Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

De precieze inhoud van de biedingen van Vattenfall is vertrouwelijk. Het gaat om IJmuiden Ver Alpha en Beta, die samen evenveel elektriciteit moeten opwekken als ongeveer 4 miljoen huishoudens verbruiken. Vattenfall wil IJmuiden Ver Alpha alleen ontwikkelen en trekt bij Beta samen op met een partner die nog geheim is.

Bedrijven die meedoen aan een tender kunnen punten krijgen voor bijvoorbeeld hun inspanningen voor biodiversiteit of innovatieve oplossingen. Maar ook de hoeveelheid geld die ze willen investeren telt mee. Net als Eneco waarschuwt Vattenfall dat het financiële gedeelte te veel gewicht krijgt bij beoordelingen. Volgens Ireen Geerbex, bij Vattenfall Nederland verantwoordelijk voor de ontwikkeling van windmolenparken, vergroot dat de risico's. Het is namelijk onzeker of de elektriciteitsprijzen voldoende zullen zijn om die uitgaven te dekken.

Zorgen over timing

Vattenfall gelooft wel in een toekomst voor windenergie op zee, benadrukt het bedrijf. "Maar er is nog een hoop werk te doen", zegt Geerbex. "De kosten moeten beheersbaar blijven en je moet zorgen dat er voldoende vraag is."

Zo zijn er zorgen over de timing van de oplevering van windenergieprojecten. Als er ineens veel meer aanbod is van hernieuwbare elektriciteit, moet er ook voldoende vraag naar zijn vanuit bijvoorbeeld de industrie. Onder andere de overheid moet daarom de elektrificatie van de industrie voldoende stimuleren, stelt Geerbex.

Meerdere aanvragen

Volgens demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn er uiteindelijk meerdere aanvragen binnengekomen voor de tender. "De windsector heeft internationaal te maken met uitdagingen zoals recente prijsstijgingen en hoge rente", erkent hij. "Ik ben blij dat ondanks deze ontwikkelingen, meerdere partijen interesse hebben getoond in het bouwen van deze windparken in Nederland."

De verwachting is dat in juni bekend wordt wie de parken mag gaan aanleggen. Vervolgens zouden de parken eind 2029 of begin 2030 stroom moeten gaan leveren.

Meer uit Financieel

Loonstijging in cao's neemt voor het eerst in maanden iets toe

DEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao-afspraken is in juni voor het eerst in maanden weer wat toegenomen. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, denkt wel dat het om een "incidentele fluctuatie" gaat. De onderliggende trend blijft dalend, is de indruk.

18 minuten geleden
VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

2 uur geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

2 uur geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

3 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

4 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

4 uur geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

4 uur geleden