
Kuipers: expertise als arts helpt bij drukken zorgkosten
DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers denkt dat zijn lange ervaring als arts hem helpt om beter in te schatten hoe de groei van de zorgvraag afgeremd kan worden. Volgens de nieuwe minister van Volksgezondheid is al "heel lang" duidelijk dat er iets moet gebeuren omdat de kosten en de benodigde menskracht anders niet meer op te brengen zijn. Volgens hem kan "iedere willekeurige dokter" in zijn eigen vakgebied zaken noemen die medisch niet zo veel nut hebben.
Momenteel werkt ongeveer een op de zeven Nederlanders in de zorg. Als het zo doorgaat is dat over twintig jaar een op de vier, merkt Kuipers op. "Ik denk dat we met zijn allen kunnen voorspellen dat dat bijna niet vol te houden is." Volgens hem zullen zowel dit kabinet als toekomstige kabinetten "op een of andere manier" moeten werken aan een oplossing. Zijn expertise kan daarbij "zeker helpen", denkt de minister. "Ik ken de zorg van binnen en van buiten. En niet alleen de curatieve zorg, of de ziekenhuiszorg. Die kennis kan helpen."
Kuipers zegt aan een concreet plan te moeten werken. Volgens hem moet onderscheid gemaakt worden welke zorg een "absolute must" is en welke zorg "op wetenschappelijke gronden" minder zinvol is. Daarnaast moet gebruikgemaakt worden van "alle ondersteuning, ook digitalisering", zo zei hij. Als voorbeeld uit zijn eigen vakgebied noemde de voormalige maag-darm-leverarts het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Dat was een "no-brainer", aldus Kuipers. "Een testje doen van twee tientjes" redde niet alleen levens, maar bespaarde ook op de kosten door behandelingen van tienduizenden euro's te voorkomen.
Minder meer
Veel oppositiepartijen winden zich op over de miljardenbezuinigingen op de zorg op langere termijn. De coalitiepartijen spraken dat tegen, omdat ook met die bezuinigingen de uitgaven nog altijd oplopen. Ze vinden dat er niet bezuinigd wordt, maar dat er "minder meer" aan zorg wordt uitgegeven. Anders lopen volgens hen de kosten de komende tientallen jaren helemaal uit de hand.
Als het gaat om corona wil Kuipers vooral ook kijken naar de lange termijn. Het beleid moet voorspelbaarder worden. "Corona gaat niet meer weg." Voor de korte termijn is hij niet optimistisch. Er zijn nog veel besmettingen. "In die setting, in het hier en nu, heb je weinig mogelijkheden om heel veel te versoepelen". Deze week komt het OMT met een nieuw advies. Vrijdag neemt het kabinet dan een besluit.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.
1 uur geledenELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.
2 uur geledenLEIDEN (ANP) - Wetenschappers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden mogen van de Egyptische oudheidkundige dienst geen opgravingen meer doen in de bekende Egyptische necropolis Sakkara. De Egyptenaren besloten tot de boycot omdat ze al langere tijd boos zijn over de tentoonstelling Kemet, Egypte in hiphop, jazz, soul & funk, bevestigt directeur Wim Weijland na een bericht in de NRC.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De eerste claims zijn inmiddels binnen bij de NS na de grote storing zondag en maandag in het treinverkeer rond Amsterdam. "We verwachten dat er nog veel claims binnenkomen de komende dagen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. "Reizigers weten onze klantenservice goed te vinden."
2 uur geledenLIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.
3 uur geledenALKMAAR (ANP) - De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag een AZ-aanhanger veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan 22 dagen voorwaardelijk, wegens zijn rol tijdens de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. Daarnaast kreeg de 38-jarige man uit Heerhugowaard een taakstraf van 150 uur.
3 uur geleden