Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunstdetective Brand op het spoor van de gestolen Van Gogh

Kunstdetective Brand op het spoor van de gestolen Van Gogh

HILVERSUM (ANP) - De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand zegt "behoorlijk concreet" te weten waar het schilderij van Vincent van Gogh dat dit voorjaar werd gestolen uit museum Singer in Laren, op het ogenblik is. Hij stelt ook te weten in wiens handen het werk Lentetuin is. Brand vertelde dit in het radioprogramma 1 op 1, in opmaat naar het begin dinsdagavond van het tweede seizoen van zijn programma De Kunstdetective.

Mocht hij het schilderij niet eerder boven tafel hebben, aldus Brand, dan maakt hij in de zesde en laatste aflevering bekend hoe de affaire precies in elkaar steekt.

Volgens Brand zijn topcriminelen geïnteresseerd in beroemde kunstwerken omdat ze denken dat als ze in handen van justitie vallen, ze dergelijke schatten kunnen ruilen voor strafvermindering. De werken worden of op bestelling geroofd of eerst gestolen en vervolgens aangeboden aan belangstellenden uit het criminele circuit. Brand denkt overigens dat deze praktijk een aflopende zaak is, omdat justitie ook wel ziet dat deze kunstroof bevordert. "Anders gaat iedereen het museum in." Hij zegt dat het Openbaar Ministerie nu op de harde toer gaat en ook nog weleens heling ten laste kan gaan leggen.

Vorige week werd een schilderij van Frans Hals gestolen in Leerdam. Brand weet niet bij wie of waar het is, maar hij denkt dat ook hier strafvermindering het doel is.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden