Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: grens trekken in onderhandeling over hoge medicijnprijs

Kuipers: grens trekken in onderhandeling over hoge medicijnprijs

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers neemt een nieuw medicijn tegen een bepaalde vorm van borstkanker niet op in het basispakket omdat hij een grens wil trekken. De hoge kosten wegen niet op tegen de baat die de patiënten erbij hebben, zegt de minister van Volksgezondheid. "Als je alle kosten optelt, zijn de kosten voor dit soort geneesmiddelen heel erg hoog." Het is pas de tweede keer dat een middel om deze reden niet in het pakket wordt opgenomen.

Kuipers besloot dinsdag om het middel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker niet op te nemen in het basispakket. De prijs die de producent vraagt is met zo'n 69.000 euro per patiënt drie keer te hoog, vindt de minister. "Mocht de fabrikant terugkomen en zeggen dat hij bereid is om opnieuw naar het bod te kijken, staan we daar natuurlijk voor open. Maar voor nu is de deur dicht."

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland begrijpen niet dat het middel niet wordt opgenomen in het basispakket. "Het is de patiënt die de prijs betaalt voor dit falende systeem", stelt directeur Cristina Guerrero Paez van die laatste vereniging. Kuipers zegt dat hij voorafgaand aan de bekendmaking van zijn besluit ook met de patiëntenverenigingen heeft gesproken, en heeft toegelicht dat het niet "lichtvaardig" genomen is.

Onderhandelingen

"Dit is helaas een situatie waarin de ziekte ongeneeslijk is en waarbij er een medicament is dat kan leiden tot enige verlenging van het leven." De minister zegt te begrijpen dat dat belangrijk is "voor oude patiënten maar eens te meer ook voor jonge patiënten", zoals vaak het geval is bij deze vorm van borstkanker. Genezing is ook met dit middel niet mogelijk. Het levert gemiddeld een verlenging van het leven met 5,4 maanden op. "Je kunt zo uittellen wat voor de patiënt de impact kan zijn."

Zelfs als de producent van het middel besluit om de prijs alsnog met 75 procent te verlagen, zoals het ministerie wilde zien, is het niet gezegd dat het middel in het basispakket komt. De onderhandelingen zijn afgerond, benadrukt het ministerie. Als de producent nu een extra korting geeft, is de minister bereid zijn besluit te "heroverwegen", aldus VWS, maar de uitkomst daarvan staat niet vast.

Maatschappelijke druk

Het ministerie vreest dat farmaceutische bedrijven in de toekomst vaker de onderhandelingen laten klappen, om vervolgens de maatschappelijke druk op te voeren om toch nog een hogere prijs te kunnen rekenen. Dit argument heeft volgens het ministerie bij het besluit over Trodelvy overigens geen rol gespeeld.

Het ministerie nam in 2017 een vergelijkbaar besluit over het middel Orkambi, voor de behandeling van taaislijmziekte. Dat middel kwam uiteindelijk na onderhandelingen alsnog in het basispakket.

Meer uit Gezond

Lareb signaleert bijwerkingen na vaccinatie tegen rotavirus

DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.

6 uur geleden
Kwart meer hiv-diagnoses bij GGD-centra in 2024

BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

5 dagen geleden
RIVM: mazelenclusters niet verbonden, virus verschilt per plek

BILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".

6 dagen geleden
Adviesraad waarschuwt: teveel aan medische testen is schadelijk

DEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.

1 week geleden
NVWA zet geen speciale Koningsdaginspecteurs in

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.

1 week geleden
Tientallen vrouwen melden zwangerschap na koperspiraal

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

1 week geleden
Pfizer stopt met obesitaspil na mogelijke leverschade bij test

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.

1 week geleden