Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers nog niet optimistisch over milder verloop omikron

Kuipers nog niet optimistisch over milder verloop omikron

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers is er nog niet gerust op dat de druk op de zorg snel zal afnemen, als blijkt dat de omikronvariant van het coronavirus mensen minder ernstig ziek maakt dan de vorige virusvarianten. Op mogelijke versoepelingen van de huidige lockdown wil Kuipers niet vooruit lopen, zei hij dinsdag na afloop van een kabinetsoverleg over de coronasituatie, maar het verloop van de pandemie in landen om ons heen stemt hem nog niet hoopvol.

Sommige mensen, onder wie OMT-lid Marc Bonten, wijzen naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Daar liggen minder mensen met Covid op de intensive care. Kuipers denkt niet dat de ervaringen in die landen een voorbode zijn voor een kentering in de pandemie hier, en de gevolgen ervan voor de zorg en de samenleving.

Kuipers wijst erop dat in het Verenigd Koninkrijk weliswaar minder mensen op de ic liggen, maar het aantal ziekenhuisopnames daar wel "ontzettend hoog" is. Een dergelijke toename in Nederland zou "echt tot ontwrichting in de zorg" leiden. Kuipers merkt op dat de transplantatiezorg in Engeland vorig jaar negen maanden stil lag.

Quarantaine

Ook het aantal "besmettelijke personen" dat thuis in quarantaine zit, ligt erg hoog. Dat kan breder in de maatschappij "ontwrichtend" werken, aldus de minister.

Vrijdag besluit het kabinet hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Kuipers wilde nog niet zeggen of er dan ook een persconferentie gehouden wordt, zoals onder de vorige coronaminister Hugo de Jonge altijd gebeurde. Woensdag komt het Outbreak Management Team (OMT) weer bijeen, hun advies gaat vervolgens naar het kabinet.

Meer uit Binnenland

Politie Rotterdam: groot onderzoek gaat tijd kosten

ROTTERDAM (ANP) - De politie in Rotterdam verwacht dat het tijd gaat kosten voor er meer gezegd kan worden over de "zeer impactvolle gebeurtenissen" van donderdag, waarbij drie mensen zijn doodgeschoten. De politie is volgens een woordvoerster gestart met een groot onderzoek naar de 32-jarige verdachte, die volgens de politie verantwoordelijk is voor de twee schietpartijen en de brandstichtingen. De politie denkt dat het om een gerichte actie ging.

22 minuten geleden
Universiteit Utrecht wilde niet in wereldranglijst universiteiten

UTRECHT (ANP) - Dat de Universiteit Utrecht dit jaar niet voorkomt op een wereldranglijst van universiteiten, was een bewuste keuze van de universiteit zelf. Die zegt geen gegevens te hebben geleverd aan de makers van de World University Rankings van het Britse vakblad Times Higher Education. Zij konden daardoor geen score vaststellen.

24 minuten geleden
SGP zet ook in op bestaanszekerheid en bestrijden van armoede

DEN HAAG (ANP) - Ook de SGP zet bij de komende verkiezingen in op actuele ontwikkelingen zoals de bestaanszekerheid en de aanpak van armoede in Nederland. Zo wil de orthodox-christelijke partij de kinderarmoede halveren door een vereenvoudigde kinderbijdrage in te voeren. Ook moeten er goede sociale voorzieningen zijn voor mensen die buiten hun schuld niet kunnen rondkomen. Veel andere partijen richten zich ook op bestaanszekerheid in hun programma.

27 minuten geleden
De Jonge roemt zijn huisarts die omkwam bij schietpartij Erasmus

DEN HAAG (ANP) - Donderdag was "een verschrikkelijk zwarte dag voor heel Rotterdam" zegt demissionair binnenlandminister Hugo de Jonge, zelf Rotterdammer, na de dodelijke schietpartij in en bij het Erasmus MC. Drie mensen kwamen om het leven, onder wie De Jonges eigen huisarts, die doceerde in het EMC. "Een ongelooflijk aimabele en meelevende vent", typeert De Jonge hem.

45 minuten geleden
OM vervolgt schipper voor rol bij dood 12-jarige Haagse scholiere

LEEUWARDEN (ANP) - Een 49-jarige schipper uit Harlingen wordt strafrechtelijk vervolgd voor zijn rol bij de dood van de 12-jarige scholiere Tara. De man wordt verweten dat de giek van zijn zeilschip Risico in zodanig slechte staat verkeerde dat die afbrak. Daarbij kwam het meisje uit Den Haag om het leven. Het fatale ongeluk gebeurde tijdens een schoolreisje op de Waddenzee eind augustus vorig jaar. Tijdens een manoeuvre van de boot brak de giek af.

1 uur geleden
Verdachte Rotterdam moest psychologisch onderzoek voor artsenbul

ROTTERDAM (ANP) - De man die ervan wordt verdacht dat hij donderdag in Rotterdam drie mensen heeft doodgeschoten, moest van de Erasmus Universiteit een psychologisch onderzoek laten doen voordat hij eventueel zijn artsenbul zou krijgen. Dat heeft Stefan Sleijfer, voorzitter van de raad van bestuur van het Erasmus MC en decaan van de faculteit Geneeskunde, vrijdag gezegd. Volgens Sleijfer had het Openbaar Ministerie gewaarschuwd dat er twijfels waren of de man wel geschikt zou zijn om een artsenbul te krijgen. "En dat hebben we serieus genomen", aldus de decaan.

1 uur geleden
Dijkgraaf: stevig gediscussieerd over Hoekstra's Qatar-aanpak

DEN HAAG (ANP) - Er was in het kabinet "discussie" over hoe toenmalig buitenlandminister Wopke Hoekstra Qatar behandelde in aanloop naar het WK voetbal, zegt demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs). Uit een reconstructie van Trouw blijkt dat Hoekstra en zijn ambtenaren kritiek en adviezen van andere ministeries, waaronder Onderwijs, in de wind sloegen.

1 uur geleden