Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritische experts praten met Kamer over coronawet

Kritische experts praten met Kamer over coronawet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer hoort vrijdag een aantal experts over de spoedwet die een juridische onderbouwing moet bieden voor de coronamaatregelen van het kabinet. Rechtsgeleerden en lokale bestuurders laten hun licht schijnen over de tijdelijke wet.

Een vorige versie van de wet riep al veel kritiek op. Enkele van de sprekers die vrijdag aan het woord komen zien verbeteringen, maar zijn nog niet tevreden. Zo vindt hoogleraar Wim Voermans dat de wet te veel bevoegdheden geeft aan de minister. In de nieuwe versie van de wet is geregeld dat maatregelen een week voordat ze ingaan worden voorgelegd aan de Kamer.

Maar als het parlement negatief oordeelt kan de minister dat naast zich neerleggen, waarschuwt Voermans. Het wetsvoorstel komt "neer op een vorm van decretenbestuur zoals we dat tussen 1819 en 1879 in Nederland kenden", stelt Voermans in zijn schriftelijke inbreng.

Hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard constateert dat de afgelopen maanden, waarin maatregelen via noodverordeningen werden geregeld, er in de praktijk een soort 'burgemeestersparlement' is gegroeid. De voorzitters van de veiligheidsregio's spraken wekelijks met de overheid over de crisis. Daarmee is er een zekere mate van 'checks and balances' in het coronabeleid ontstaan, ziet Boogaard. Dat zou alleen moeten veranderen als er een "vergelijkbaar machtsevenwicht" met de Kamer voor terugkomt.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) constateert dat burgemeesters wel "incidenteel" kunnen afwijken van een regeling van de minister, maar bij dat besluit niet de wethouders en gemeenteraad hoeven te betrekken. Dat moet anders, vindt de VNG.

Meer uit Politiek

Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

1 dag geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

1 dag geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

1 dag geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

2 dagen geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

2 dagen geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

2 dagen geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

2 dagen geleden