Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstmarkt zette vorig jaar voor 65 miljard dollar om

Kunstmarkt zette vorig jaar voor 65 miljard dollar om

NEW YORK/MAASTRICHT (ANP/BLOOMBERG) - De internationale kunstmarkt heeft over vorig jaar naar schatting voor 65 miljard dollar omgezet, ondanks de hoge rentetarieven en de turbulente geopolitieke en economische omstandigheden. Dat staat in een rapport van kunstbeurs Art Basel en de Zwitserse bank UBS. De waarde van wat er in totaal werd verkocht op onder meer veilingen en bij kunstgaleries lag echter 4 procent lager dan in 2022.

Daarbij is de inflatie nog niet meegerekend. De markt kan dus meer zijn gekrompen dan nu lijkt. Kunst is voor bijvoorbeeld Nederlandse particulieren een interessante belegging, valt op te maken uit een publicatie van journalisten van Investico en De Groene Amsterdammer woensdag. Volgens schattingen van kunstverzekeraars bezitten de particulieren 7 tot 9 miljard euro aan kunst. De kunstvoorwerpen die als belastingtechnisch aantrekkelijke belegging en voor speculatie worden gekocht, verdwijnen echter nogal eens in depots, waardoor niemand er van kan genieten.

In Maastricht komt donderdag een einde aan de grote jaarlijkse kunstbeurs TEFAF. Volgens de organisatoren liep die meteen goed. Verschillende van de 272 exposanten uit 22 landen meldden al dat ze het grootste deel van hun aanbod hebben verkocht. En dat ging niet allemaal naar particulieren. Zo sloeg het Rijksmuseum in Amsterdam in het eerste uur na de opening al toe met de aankoop van het enige gesigneerde schilderij van Gesina ter Borch, een portret van haar broertje Moses. Christus aan het kruis door Francesco Buoneri, bekend als Cecco da Caravaggio, werd verworven door een groot Amerikaans museum, naar verluidt het Metropolitan in New York. Een portret van een boerenvrouw met muts van Vincent van Gogh gaat naar een voor de buitenwereld nog onbekend particulier museum buiten de Europese Unie.

Musea zijn trouwe klanten van de TEFAF, maar hebben een steeds grotere dobber aan de prijzen op de kunstmarkt. Dit jaar bezochten zeker driehonderd museumdirecteuren en 650 museumconservatoren TEFAF Maastricht. Vertegenwoordigd waren onder meer het British Museum in Londen, het Louvre en het Musée d'Orsay in Parijs, het MoMa in New York, de National Gallery of Art in Washington en Zayed National Museum in Abu Dhabi.

Meer uit Financieel

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

5 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

6 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

6 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

7 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

8 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

8 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

10 uur geleden