Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kunst in Veere: Tom's objects; Passie voor hout en steen

Kunst in Veere: Tom's objects; Passie voor hout en steen

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer ’Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Tom Bruinsma, passie voor hout en steen.


- Tom Bruinsma
- A: Warwijcksestraat 3
- 4351 BE Veere
- E: [email protected]
- W: www.kunstinveere.nl
- T:+31(0)6 268 939 69

Tom, vertel eens, je werkte 27 jaar bij Mobach keramiek, een familiebedrijf in Utrecht.


“Ik begon bij Mobach in 1972. Mijn werk bestond uit handvormen in series, zoals plantenbakken en vazen. Daarnaast maakte ik uniek werk waar steeds meer belangstelling voor kwam. Met de vertegenwoordigers kon ik het goed vinden. Ze namen mijn werk mee naar klanten. Zo kreeg ik steeds meer waardering en bekendheid. Van Mobach kreeg ik alle vrijheid om mijn creativiteit te uiten in de klei. Zo heb ik bijvoorbeeld een stoel van keramiek gecreëerd, de Tomrock. Maar liefst 150 stoelen heb ik gemaakt waarvan er heel wat over de grens zijn gegaan. Tot aan Japan toe! Al mijn werken zijn vanaf het begin, naast het Mobach stempel, door mijzelf gesigneerd zodat ze altijd herkenbaar blijven. Het is heel grappig om je werk na zoveel jaren terug te zien op bijvoorbeeld marktplaats.”

Jouw werk is in bezit van het centraal museum Utrecht. Dat lijkt me eervol?


“Verschillende creaties zijn in het Utrechts museum terechtgekomen zonder dat ik hier enige inbreng in gehad heb. Ik vind het niet mijn mooiste werk. Met de eer valt het dus wel mee.”

Je woont sinds kort in Veere. Wat krijgen we bij jou te zien?


“In het jaar 2000 heb ik een switch gemaakt van keramist naar meubelmaker. Mijn tweede passie! In het verlengde van het vormgeven en het beheersen van het materiaal heb ik me gericht op het ontwerpen van objecten van hout. Soms in combinatie met steen. Sinds kort woon en werk ik in Veere wat een uitermate leuke plek is om me creatief te uiten.”

“Ik heb hier een werkplaats en een kleine expositieruimte. Wat je zoal bij mij te zien krijgt zijn gedraaide kegels en tollen, doosjes met ingelegd hout, kleine kastjes, tafeltjes, etc. etc. En morgen misschien weer wat anders!”

In mei deed je voor het eerst van je leven mee aan een Kunstroute. Hoe kijk je daarop terug?


“De kunstroute in Veere was voor mij een primeur op het gebied van exposeren van mijn houtobjecten. Ik vond het drie fantastische dagen met zoveel belangstellenden! Sommigen kochten ook wat. Dat inspireert mij om nieuwe dingen te gaan maken. Ik ben volgend jaar zeker weer van de partij. Tussentijds zal regelmatig m’n voordeur op een kier staan om belangstellenden te ontvangen. Graag tot ziens!”

Meer uit Middelburg

5 mei Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

1 uur geleden
Terugblik kleedjesmarkt Abdijplein Middelburg

MIDDELBURG -  De kinderkleedjesmarkt op het Abdijplein was dit jaar weer druk bezocht. Veel kinderen hadden een kleedje neergelegd om een zakcentje te verdienen door oude spulletjes te verkopen, een voorstelling te geven of muziek te maken. Speuren naar een mooie knuffel of luisteren naar mooie muziek: het was een mooi middag op het Abdijplein. Een korte terugblik. 

2 uur geleden
Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

18 uur geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

20 uur geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

1 dag geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

1 dag geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

1 dag geleden