Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroongetuige B. hervat medewerking aan liquidatieproces Marengo

Kroongetuige B. hervat medewerking aan liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, gaat weer verklaren. In mei staakte B. zijn medewerking aan het proces voorlopig, vanwege problemen rond de veiligheid van zijn gezin. "De advocaten van de kroongetuige hebben de rechtbank laten weten dat er geen belemmeringen meer zijn om zijn verhoren te hervatten', zo bevestigt een woordvoerder van de rechtbank maandag berichtgeving in het AD.

Marengo draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen en voorbereidingen daartoe. Ridouan Taghi is hoofdverdachte. Naast hem heeft het Openbaar Ministerie zestien anderen voor de rechter gebracht.

De veiligheid van B. en zijn naasten is een uiterst gevoelig punt in het kader van het proces. In maart 2018 werd de broer van B. in Amsterdam doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op zijn advocaat Derk Wiersum. Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd medio 2020 adviseur en vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Op 6 juli werd hij in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Regiezittingen

De rechtbank hervat het proces op 15 en 16 september met twee zogeheten regiezittingen, waarin de stand van het complexe, omvangrijke onderzoek wordt besproken. Op 21 en 22 september zullen de verhoren van kroongetuige B. ter zitting worden voorgezet. Het proces vindt plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

B. stapte in 2017 naar justitie en sloot een kroongetuigenovereenkomst. De aanstaande verhoren zullen niet alleen gaan over de misdrijven waarover B. het nodige zou weten, maar ook over een iPhone die hij in zijn cel in zijn bezit heeft gehad. Daarin is onder meer chatverkeer met zijn vriendin aangetroffen waarover de advocaten van de verdachten die B. met zijn verklaringen belast alles willen weten. De appjes zouden B.'s betrouwbaarheid kunnen aantasten, menen de raadslieden.

De advocaten van B. waren maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

2 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

4 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

7 uur geleden
Timmermans: Poetin kan alleen winnen als we onverschillig zijn

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin kan de oorlog in Oekraïne alleen winnen als landen zoals Nederland onverschillig toekijken, zegt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans bij een bijeenkomst op de Dam in Amsterdam. Daar en op vele andere plekken binnen en buiten Nederland is aandacht voor het feit dat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne inviel. "Hij kan alleen doorgaan als we verdeeld en niet geïnteresseerd zijn, en als we vergeten dat ons lot wordt bepaald door de heldhaftigheid van de mensen die in Oekraïne voor hun vrijheid vechten", zegt Timmermans.

7 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

8 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

9 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

9 uur geleden