Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: grens trekken in onderhandeling over hoge medicijnprijs

Kuipers: grens trekken in onderhandeling over hoge medicijnprijs

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers neemt een nieuw medicijn tegen een bepaalde vorm van borstkanker niet op in het basispakket omdat hij een grens wil trekken. De hoge kosten wegen niet op tegen de baat die de patiënten erbij hebben, zegt de minister van Volksgezondheid. "Als je alle kosten optelt, zijn de kosten voor dit soort geneesmiddelen heel erg hoog." Het is pas de tweede keer dat een middel om deze reden niet in het pakket wordt opgenomen.

Kuipers besloot dinsdag om het middel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker niet op te nemen in het basispakket. De prijs die de producent vraagt is met zo'n 69.000 euro per patiënt drie keer te hoog, vindt de minister. "Mocht de fabrikant terugkomen en zeggen dat hij bereid is om opnieuw naar het bod te kijken, staan we daar natuurlijk voor open. Maar voor nu is de deur dicht."

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland begrijpen niet dat het middel niet wordt opgenomen in het basispakket. "Het is de patiënt die de prijs betaalt voor dit falende systeem", stelt directeur Cristina Guerrero Paez van die laatste vereniging. Kuipers zegt dat hij voorafgaand aan de bekendmaking van zijn besluit ook met de patiëntenverenigingen heeft gesproken, en heeft toegelicht dat het niet "lichtvaardig" genomen is.

Onderhandelingen

"Dit is helaas een situatie waarin de ziekte ongeneeslijk is en waarbij er een medicament is dat kan leiden tot enige verlenging van het leven." De minister zegt te begrijpen dat dat belangrijk is "voor oude patiënten maar eens te meer ook voor jonge patiënten", zoals vaak het geval is bij deze vorm van borstkanker. Genezing is ook met dit middel niet mogelijk. Het levert gemiddeld een verlenging van het leven met 5,4 maanden op. "Je kunt zo uittellen wat voor de patiënt de impact kan zijn."

Zelfs als de producent van het middel besluit om de prijs alsnog met 75 procent te verlagen, zoals het ministerie wilde zien, is het niet gezegd dat het middel in het basispakket komt. De onderhandelingen zijn afgerond, benadrukt het ministerie. Als de producent nu een extra korting geeft, is de minister bereid zijn besluit te "heroverwegen", aldus VWS, maar de uitkomst daarvan staat niet vast.

Maatschappelijke druk

Het ministerie vreest dat farmaceutische bedrijven in de toekomst vaker de onderhandelingen laten klappen, om vervolgens de maatschappelijke druk op te voeren om toch nog een hogere prijs te kunnen rekenen. Dit argument heeft volgens het ministerie bij het besluit over Trodelvy overigens geen rol gespeeld.

Het ministerie nam in 2017 een vergelijkbaar besluit over het middel Orkambi, voor de behandeling van taaislijmziekte. Dat middel kwam uiteindelijk na onderhandelingen alsnog in het basispakket.

Meer uit Gezond

OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

11 uur geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

SOLNA (ANP) - Het aantal besmettingen met mazelen in Europese landen neemt snel toe. Tussen maart vorig jaar en eind februari dit jaar zijn zeker 5770 gevallen vastgesteld. Minstens vijf mensen zijn aan de mazelen overleden. De Europese gezondheidsdienst ECDC noemt het ontmoedigend dat er uitbraken zijn van ziektes die met vaccins voorkomen kunnen worden.

1 dag geleden
Nieuwe onenigheid over ziekenhuizen in zuiden Limburg

DEN HAAG (ANP) - Dat de Tweede Kamer wil dat Heerlen een volwaardig ziekenhuis behoudt, is verkeerd gevallen aan de andere kant van de regio. De Kamer "verliest de belangen van de inwoners van de Westelijke Mijnstreek uit het oog", zeggen de Limburgse gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Echt-Susteren vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

4 dagen geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

4 dagen geleden