Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroongetuige moordproces Taghi schort deal met OM voorlopig op

Kroongetuige moordproces Taghi schort deal met OM voorlopig op

AMSTERDAM (ANP) - Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, heeft de overeenkomst met het Openbaar Ministerie opgeschort en wil voorlopig geen enkele medewerking meer verlenen. Hij zou woensdag verklaren tijdens een zitting in het proces, maar is niet verschenen. Volgens zijn advocaten komt het OM stelselmatig afspraken niet na met betrekking tot veiligheidsmaatregelen voor B. en zijn gezin.

"Het OM faalt op ieder vlak", aldus de advocaten. "B. heeft gezegd: tot hier en niet verder." Het is, aldus de raadslieden, voor de kroongetuige "niet verantwoord om op deze weg door te gaan". De bezwaren van B. richten zich op "heel specifieke veiligheidsaangelegenheden voor hem en zijn gezin", zo lichtten de advocaten toe. B. wordt volgens hen door justitie onder druk gezet en de advocaten worden "geweerd". De rechtbank wilde geen nadere toelichting achter gesloten deuren van de raadslieden, zoals zij hadden voorgesteld.

Het OM zei "verrast" te zijn door de stap van B. Diens advocaten hebben de rechtbank en het OM dinsdagavond in een e-mail op de hoogte gesteld van een en ander.

Gebrekkige veiligheidsmaatregelen

B. heeft zich eerder beklaagd over de zijns inziens gebrekkige veiligheidsmaatregelen die justitie voor hem en zijn naasten heeft getroffen. Daar leek hij alle redenen toe te hebben: een week nadat het OM bekendmaakte dat het een kroongetuigendeal met hem had gesloten, in maart 2018, werd B.'s broer doodgeschoten. Aangenomen wordt dat deze moord een wraakoefening is geweest voor het 'verraad' van B. In september 2019 werd B.'s toenmalige advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. Familieleden van B. zijn al jaren ondergedoken.

Nabil B. behoorde naar eigen zeggen tot de bende van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het proces Marengo. In 2017 liep hij over naar justitie, onder meer omdat hij bang was zelf te worden vermoord. Taghi heeft volgens justitie opdracht gegeven voor een reeks onderwereldmoorden.

De rechtbank zet het proces woensdag 'gewoon' voort, ondanks de weigering van B. verder te verklaren. De rechtbank bespreekt de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker. Hij werd in september 2015 in Huizen doodgeschoten. De vijf verdachten in dit dossier, onder wie Taghi, hebben te kennen gegeven dat zij geen vragen van de rechtbank willen beantwoorden.

Meer uit Binnenland

Rapport: ON! mocht PVV, BBB, NSC en VVD niet bekritiseren

HILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens heeft als voorzitter-hoofdredacteur van Ongehoord Nederland (ON!) politieke partijen willen bevoordelen. Dat zeggen medewerkers van de omroep anoniem in een rapport dat in opdracht van de raad van toezicht werd opgesteld. Maandag werd het rapport openbaar gemaakt. Karskens zou "expliciete instructies hebben gegeven" de huidige regeringspartijen PVV, BBB, NSC en VVD niet kritisch te bejegenen. Dezelfde instructies zouden gelden voor individuen als PVV-leider Geert Wilders en premier Dick Schoof.

35 minuten geleden
Kaspersky: meeste cyberaanvallen gaan via Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Bijna de helft van alle cyberaanvallen in de wereld loopt via servers in Nederland. Daarmee heeft Nederland de Verenigde Staten afgelost als koploper wereldwijd, meldt cyberbeveiliger Kaspersky.

39 minuten geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel voor rechtszaak onder 2000

TER APEL (ANP) - De twee nachten voordat een nieuw kort geding dient van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), sliepen er minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit onderwerp staat maandag centraal in de rechtbank in Groningen. Om druk en overlast in en om het terrein te beperken en goede opvang voor asielzoekers te verzorgen, wil Westerwolde, de gemeente waarbinnen het centrum ligt, dat er niet meer dan het maximum afgesproken aantal mensen op het terrein zijn. Die limiet wordt vaak overschreden, omdat er te weinig opvangplekken zijn waar het COA mensen naartoe kan brengen.

1 uur geleden
Verdachte moord Gino: nooit gedacht 'wat ben ik aan het doen'

MAASTRICHT (ANP) - Donny M., de man die verdacht wordt van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino heeft geen moment gedacht "wat ben ik eigenlijk aan het doen?" Dat zei hij in de rechtbank in Maastricht, waar maandag de strafzaak tegen de 24-jarige Limburger is begonnen.

1 uur geleden
Kinderen duwen laatste blok in Utrechtse Domtoren

UTRECHT (ANP) - De laatste werkzaamheden aan de Domtoren in Utrecht zijn maandagochtend afgerond. Een groep uitzinnige scholieren van een school achter de Domtoren duwde samen met de verantwoordelijk wethouder het laatste blok natuursteen terug in de voet. Daarmee is er een einde gekomen aan de restauratie van het bouwwerk.

1 uur geleden
Verzoek aan Interpol om koppel te zoeken in zaak Ivana Smit

KUALA LUMPUR (ANP) - De politie in Maleisië heeft Interpol gevraagd het Amerikaanse koppel te zoeken dat vlak voor de dood van het Nederlandse model Ivana Smit nog contact met haar had. Ze hebben verzocht een zogenoemde Interpol Blue Notice uit te sturen, bevestigt advocaat van de nabestaanden Sébas Diekstra. Dat is bedoeld om aanvullende informatie te verzamelen over "de identiteit, locatie of activiteiten van een persoon in verband met een strafrechtelijk onderzoek".

2 uur geleden
Ruim 200 reacties op wijzigen wet langer openhouden kerncentrale

BORSSELE (ANP) - Op de voorgestelde wetswijziging die nodig is om de huidige kerncentrale in het dorp Borssele langer te kunnen openhouden zijn ruim tweehonderd reacties binnengekomen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op het ontwerp-wetsvoorstel over het wijzigen van de Kernenergiewet en de daarbij behorende milieueffectrapportage kon tot begin oktober worden gereageerd.

2 uur geleden