Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kroongetuige B. hervat medewerking aan liquidatieproces Marengo

Kroongetuige B. hervat medewerking aan liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, gaat weer verklaren. In mei staakte B. zijn medewerking aan het proces voorlopig, vanwege problemen rond de veiligheid van zijn gezin. "De advocaten van de kroongetuige hebben de rechtbank laten weten dat er geen belemmeringen meer zijn om zijn verhoren te hervatten', zo bevestigt een woordvoerder van de rechtbank maandag berichtgeving in het AD.

Marengo draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen en voorbereidingen daartoe. Ridouan Taghi is hoofdverdachte. Naast hem heeft het Openbaar Ministerie zestien anderen voor de rechter gebracht.

De veiligheid van B. en zijn naasten is een uiterst gevoelig punt in het kader van het proces. In maart 2018 werd de broer van B. in Amsterdam doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op zijn advocaat Derk Wiersum. Misdaadjournalist Peter R. de Vries werd medio 2020 adviseur en vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Op 6 juli werd hij in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Hij bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Regiezittingen

De rechtbank hervat het proces op 15 en 16 september met twee zogeheten regiezittingen, waarin de stand van het complexe, omvangrijke onderzoek wordt besproken. Op 21 en 22 september zullen de verhoren van kroongetuige B. ter zitting worden voorgezet. Het proces vindt plaats in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

B. stapte in 2017 naar justitie en sloot een kroongetuigenovereenkomst. De aanstaande verhoren zullen niet alleen gaan over de misdrijven waarover B. het nodige zou weten, maar ook over een iPhone die hij in zijn cel in zijn bezit heeft gehad. Daarin is onder meer chatverkeer met zijn vriendin aangetroffen waarover de advocaten van de verdachten die B. met zijn verklaringen belast alles willen weten. De appjes zouden B.'s betrouwbaarheid kunnen aantasten, menen de raadslieden.

De advocaten van B. waren maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Binnenland

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

45 minuten geleden
Oekraïners mogen langer in schepen in Nijmegen blijven

NIJMEGEN (ANP) - Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. "De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.

47 minuten geleden
The Harbour Club in Amsterdam gesloten door gemeente

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam sluit dinsdag de horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost, meldt de zaak zelf op sociale media. Volgens The Harbour Club is dit op basis van de openbare orde en veiligheid. In de nacht van 9 op 10 augustus was er bij het horeca-etablissement een explosie. De gemeente Amsterdam kan de sluiting niet bevestigen.

52 minuten geleden
Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

DEN HAAG (ANP) - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het gaat verder om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

2 uur geleden
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

2 uur geleden
Geen boerenprotest op Lowlands, wel ruimte buiten terrein

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Op het festivalterrein van Lowlands is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoofdroute van de campings naar de entree mogen staan, vertelt festivalbaas Eric van Eerdenburg aan het ANP. Het festival in Biddinghuizen begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

3 uur geleden
Rijn nadert laagste waterstand ooit

UTRECHT (ANP) - De Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier.

4 uur geleden