het aantal stoppers het sterkst af in de ’groothandel in consumentenartikelen’ (-79%). Deze branche omvat groothandels van onder andere schoenen, huismeubilair en verlichting. Stam: “Met meer startende bedrijven en minder stoppende bedrijven in januari 2022 blijft het aantal bedrijven toenemen, ondanks grote onzekerheden rondom het coronavirus. Het geeft de structurele sterkte van de Nederlandse economie weer, maar ook de conserverende werking van de steunmaatregelen.”

Meer uit Beveland

Profibike Goes: Nieuwe winkel met bekend gezicht

GOES - Heel goed bereikbaar, direct naast een afrit van de A58 bij Goes kun je sinds een jaar terecht bij Profibike. Raoul de Regt is de vestigingsmanager van deze fietsenwinkel en ziet veel bekenden als klant de winkel binnenstappen.

23 uur geleden
Hennepkwekerij met 173 planten ontdekt in Buys Ballotstraat Goes

GOES - In een woning aan de Buys Ballotstraat in Goes heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij met 173 planten aangetroffen.

1 dag geleden
Landelijke pinstoring zorgt voor lange rijen en drukte

BEVELAND - Door een landelijke pinstoring is er een flinke drukte ontstaan in supermarkten en andere winkels. Rond 18.00 uur kwamen er duizenden meldingen binnen op AlleStoringen.nl. 

1 dag geleden
Groene wimpel en zes blauwe vlaggen voor Noord-Beveland

WISSENKERKE - Ook dit jaar doet Noord-Beveland het goed tijdens de uitreiking van de Blauwe Vlag. Binnen de gemeente ontvangen vijf jachthavens de Blauwe Vlag, waarvan een met de Groene Wimpel. Ook het Banjaardstrand bij Kamperland krijgt een Blauwe Vlag. 

1 dag geleden
Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Borssele

BORSSELE - Vanuit verschillende plaatsen in Zeeland komen meldingen binnen van wateroverlast door de langdurige regenval. Onder meer in Borssele is de brandweer in actie gekomen.

2 dagen geleden
Jaarmarkt Borssele belooft zaterdag spectaculaire demonstraties

BORSSELE - Het dorpshart van Borssele is zaterdag weer het sfeervolle decor van de gezellige jaarmarkt.

2 dagen geleden
Hoedekenskerke behoudt haar basisschool, De Regenboog verhuist naar andere onderwijskoepel

HOEDEKENSKERKE - Goed nieuws in Hoedekenskerke. Na zo'n anderhalf jaar van onzekerheid is het definitief: basisschool De Regenboog blijft bestaan. 

3 dagen geleden